Dizli in črn dim

maddog

Fizikalc
16. avg 2007
1.817
0
36
okolica MB
To ma v Rušah en taki lep crn BMW coupe (nevem keri "e" je, ker me ne zanimajo), okusne felne, zatemnjene sipe. A se vozim za njim, pa spusca pri vsakem pospesevanju oblak crnega dima, da sem raje 200m vozil za njim. Da ga ni sram se s tako kanto vozit
bonk.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz sem pred casom prilepil sliko enega mercedesa bele barve. Od saj je imel tako crno na eni strani, da ne vem kako da ga ni sram in ne opere avta vsake toliko, ce je ze napraskal za tako znamko - kot ce bi hodil naokoli v Armani gatah s flekom
bonk.gif

ghibli

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
18. sep 2007
2.132
1
38
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Nekdo je omenjal kurilca. mocno dvomim da to drzi

cvička sem že tankal v prejšnje avte pa ni bilo črnega dima. zaradi kurilca-cvička ne kadi črno.

btw tudi jaz sem opazil da nemci bolj pokadijo črno. v čem je fora. jaz imam jtd 1.9 multijet sam italijanček če ne pokadi črnega pri močnejšem pospeševanju je nekaj narobe
hysterical-1.gif

aha... v jtd ne tankam kurilca zaradi tega ker so mi eni mehaniki to odsvetovali. drgač pa cviček rula
zmaga.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Vsak dizel generira saje ki se strokovno imenujejo "particle" (oz. trdi delci po slovensko), vozial brez fitlra trdih delcev tako saje razmetavajo okoli brez kakega filtra. Večina jih sicer pri nizkem pretoku zraka ostane na izpušnih stenah in satovju samih loncev, se pa potem ob močnejšem pretkou zraka izpihnejo in nastane črn dim. To se vidi pri močnejšem pospeševanju.

Pri vozilih s particle filtrom (filter trdih delcev) tega ne bi smelo bit (kao) .. jasno pa ti delci nekam morajo it in potem imaš razne aktivne filtre ki ne delajo nič drugega kot da te iste saje spustijo na prosto "samo občasno" oz. v obliki ki je manj nevarna za okolje (spet kao), delovanje teh filtrov je pa različno (bo c&b razložil). Aja vozila s temi filtri včasih tudi lepo zadimijo.

Če pa je nepopolno izgorevanje nafte lahko priaha tudi do pretirane sajavosti dima, tu je vzrokov pa malo morje (od mehanskih do elektronskih). Je pa dim v tem primeru prisoten vedno.

Evo sedaj me pa lahko popraviš!
grin1.gif

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Vsak dizel generira saje ki se strokovno imenujejo "particle" (oz. trdi delci po slovensko), vozial brez fitlra trdih delcev tako saje razmetavajo okoli brez kakega filtra. Večina jih sicer pri nizkem pretoku zraka ostane na izpušnih stenah in satovju samih loncev, se pa potem ob močnejšem pretkou zraka izpihnejo in nastane črn dim. To se vidi pri močnejšem pospeševanju.

točno to! tudi če voziš po AC 160 (kaki 1.9 TDI recimo) nima dovolj pretoka, zato se nabira svinarija v auspuhu. po cestninski zahodiš in vse vrže zadaj ven.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:

Če pa je nepopolno izgorevanje nafte lahko priaha tudi do pretirane sajavosti dima, tu je vzrokov pa malo morje (od mehanskih do elektronskih). Je pa dim v tem primeru prisoten vedno.

Tu si kar pravilno povedal, od daleč najpogostejših vzrokov za dim pri starih vozilih pa velja omeniti dotrajane injektorje (ter mogoče tudi črpalko). Ostalih vzrokov je pa lahko res malo morje.

Citat:
Pri vozilih s particle filtrom (filter trdih delcev) tega ne bi smelo bit (kao) .. jasno pa ti delci nekam morajo it in potem imaš razne aktivne filtre ki ne delajo nič drugega kot da te iste saje spustijo na prosto "samo občasno" oz. v obliki ki je manj nevarna za okolje (spet kao), delovanje teh filtrov je pa različno (bo c&b razložil). Aja vozila s temi filtri včasih tudi lepo zadimijo.

Tu sem te izgubil. Kakšne aktivne filtre, ki saje spustijo "samo občasno"? Zakaj bi take "filtre" kdorkoli sploh razvijal in vgrajeval v vozila?
confused-1.gif

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
koliko sem jaz opazil največkrat kadijo Italijani, Ford, Renault pri Nemcih pa Mercedesi,..pa čipane verzije vseh proizvajalcev

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Citat:

Tu sem te izgubil. Kakšne aktivne filtre, ki saje spustijo "samo občasno"? Zakaj bi take "filtre" kdorkoli sploh razvijal in vgrajeval v vozila?
confused-1.gif

Ok ne ge za spuščanje saj ampak za to da se filter "zamaši" in posledično ga je potrebno spucat. Ker je malce muka vozit vozilo na servis da bi spucali filter ko se ta zamaši so uvedli samočiščenje (regeneracijo) teh filtrov in ta deluje več ali manj "aktivno". Torej ko se zazna da je filter zabasan se (odvisno od tehnologije) izvede čiščenje (spet odvisno od tehnolgije). Aja med čiščenje saje še vedno padejo ven in avto lepo (ekološko) zadimi!
grims-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Citat:
Kaj je to avtomatsko križenje zraka? Jaz ročno to šaltam.

Ko avtomatika zazna onesnažen zrak prešalta na notranje kroženje. To ma že moj sedem let star korejc in zadeva še vedno deluje. Je pa zanimivo, da mi da na notranje kroženje pri kranjski Savi čeprav jaz nikoli nič ne zavoham. Zgleda, da le je nekaj v tistem zraku.
Drugače pa prešalta pri vseh golfih D 4 ter večini D 5, za dizelsko šestko se pa še ni vklopilo.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Men se vsake tolk časa kadi črno ven bi z veseljem popravu pa ne poznam nobenga ki bi to znal. Itak sem financiral izobraževanje že par serviserjev in servis hiš, bom zamenjal avto oblubim ampak bo treba še mal počakat.

Srandi

Pripravnik
16. feb 2011
338
0
16
Tudi sam se čudim, ko pravijo da so dizli celo bolj ekološki kot bencinarji. Pol pa vidim (nove) dizelske avtomobile, ki kadijo kot kakšne golf dvojke. Pa ropočejo tud tako. Tako da mene še kar niso prepričali in sam ne bi imel dizla nikoli.

sanco

Fizikalc
19. jul 2007
1.201
8
38
41
stara dotrajana švabska kola najbolj zakajajo s črnim dimom. Glavno da je značka, lastnik pa nima za servis

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik sanco pravi:
stara dotrajana švabska kola najbolj zakajajo s črnim dimom. Glavno da je značka, lastnik pa nima za servis

Jah logično ker do leta 2000 pri drugih znamkah dizel opcije sploh ni bilo na voljo!
grin1.gif

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
Zaradi teh smrdljivcev jaz vedno po mestih vozim z notranjim kroženjem zraka. Drugače je O, FUJ.

In saje so tudi razlog da so dizl osebna vozila(večina vsaj) v Japonski in USA prepovedani, ne izpolnjujejo norm. V EU pa se gre samo, da lahko prodajajo bolj kompleksne motorje za več €€ in še na dolgi rok servisi služijo (uporabnik pa je vesel ker si misli, da se poceni vozi - JA, dokler gre
smile-1.gif
)