Do kolko stopinj?

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Tam je problem predvsem vlaga ne temperatura. Previsoka vlaga, ki je lahko v savni, je pa smrt za laptop.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Piše v lastnostih naprave.

Za moj službeni piše:
Temperature
Operating 32° to 95° F (0° to 35° C) (not writing optical)
41° to 95° F (5° to 35° C) (writing optical)
Non-operating -4° to 140° F (-20° to 60° C)

Relative Humidity
Operating 10% to 90%, non-condensing
Non-operating 5% to 95%, 101.6° F (38.7° C) maximum wet bulb temperature

Vaio

Fizikalc
22. jul 2007
1.223
0
36
Zdaj, ko imaš odgovor sem lahko off topic.
Naredi se old scool pa ji knjigo preberi
grin1.gif

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.492
847
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
da izkoristim temo..

na laptopu imam zaradi težav z vetrnico, inštaliran speedfan, da mi v trayu kaže temp. Vse lepo in prav, delavne temperature so (bile) od 45 - 48 c. No včeraj sem posodobil bios, in od tukaj dalje je ratal problem, pri temperaturah. Namreč sedaj se mi segreva (po podatkih speedfana) do 66c, nato se zažene vetrnica in ga takoj ohladi nazaj na 48c..potem spet naraste do 66, nato se ohladi nazaj..Zdaj pa ne vem ali je možno da mi speedfan po novem kaže napačno temperaturo? Sem si inštaliral še en program za monitoring temperature in sicer Real Temp, ta pa mi kaže povsem drugače kot speedfan in sicer točno 10c manj torej temperature, ki so bile normalne pred flashom biosa?? Zdaj pa sem v dilemi, ker ne vem, kateri program ima prav...
confused-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Nisi napisal, zato je potrebno razcistiti: si po flashanju BIOSa nastavil vse skupaj nazaj enako, kot je bilo prej ? Flashanje ponavadi (kot varnostni ukrep) povozi nastavitve v CMOS, ce je bil prej ventilator nastavljen drugace, je morda to razlog za razlicno delovanje.

Kar se tice primerjave programov: najdi se kaksen drug program (denimo CoreTemp) in primerjaj rezultate. Primerjava dvehy programov, ki dajeta razlicne odcitke, je povsem nesmiselna, saj ne mores vedeti kateri (ce sploh kateri !) kaze prav.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.492
847
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Ničesar nisem spreminjal, niti se ne da ob tako skopem biosu kot je v tem laptopu (T. SATELLITE L30-134). Na moje presenečenje, še v biosu ni nobebenega menija za prikaz temperatur..

Sicer bom preizkusil še omenjen program po tvojem predlogu čeprav ne vem zakaj bi bila trenutna programa tako drugačna glede na to, da imata oba med drugim tudi prikaz core temp.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Glede na to, da pravis, da sta rezultata razlicna, ocitno ne delujeta enako - a je sploh bistveno zakaj ?
smile-1.gif

doktor

Pripravnik
24. sep 2007
167
0
16
Ej film traja 2 uri, po 2 urah savnanja boš prej ti crknu kot pa računalnik.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.492
847
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
No, sem testiral še s Core temp programamom, ki mi kaže enako kot speedfan. Torej, po updejtu biosa, mi začne ventilator hladit, ko pride temperatura na 68°C, pred updatom se je vetrnica odzvala že pri 50 °C..

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Res ni kje kaksne nastavitve ventilatorja, morda kaksna ibira med "QST", "auto", "PWM" in podobno ?

22. jul 2007
13.588
1.770
113
124
no ko smo že pri temperaturah, koliko je normalna temperatura za nettop asrock ion 330pro-pri meni kaže cpu-50 st.C, mb-60 st.C, ventilator imam nastavljen na normalno v asrockovem programu oc-tuner je pa prižgan 24/7, tnx

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Kakor vem, imajo laptopi rahlo drugačno logiko hlajenja od povprečnega desktopa. Sicer ponujajo ene omejene možnosti v okviru power settingov za spreminjanje tega (npr. active, passive, ipd.), rangi hitrosti ventilatorja glede na temperature pa so po mojih izkušnjah res zapečeni v BIOSu. Edino kakšen ThinkPad ti z dodatnim softwareom omogoča več manevrskega prostora pri ventilatorjih (ampak seveda moraš vedeti, kaj počneš...).
Konkretno za diske pa je do zdaj na večini pisalo, da naj se ne bi ogreli čez 55 stopinj. Pri laptopu je potrebno paziti tudi zaradi baterije, ker se s segrevanjem slabša oz. krajša njena življenjska doba. Mislim pa, da ima večina designirano ohišje tako, da se baterija nahaja na tistem delu, ki se najmanj (ali skoraj nič) greje.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik WeWatchingYou pravi:
no ko smo že pri temperaturah, koliko je normalna temperatura za nettop asrock ion 330pro-pri meni kaže cpu-50 st.C, mb-60 st.C, ventilator imam nastavljen na normalno v asrockovem programu oc-tuner je pa prižgan 24/7, tnx

Nimam izkusenj z nettopi, lahko ti pa ilustriram s primerjavo: normalen namiznik (65W TDP za procesor), ki je tudi prizgan 24/7 ima temperaturo CPU idle okrog 40 stopinj, pod dolgotrajno 100% obremenitvijo pa okrog 50-55 stopinj. Meni se zdi za Atom (= nizja poraba) taka stevilka kar visoka, kar je najbrz rezultat kaksnega smesno majhnega ventilatorcka.

Kriticna temperatura za omenjeni namiznik je 85 stopinj, dokler ostane kaksnih 30 stopinj hladnejsi od te, je vse vrh glave dovolj hladno. Pri Atomu bo najbrz kriticna temperatura enaka ali malo nizja, ker je narejen v bolj fini litografiji.Ponavadi ti jo izpise program za spremljanje temperature (npr. Coretemp), oznaka je pa Tj(max), torej temperatura direktno na siliciju.