Dom za ostarele doplačilo

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.301
33
48
40
Nekje v naši ljubi kokoški
Bom šel na center za socialno delo. Po izkušnjah sodeč večkrat k različnim ljudem, ker ti vsak drugače pove.
grin1.gif

Ampak nekak jih nebi spraševal kako vas lahko okoli prinesem zato pa raje na forumu vprašam za finte kot so prepis premoženja.

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Ravno pravšnja temu, da tudi sam nekaj vprašam. Kako hudo je, ko človeka doleti bolezen, žalostno ne, ampak me zanima, koliko bi stal doma za sestro sicer je vse odvisno, kako hudo je bolana. Hodi lahkko, toda ima planice, sama se en more niti negovat (umiti se ne more), potrebno ji je vse pripravit (menjat posteljnino, pripravit hrano, ). + pri sestir je samo v tem, da lahko hodi.
Ima pa bolezen multiplasklerozo, trenutno skrbi mam še za njo, ampak NE BO dolgo, ko se mam tud sama ne bo morala negovat.
Ampak zanima me koliko bi stal dom v tem primeru (seveda, če bi ga sploh dobila).

Samo resni odg.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Domnevam da je precej mlajša in ne more it v dom za upokojence (meja 65let)

Za mlajše pa so spet posebni zavidu to pa mal na googlu okol obrni..

Nazadnje urejeno:

garbo

Pripravnik
8. avg 2007
204
0
16
Če ima tako diagnozo in je stanje poslabšano,bo sprejeta v dom ne glede na leta;sicer je za mlajše nekaj zavodov ,ampak večinoma pridejo v dom;sploh po kakšnih prometnih ali kakšnih drugih nesrečah,poslabšana MS in podobno.

@zmerni
Najbolj točne informacije boš dobil pri socialni delavki doma kamor ste vložili prošnjo.

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik zmerni_radikalec pravi:

Prodaja nepremičnine mi ne diši preveč. (ali pač saj pričakujem znižanje cen nepremičnin v naslednjih letih) Verjetno bi bilo boljše stanovanje dati v najem?

Že vidim, da nič nebo z socialno pomoæjo. Sploh ko bodo vidli mojih >1000 EUR plače, kot da je to bogastvo.
frown-1.gif

nepremičnina ni bogastvo?

če ona nebo več živela tam notri, potem ne vidim problema da se to nepremičnino proda
confused-1.gif

socialna pa naj plačuje dom tistim, kateri nimajo niti svoje nepremičnine
smirk-1.gif

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Citat:
Uporabnik garbo pravi:
Če ima tako diagnozo in je stanje poslabšano,bo sprejeta v dom ne glede na leta;sicer je za mlajše nekaj zavodov ,ampak večinoma pridejo v dom;sploh po kakšnih prometnih ali kakšnih drugih nesrečah,poslabšana MS in podobno.

@zmerni
Najbolj točne informacije boš dobil pri socialni delavki doma kamor ste vložili prošnjo.

Ni tako enostavno, sploh če nimajo primernega oddelka za take bolnike. Treba gledat pri ustreznih zavodih.

garbo

Pripravnik
8. avg 2007
204
0
16
Seveda se da;poznam kar neki primerov,ko so veliko mlajši od 65 let v DU.Za mlade ljudi je zelo malo primernih ustanov oz. zavodov in tako pač pridejo v dom,kjer dobijo nego in pomoč.

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Žal je naredila ravno 5 stopnjo, ko je zbolel. Za redno ni bila zapolena, če bi danes bila zdrava bi bila najbolj srečna an svetu (100°%).
Invalidsko NE dobi ap toliko, kolikor dobi brezposelen, ampak ni na zavodu.

garbo

Pripravnik
8. avg 2007
204
0
16
Kdo ji pa plačuje zdravstveno zavarovanje pol?
Drugače pa je pomoč pri negi organizirana na našem koncu;mislim da neki plača socialna,neki pa sam.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Če star folk neb mel nepremičnin bi jih mladi pomoje kr hitr odjebal, tko pa morjo bit prjazni do starih hehe. Včasih iz solidarnosti, danes od koristi. Je pa res da ne dajejo v vseh deželah toliko na lastnino nepremičnin kot pri nas.
Sicer pa po en strani bi ljudje radi čim manj dajatev, po drugi pa čim več iz države. To nekako ne gre skup. Kar se mene tiče smo lahko brez vseh dajatev pa vsakdo zase poskrbi kolikor je zmožen. Jaz ne vem če bi lahko živel tako kot nekateri v domu ostarelih, 24 ur v postli in to je to, metem pa obremenjuješ svoje otroke, ki imajo že tako dosti svojih stroškov.

