Dohodninski razredi

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Zanima me, kje najti točne podatke v zvezi z dohodninskimi razredi za leto 2009 in pa na kakšen način si je možno izračunati v kateri dohodninski razred padem?

Ker o teh stvareh nimam pretirano veliko pojma, sem odprt za nasvete, skratka rad bi zvedel koliko "imam se lufta" da padem v nižji razred oziroma koliko je lufta do naslednjega davčnega razreda. Pa kakšen nasvet kako zadevo cimbolj točno izračunati, je tudi vsekakor dobrodosel, saj verjetno lahko s plačilnih list se vse izračuna.

Upam da je jasno kaj hočem zvedeti.

Nazadnje urejeno:

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Ja sej te sem že poguglal, ampak sem bil optimist, da mogoče obstaja nekaj kamor vnesem svoje neto, bruto dohodke in bo izračunal koliko je še lufta
smile-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
kakšnega "lufta"? da ne padeš v višji razred? imaš kakšen pameten razlog, da si ne želiš tja?
(sprašujem zato, ker so podobna vprašanja pogosto posledica nerazumevanja davčne zakonodaje)

vse kar rabiš je dohodninska lestvica. če imaš kolikortoliko normalne dohodke si itak v najvišjem razred (14k+, vključno z olajšavami).

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Ja ne vem, zadnjic mi je en razlagal da so eni razredi in da se na podlagi tega plačuje prispevke in da je od razreda odvisno koliko prispevkov se plača. Ce si v razredu do 15k € , placujes 20%, ce si do 20k€ , placujes 25% ... in tako dalje ( cifre sm si zmislu)

Jaz bi samo rad ugotovil če je bilo prispevkov plačanih dovolj sproti ali bo treba dodatno plačati? Oz. da se ne plačuje preveč prispevkov (posledicno premalo NETO vn) in pa koliko jih je dejansko bilo treba plačati. Mal sem zakompliciral,upam da se ti sanja kaj hočem.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.333
7.388
113
a to sprasujes za s.p. al za delodajalca? Ce se ne motim ti pri s.p. itak davcna potem pove koliko se placuje. za dohodnino pa je tako, da ko pades v visji razred, se po visji stopnji obdavcije le dohodki ki presegajo mejo razreda.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Sprasujem za fizično osebo, ker imam možnost korigiranja koliko se mi izplača letos / drugo leto in me zato zanima kako ugotoviti če sem blizu kakšnega mejnika pri davčni osnovi. Namreč nebi rad zaradi dodatnih 500€ neto recimo, plačal potem veliko več dohodnine.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.091
3.593
113
41
Lj
Davki so itak progresivni, kar pa NE pomeni, da če zaslužiš 1 evro manj kot je meja, potem plačaš recimo 16%, če pa 1 evro več, potem pa 27%. To niti ne bi bilo smiselno. Če zaslužiš neko število se znesek do prve meje obdavči po 16%, od tu naprej po 27% in tako anprej. Se pravi tvoj celotni znesek lahko pade v enega ali pa celo več davčnih razredov.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Se mi je zdelo, da bo kaj takšnega
wink-1.gif

Naj te ne skrbi, ti je že Lequack razložil zakaj.

Mogoče še ena ideja, ker ravno pišeš o možnosti izplačila letos / drugo leto: gre mogoče za bonus (za delovno uspešnost)? Tu imaš 2 možnosti - ali se znesek upošteva v pokojninska osnovo ali ne. Seveda je v drugem primeru obremenitev ustrezno manjša. Pri "običajni" plači kot veš te izbire nimaš.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
a to sprasujes za s.p. al za delodajalca? Ce se ne motim ti pri s.p. itak davcna potem pove koliko se placuje. za dohodnino pa je tako, da ko pades v visji razred, se po visji stopnji obdavcije le dohodki ki presegajo mejo razreda.

Meni so v pogovoru omenili, da sicer posljejo obvestilo, da pa baje tega niso dolzni poceti, da lahko tako obvestilo tudi zamudi in da mora vsak sam to spremljati in ustrezno prilagoditi placilo prispevkov, ko dobi odlocbo (o dohodnini).

