Citat:
Uporabnik mitja155 pravi:
kdo je kriv? hmmm začetek nekdo ki je začel porivati od zadaj naprej... za začetek.... tiste štange so ponavadi zaradi tega da se množico lažje nadzoruje... sicer pa če nisi bil v lipi je brezveze govorit... tistih 5 bajt ki so pa okoli lipe pa ... potemtakem lokal zelo težko kjerkoli obstaja... lp
Kriv je lastnik lokala, ki ni poskrbel za ustrezno varovanje prireditve. Glede na to, da lahko rečem, da poznam razmere okrog Lipe veliko bolje kot večina izmed vas, bom povedal naslednje. Do tragedije je prišlo izključno zaradi prevelikega škrtarjenja Robija in Milene (to je tastara) in bom opisal zaporedje dogodkov, ki so privedli do tragedije:
- vedno sta imela najeto premajhno število varnostnikov (pa še ti ki so bili so bili popolnoma nezainteresirani dvignit svojo rit in narediti kakšen obhod po lokalu in zunaj njega ), tako je bilo tudi usodnega večera,
- če bi eden od varnostnikov šel ven, malo glasneje zatulil in prvemu ki je porival naprej stisnil eno zaušnico, bi se vsa mularija umaknila nazaj (15-letniki so pametni do prve piz.darije..., potem se pa itak vsi umaknejo)
- ker varnostnika ni bilo na spregled se je pač zgodila tragedija,
- poleg vsega zgoraj naštetega so varnostniki po ukazu lastnika lokala zelo zelo počasi spuščali notri ljudi (z namenom, da jih čim manj do 10h pride zastonj notri ker bi tako pokasirali več vstopnin),
- 15. in 16. letniki s seboj ne nosijo premoženja denarja, zato je naval folka pritisnil na vhodna vrata, veliko predvsem zaradi vstopnin, malo pa je bilo verjetno tudi nepremišljeno zabavno porivat se v vrsti,
- posledice tragedije ste lahko prebrali v vseh medijih.
Tak opis dogodkov se je pred Lipo dogajal že nekaj časa, vendar je bilo vedno na srečo brez tragičnih posledic. Bil sem dokaj reden gost lokala, pa tja ne stopim nikoli več.
In zgornje trditve lahko podkrepim z nekaj podobnimi zgodbami, katerim sem bil priča pred usodno tragedijo:
- že prej se je velikokrat zgodilo, da varnostnikov ni bilo nikjer na spregled (dva ali trije so bili skupaj med enimi in drugimi vrati na vhodu, po diskoteki in zunaj nje nikjer nobenega), zgodilo se mi je recimo, da mi je eden izmed skupine folka hotel nekaj nadlegovat punco pa ni šlo na lep način in sem ga vpričo vseh sredi lokala nokautiral, itak varnostnikov ni bilo nikjer),
- glede vstopnine pa itak vemo kako je bilo, folk je še iz Ljubljane dobsedno dirkal z avti v Lipo, da so prišli pravočasno pred vrata, ker je bil zadnje pol ure vedno kvazi-poostren nadzor nad folkom z namenom da se jih čim manj spusti notri for free,
- identičen dogodek s pritiskanjem na vrata sem doživel na lastni koži dva meseca pred usodno tragedijo (za jesenske počitnice), ko sva bila tam s punco na izi na pijači in sva okrog 9h zvečer odhajala iz lokala: gruča ljudi je pritiskala na vrata (vsi zastonj notri), zunaj nobenega varnostnika, slednji zelo zelo počasi spuščali v lokal, tistih 20 metrov pred lokalom sva hodila ven 5 minut s tem ,da sem mularijo dobesedno odrival stran, punco pa za roke močno držal da sva sploh prišla ven.
Tolk o Lipi in dogodkih okrog nje.