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Me prav zanima, kako bi reagirali razni inšpektorji, če bi v hišo spravil 10 upokojencev, (bolj ali manj pokretnih). Spravil bi dva v sobo (par), vsakemu zaračunal najemnino, za kuho, kopalnico itd pa bi jim bolj ali manj prepustil, oziroma bi jim zagotovol neko pomoč po potrebi.
Kaj ti lahko rečejo, če jim pač rečeš da so tvoji najemniki?!(imajo veljavno najemno pogodbo!)

Sobodajalstvo ni tako enostavno če igraš po pravilih. Sem sam mislil it v to pa sem se premislil. Bolje je oddat komplet nepremičnino enmu pa naj se on jebe z inšpekcijo.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
Ja to je jeba..., smo imeli podoben primer v družini.

Stari ata je bil zadnjih 25 let življenja 100% invalid,(brez noge, prometna) + zadnji 2 leti nepokreten.

Že to, ko sprejmeš odločitev, da ga pošlješ v dom, resnici na ljubo druge izbiri ni bilo, ker smo pač po službah on pa je potreboval nego 24/7, je težko, ampak, ko smo izvedeli ceno mesečne oskrbe nas je na rit vrglo. On je imel najvišjo tarifo, zaradi dejavnikov, ki sem jih naštel - 1200€. K sreči je imel tako visoko pokojnino , da je vse pokrilo. Ampak halo - 1200€!!

In sem mnenja, da bi ljudem, ki si ne morajo doplačati razlike, le to morala plačati država iz naslova socialnega varstva.

Stara tema.
1200 evrov je, ker je enga 24ur/dan, ni to 2 obroka in adijo.
Sicer pa lahko na dom naročiš nekoga, da porihta osebo stane cca 4 evre...

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
4eur na uro, za toliko niti snazilka v domovih za ostarele ne dela. obisk na dom bo pa kar konkretno drazji, sploh, ce rabis vsaj medicinsko sestro ali bratca in ne samo negovalca. kar pri 24/7 definitivno.

in potem se ljudje razburjajo zakaj placujejo jurja na mesec za oskrbo 3a/b

Hellreiser

Pripravnik
6. mar 2015
111
0
16
Če je babica zdravstveno v slabem stanju, lahko pri osebni zdravnici zaprosiš za dodatek za pomoč in postrežbo. Če je pa nepokretna, potem pa sploh (nekje 400€). Pripada tudi če gre v dom.

lp

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.760
113
pri taščici
znanki ki je bila že nekaj mesecev nepokretna v domu upokojencev je dodatek za pomoč in postrežbo potrdil nekaj ur pred smrtjo. za njega so svojci morali plačat 40 evrov. Zdravnik na dan smrti ni vedel v kateri sobi leži oskrbovanka (pa je niso zjutraj selili)

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka

lemar

Fizikalc
8. jan 2008
406
57
28
KSZ,

fantje in dekleta saj ni tako težko pobrskati in najti kakšno informacijo? Včasih me res čudi kako je v času googla težko kaj pobrskat?
Če je starostnik ne more samostojno funkcionirat, je nepokreten itd ima pravico do dodatka za pomoč (ZPIZ) in ne se bat, ga ni treba vračat. Razpon je, na okroglo od 190 - 290 - 400Eur, pač v odvisnosti od stanja. Na ZPIZ se pošlje zahtevek, zdravniško potrdilo in potem na osnovi mnenja njihovega zdravnika starostniku pripada (ali pa ne) dodatek. Seveda le v primeru ko gre za stanje kjer ni pričakovati izboljšanja in starostnik potrebuje pomoč tretje osebe za izvrševanje dela ali vseh osnovnih potreb. Ta dodatek starostnikun pripada če je v domu ali doma. Saj ni tako težko prebrati na ZPIZ-ovi strani.
Osnovna cena doma za ostarele je cca 570Eur (govorim za starndardne domove) za starostnika ki funkcionira še samostojno, seveda če potrebuje še posebne usluge zaradi zdravstvenega stanja se ta cena poveča - vendar več ali manj v obsegu do katerega je upravičen preko dodatka za pomoč in postrežbo. Tako da, če imaš penzije 570 in dobiš dodatek za pomoč si že blizu cene v domu in kakšno posebno doplačilo ni potrebno(nekaj 10Eur). Ta sistem funkcionira (sem ga stestiral v zadnjih mesecih) in zagotavlja vsaj to, da ob pogoju da imaš polno penzijo za polno delovno dobo z dodatkom ZPIZ lahko plačaš dom in ne končaš pod mostom.

Lep pozdrav