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
693
51
28
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
...da če zaslužiš 1 evro manj kot je meja, potem plačaš recimo...
To niti ne bi bilo smiselno.

Mimogrede, (že ukinjeni) davek na izplačane plače pa je bil tako hinavski: plača je bila cela obdavčena s stopnjo razreda, ki si ga dosegel.

Še ena past, predvsem za tiste z nižjimi dohodki, ki imajo dodatno doh. olajšavo in jo lahko izgubijo, če presežejo določen prag. Zaradi tega jih lahko doleti precejšnje doplačilo.
Nekaj o tem piše tukaj: blog: ...zahrbtna-olajsava.html

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Aha.
Se pravi pogledam te lestvice na dursovi strani in če je neto plača ( brez malic in prevoza) 15.000€ , potem pomeni, da je podjetje moralo odvesti koliko € ? Jaz bi sedaj rad ugotovil ali je odvedla dovolj ali premalo oziroma z drugimi besedami, ali bo kaj za doplačati kasneje ali ne.

IAmLost

Pripravnik
3. sep 2007
87
0
6
ker je kar nekaj nejasnih odgovorov, kratko pojasnilo
1. upošteva se bruto plača, torej bruto znesek, ki si ga prejemal (pozabite neto zneske, to je zgolj tisto, kar prispe v žep)
- ta bruto znesek je sestavljen iz
: 22,1% prispevkov za socialno varnost (ki jih ob izplačilu plače v tvojem imenu plača delodajalec) (dodatni del v višini 16,1% od bruto zneska plače plača dodatno iz svojega denarja delodajalec (zopet za tvoj račun)
- akontacije dohodnine (ki je odvisna od osnove za izračun dohodnine, ki je enaka bruto znesek minus prispevki za socialno varnost minus olajšava)
- neto plača (ki je enaka bruto znesek minus prispevki minus akontacija dohodnine

Nekaj so 3 stopnje dohodnine, ki so navedene v %.
Nekaj drugega pa je dejanska obdavčitev, ki jo ugotoviš na dva načina:
- celotno dohodnino v letu deliš z bruto dohodki (% obdavčitve bruto dohodka)
- celotno dohodnino v letu deliš z davčno osnovo (torej bruto minus prispevki minus olajšave) in dobiš efektivno davčno stopnjo.
Včasih ti lahko preskok v višji razred celo zmanjša skupno dohodnino (to je bilo še posebej vidno v preteklosti, ko smo imeli 5 razredov)

Tebe, če prav razumem, zanima, koliko dohodnine boš plačal v letu 2009, če prejmeš ali če ne prejmeš še en dohodek.
Daj mi tvoj mail na PM pa ti pošlem en excel izračun za stestirat

LP

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
693
51
28
Citat:
Uporabnik IAmLost pravi:
Včasih ti lahko preskok v višji razred celo zmanjša skupno dohodnino (to je bilo še posebej vidno v preteklosti, ko smo imeli 5 razredov)

živjo!
tega si ne predstavljam, a lahko razložiš?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
lost: dohodnina ni tako kot zavarovanje avta:
Če imaš 61kw plačaš ravno toliko kot za 80. Če pa imaš 81 si ga pa .....

davki se višajo "premosorazmerno" brez kakšne izrazite "meje"

http://www.durs.gov.si/si/davk...e_za_leto_2009/
tule imaš link do lestvice za 2009 in na njej lahko vidiš (malo se s tistiminekaj ciframi in % poigraj v prvi tabeli, saj imaš opravka s ciframi v službi) da nimaš praktično nobene meje.
So pa višji dohodki, višji %.
Če pa drugo leto ne pričakuješ dohodkov oziorma bodo ti nižji kot letos, se splača prenest na drugo leto, ker boš "skupaj" letos in drugo leto plačal manj % dohodnine

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
KSZ

a je letos že kdo dobil tist izračun domov? Al jim moraš sam sporočit al kako je zdej?
Dobil nisem nič, naredil pa tudi nisem nič
grin1.gif