Disk crkljot - pomoč prosim :)

mihapodb

Pripravnik
3. nov 2008
249
0
16
Kot naslov pove, mi je crknil zunanji disk. No punci je, čeprav sem ji ves čas govoril naj nabavi backup-disk, pa ga ni. Sedaj smo pa pri kurativi. Na disku ima poleg podatkov, ki jih lahko izgubi tudi pretekle projekte za faks v katerih je ogromno ur truda vloženih, ampak niso več pomembni za oceno, zgolj za svoj arhiv. Zato se mi gre za povrnitev, ampak nebi pa plačevala 400€ za povračilo podatkov. Zgodilo se ji je, ko je enkrat šibala na faks, in ga je ne-varno izštekala iz USBja.

Trekstor 500GB, notri je pa Seagate Barracuda 7200.11 ST3500820AS

Sem ga razstavil, dal v svoj PC ampak ga ne zazna. Še ga vrti, zazna ga ne, niti v biosu. Poskusil sem različne SATA porte, nič.

Torej če ima kdo kakršnokoli znanje, kako bi lahko to še rešil (oz. identičen disk za menjavo elektronike) da bi to povrnili, mu dam za nagrado trekstor ohišje, katero podpira predvajanje filmov direkt preko A/V kabla s podnapisi! Upravljate ga lahko tudi z daljincem! Pač prenosen predvajalnik z Ir daljincem

Hvala!!!

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Podatki na disku očitno niso kaj dosti vredni. Punca naj projekte še enkrat potegne z googla, ali pa od sošolke, sošolca... Večina je itak prepisanega od kje...

Če bi podatki bili kaj vredni, potem bi imel backup nekje. Pa magari v oblaku, dropbox je đabe.

mihapodb

Pripravnik
3. nov 2008
249
0
16
Podatki niso neprecenljivi, so pa vredni. Projekti niso kopirani, saj so lastno delo (arhitektka).

Ima kdo USB-COm adapter? In znanje seveda. Ali pa lahko nesem kakšnemu uradnemu uvozniku da mi naloži nov firmware?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Najprej preveri, če se serijska številka diska ujema (moj link).

mihapodb

Pripravnik
3. nov 2008
249
0
16
Sem že prej preveril in če prav razumem obstaja možnost za rešitev po tvojem nasvetu:

1 9QM7CV46 Download available for this serial number. Contact your OEM

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Lucky bastard... torej imaš dejansko samo "bricked" trdi disk.
smile-1.gif

Zdaj pa akcija, kako zadevo sanirati...

1. Zadevo pošlješ na Seagate (no idea, how).

2. Zadevo pošlješ na OEM proizvajalca, čeprav glede na to, da je v tvojem primeru trdi disk v zunanjem ohišju, so to bolj pobožne želje.

3. Najdeš nekoga, ki je to že delal in ki zna popravit (malo pobrskaj po starih temah na forumu, morda tudi na Mobisuxu in Slo-Tech-u... tu nekje sem tudi jaz prebral o tej zadevi nekoč).

4. Do-it-yourself. Vse potrebno je tu:

http://ireckon.net/2009/05/unbricking-a-seagate-barracuda/

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

A ni napisal, da je zadeva "bricked"?

Potem nima kaj za "downloadat"... oziroma je to šele zadnja faza.

mihapodb

Pripravnik
3. nov 2008
249
0
16
Ne downloada mi ne ponudi.

Od tega se najbolj nagibam k 1. možnosti, ampak da pride do kamorkoli s pošto, bo šel čez toliko premetavanja da bo konec z diskom ne z firmwareom
smile-1.gif

3. Možnost...ja grem iskat če je kdo to pripravljen naredit za razumno ceno :/

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ugasnjen disk s parkiranimi glavami lahko praktično mečeš ob tla, pa mu nič ne bo.
smirk-1.gif
Tako da glede pošte ne skrbet.

Kot sem rekel, pobrskaj še malo po slovenskih tech straneh in morda najdeš koga, ki je to že delal in ti bo pripravljen za kakšno manjšo nagrado ponoviti še na tvojem disku.

Sicer pa so step-by-step navodila tule:

https://sites.google.com/site/seagatefix/Home

Kaj pa vem... niti ne zgleda tako komplicirano. Če si malo praktika in computer geeka, bi ti skoraj moralo ratat.

mihapodb

Pripravnik
3. nov 2008
249
0
16
Ja saj res moram priznat da niti ni tako težko...ampak bi res raje nekoga, ki to že zna. Bom začel iskat, takoj ko sestavim mail
smile-1.gif

Res ti najlepša hvala za vso pomoč!!!
PS: kaj pa tvoj kolega, ki mu je to že uspelo?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Poslal SMS. Napišem, če bo kaj konkretnega.

Sicer pa srečno. Vsaj to veš, da so podatki še definitivno na disku!

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik mihapodb pravi:
Ampak video - vodič zgleda res simple. Ampak saj ni važno kater USB kabel uporabim...ali pač?
https://www.youtube.com/watch?v=29FztWJVxbM
Na 1:31 pokaže. edino kar je važno je to, da pravilno priklopim...

Je važno, ker rabiš USB to COM adapter (na youtubu lahko vidiš, da ni le gol USB kabel, ampak je tudi eno "vezje"). Lahko pa narediš z navadnim COM-portom na PCju seveda.

mihapodb

Pripravnik
3. nov 2008
249
0
16
Aha
smile-1.gif
COM porta pa nimam, oz. imam na starem PCju, ampak kako naj vem na katere pine obesit kaj? Na COM port to mislim. Da se izognem potrebi po CA-42 kablu

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Saj imas narisano (naslednja slika za mednaslovom "Connecting the RS232-to-TTL Adapter to the Hard Drive") kateri pin na disku je kateri (masa, RX in TX). Tvoj serijski port pa ima standarden pinout, katerega lahko najdes v par sekundah z Googlom, denimo tegale:

db9_pin_name.png

Malo me skrbi kako bos ti to popravljal, ce ti ze iskanje povzroca tezave
frown-1.gif

mihapodb

Pripravnik
3. nov 2008
249
0
16
Problem rešen! Vse mi je naredil uporabnik slo-techa Pentium!! Svaka mu čast.

PS: vsi podatki rešeni!