Dohodek od obresti

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
Dobil sem povzetek obračuna dohodkov od obresti. Te so leta 2012 znašale 1059,75€. Na kaj se sedaj plača dohodnina? Na celoten znesek ala na znesek nad 1000€ (torej 59,75€), glede na to, da pod 1000€ ne rabiš prijavljat?

Koliko sploh je ta davek? 20%?

hvala za pomoč

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.475
449
83
Hm, si pa zgoden s temi vprašanji. Saj veš, da se danes izteče rok za prijavo, a ne?

Aja, povedal ti je že PIC

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Hm, si pa zgoden s temi vprašanji. Saj veš, da se danes izteče rok za prijavo, a ne?

Aja, povedal ti je že PIC

Saj če nebi na večerovi strani videl, da je danes zadnji rok za oddajo, bi 100% pozabil :D

hvala na odgovoru, si me razveselil, ker sem že mislil, da bom mogo plačat 20% na celoten znesek, kar pa po mojem ne bi bilo fer, saj če pa bi imel obresti 999,99€ pa nebi rabo plačat nič
cheer.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.475
449
83
Ne bi bilo fer in ne bi bilo logično, ampak ker nam zakone pišejo idioti pod vplivom priskledniških kvazi-socialnih lobijev, se takšne stvari žal dogajajo, tudi na davčnem področju. Primer sta novi zakon na luksuzne nepremičnine (če presežeš mejo plačaš davek na celotno vrednost, sicer nič) in dodatne dohodninske olajšave za ljudi z nizkimi dohodki (dobiš nagrado za dobro opravljeno delo, presežeš mejo za en euro, zato se ti olajšava zniža za par jurjev in si v minusu).

In nekaj mi pravi, da povišanje na 25% (od letošnjega leta dalje) za zgoraj omenjene hujskače ne bo dovolj.

burgy

Pripravnik
18. mar 2009
223
0
16
Mene pa zanima kako je s tem, če fizična oseba posodi denar direktno s.p.-ju ali d.o.o..
Kakšno pogodbo je treba spisati in kako obračunati in izplačati obresti da je vse legalno?
verjetno se je že kdo ukvarjal s tem.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Banke bi lahko to poslale diret na DURS, pa se ne rabi človek še s tem zajebavati...

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.662
3.939
113
Ljubljana
hmpg.net
Banke pošlejo to diret na DURS, tako da res ne razumem, zakaj še zajebaavajo s tem. Kdor ima v tujini (pa ni direktne menjave podatkov), bi pa moral doponiti.

burgy

Pripravnik
18. mar 2009
223
0
16
Ja saj to temo sem že prečekiral prej, ampak tu gre ravno za obratno situacijo.
Verjetno je bi mi tu najbolj prav prišel nasvet, da se o tem pozanimaš pri svoji računovodji...
je v zelo bližnji prihodnosti tudi menjava računovodskega servisa ( iz 1 man banda ) imamo namen preselati na kak mnal oresnejši računovoski servis.

Zanima pa me:
Jaz kot fizična oseba sem nakazal posojilo svojemu d.o.o.
A to pomeni, da če naredim posojilno pogodbo za1 leto, da si ne smem nakazati več kot 0,54900% obresti?

Kakšne obresti pa moram nakazati oz. koliko so lahko najmanjše in največje, če da zaposleni posojilo mojemu d.o.o. Ali tu pač ni predpisane mere?

burgy

Pripravnik
18. mar 2009
223
0
16
hmm ... sem se zdaj malo bolj posvetil še linkom, ki so bili zravne.
Zakaj se je od leta 2007 tako drastično zmanšal variabvlini del obrestne mere iz 4,5% na 0,6%

A je potem pravilni izračun zame, če sem februarja 2013 dal posojilo svojemu d.o.o. (ki nima krediten ocene)
0,622+0+1=1,622%

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Variabilni del OM je vezan na dogajanje na medbančnem trgu - in vemo, kam je padel npr. Ebor v 5 letih.
Izračun je pravilen, če si dal posojilo d.o.o. brez bonitetne ocene do 12m.