Ni res. Tudi brez SE je poceni, dokler polniš v MT. Dober evro in pol na 100 km ... Ali liter dizla. Ostalih 5 daš vsakih 100 km v žep. Pri 20 jurjih na leto je to 1.600 evrov letno. Si hitro v plusu ...
hmm...
1,603€/100km pri trenutnih cenah, ki so regulirane na dol in je MT 0,128€/kWh pomeni porabo 12,5kWh/100km. Kateri avto bi to bil?
Poraba dizla bi bila 6l/100km, da vzdrži, prihranim 5 litrov.
pri 20kkm je stroška z elektriko, ko "tankam" po trenutnih cenah elektrike je cca 320€.
pri 20kkm je stroška z dizlom, če tankam po trenutnih cenah dizla cca 1920€.
res tukaj je 1600€ razlike na leto. do tu vse lepo in prav. zdaj me pa zanima, za katera avtomobila gre. da ima električni analog 12,5kWh/100km porabe, dizelski pa 6l.
kodiaq pa enjak... ne bo šlo. kodiak ima lahko 6L, ampak enjak nima 12,5. Prej 18,5 - vem, ker sem imela priliko se malo peljati, pa tele statistike spremljati. neki sportline s ta močno baterijo, če je to važno. Tu je razlika prej 1450€. Pa če avta ne dobiš v dar, je v nakupni ceni razlika koliko? 15k€? več? recimo 15k€, da ne bo preveč hudo. Na ničli sem po več kot 10 letih, če striktno tankam v MT! s SE pa po 8ih. tukaj je res treba doreči, kaj je "hitro", ker ne vem, če imamo vsi enake intervale v mislih.
če kaki drugi par v igri... kateri? kateri ima 12,5kWh/100km porabe in da polej malo pogledamo, koliko bi imel dizelski analog, pa še enkrat preračunamo.