do katere temp. minusa se dela klima?

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.782
221
63
uporabil bi jo za razvlazevanje avtomobila, pa se mi zdi, da se kompresor klime me zazene. je problem prenizka temperatura?

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.098
16.270
113
baje se dogaja, da jo ecu izklopi ja, samo nimam pa blage pri katerih temperaturah se to dogaja, pa itaq je to verjetno tudi različno glede na različne avtomobile...

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Tam nekje do -3 pri meni še vedno dela, ima pa vsaka znamka drugače. Za VW mislim, da je nekje +4 meja.

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
to maš ti tak prepih med vrati, da si mislu da ti klima laufa
grin1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.394
5.669
113
Bi se prslinu v temo........

Kaj pa te cvetke da klima v avtu tud greje??? Sam dvomim da majo obični avti tud inverter klimo....oz tako k proces obrne pa dejansko ogreje pr minus 4 na +17 itd...

tony

Guru
23. jul 2007
9.749
1.531
113
Nobena klima v avtu ni inverterska, ker za to ni absolutno nobene potrebe. Pri bencinskem motorju imaš ene 75% izgub, in to skoraj same toplote, tako da je te za ogrevanje več kot dovolj...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.394
5.669
113
Hvala.......1x mi en kolega demonstriru k sva šla iz pijače......ampak me ni prepriču.....ker motor je še zmer po eni uri topu....tud če je zima uzun
smile-1.gif

Tko pržge klimo....pa prav....lei zdej k bo prec toplo
hysterical-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Mene tudi zanima če to res obstaja. Sodelavec mi je razlagal da ima njegov sin BMWja in mu sprednjo šipo odtaja v minuti. Pa pravi, da ni el. ogrevana ampak nekaj preko klime, ker jo lepo od spodaj navzgor odtaja. Je pa avto stal celo noč zunaj.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Mene tudi zanima če to res obstaja. Sodelavec mi je razlagal da ima njegov sin BMWja in mu sprednjo šipo odtaja v minuti. Pa pravi, da ni el. ogrevana ampak nekaj preko klime, ker jo lepo od spodaj navzgor odtaja. Je pa avto stal celo noč zunaj.

Temu se reče električni grelec ... prve minute namesto pečke/radiatorja greje zrak el. navitje. Vem da imajo nekateri boljši avtomobili to serijsko! (nima pa to veze s klimo)

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:

Temu se reče električni grelec ... prve minute namesto pečke/radiatorja greje zrak el. navitje. Vem da imajo nekateri boljši avtomobili to serijsko! (nima pa to veze s klimo)

Tako je. To ima že npr. A klasa (W169).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:

Zdaj cakam, da bo kdo napisal (najbrz kaksen novinar avtocajtungov ...), da je se bolj banalno - je kar zares navaden elektricni grelec (ekvivalent spiral za potisno sipo iz Yugota, samo da je distribuirano skozi celo vmesno plast na sprednji sipi, namesto da ti vidis kakrsnekoli crtice; kako ? ena od vmesnih plasti je pac prevodna, itak je sprednja sipa lepljena iz vsega boga plasti). To ima vsaj MB od znamk, in kar se tice tehnike, ne vidim razloga da tega ne bi imel tudi BMW ali Hyundai oz. Renault, ker ne stane toliko
grims-1.gif
Druga stvar je ali zelijo to uporabiti ali ne.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:

Kaj pa te cvetke da klima v avtu tud greje??? Sam dvomim da majo obični avti tud inverter klimo....oz tako k proces obrne pa dejansko ogreje pr minus 4 na +17 itd...

Vsak avto zadnjih nekaj generacij, ki ima avtomatsko klimo je le-ta z inverterjem! Navadna klima je pa to kar je, navadna.

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
...ne kompliciraj....izklopi klimo, pa se ti ne bojo mastile šipe
wink-1.gif

jest jo vsako zimo izklopim, in ročno premikam ventiacijo, stopinje so pa itak automatske...pa nimam nikol problemov, z mastnimi in zarosenimi šipami...
wink-1.gif

automatiko vklopim samo poleti, ko res klima nonstop dela....
smile-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:

Vsak avto zadnjih nekaj generacij, ki ima avtomatsko klimo je le-ta z inverterjem! Navadna klima je pa to kar je, navadna.

No tega pa nisem vedel....Pa me res zanima, kako je s tem. Na kakšen način je to rešeno (inverter)? Ker kolikor vem, je klima kompresor z jermenom povezan z motorjem. Na kakšen način potem prilagaja moč? z obrati verjetno ne gre, a prilagaja hod batov?

Če bi bil kompresor električni bi bilo lažje, ampak spet mislim, da so vsi mehansko gnani preko motorja.

Drugače pa inverter nima veze z ogrevanjem!

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Zdaj cakam, da bo kdo napisal (najbrz kaksen novinar avtocajtungov ...), da je se bolj banalno - je kar zares navaden elektricni grelec (ekvivalent spiral za potisno sipo iz Yugota, samo da je distribuirano skozi celo vmesno plast na sprednji sipi, namesto da ti vidis kakrsnekoli crtice; kako ? ena od vmesnih plasti je pac prevodna, itak je sprednja sipa lepljena iz vsega boga plasti). To ima vsaj MB od znamk, in kar se tice tehnike, ne vidim razloga da tega ne bi imel tudi BMW ali Hyundai oz. Renault, ker ne stane toliko
grims-1.gif
Druga stvar je ali zelijo to uporabiti ali ne.
A lahko poveš, na kakšen način to dela? Resno. Prevodna plast?
sprasujem se.gif

Drugače pa imajo najpogosteje odrevane prednje šipe Subaruji, nekateri Avensisi, Fordi, Chevroleti (korejski), Land Roverji, kakšna BMW-jeva sedmica, Mercedesova S klasa, Škoda Superb,... Pa seveda avtobusi.
Imaš pa različne vrste ogrevanja. Nekatera stekla so ogrevana po celotni površini, vendar se tam vidi zelo tanke srebrne žičke, druga varianta pa je, da je šipa ogrevana samo spodaj, tam kjer so brisalci (da ne primrznejo na šipo).