Dimnik

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Še eno vprašanje za pametnejše od mene, pol grem pa v ilegalo....

Torej, imamo dva samostoječa kamina, en v pritličju in en (na novo) v kleti. Zidan dimnik je od prvega štuka naprej (in skozi streho). Če sem prav meril je luknja vsaj 16 cm. Od kaminov do zidanega dimnika bodo pleh cevi (verjetno od Asade), 12 cm.
Zdaj pa vprašanje; a ima smisel, da dam T člen večjo dimenzijo, recmo 14, 15, 16 in vmes redukcije, al je to samo kompliciranje brez veze in bi bil 12 cm T člen tudi čisto v redu (in se s tem znebim dodatnega stroška redukcij)? Ker do sedaj pri obstoječem kaminu v pritličju vleče kot raketa. Res pa je dimnik raven. Od zdaj naprej bo v pritličju eno koleno, v kleti pa dva...

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Ne bom preveč pameten, v osnovi je vlek tisti ki je pomemben. Redukcija je smiselna zgolj za priklop peči, sicer pa drugega smisla nima. Če prav razumem boš imel na 1 dimniku 2 kamina, in zgolj 1 del dimnika bodo cevi, ostalo zidan dimnik? Zakaj raje ne potegneš inox cevi v celoti? Tistih nekaj metrov je strošek minimalen, bo pa veliko manj težav z vlekom in kondezom. Če boš imel 1 dimnik z dvema priklopoma v različnih nadstropjih potem previdno, da pri kurjenju v kleti ne zapliniš nadstropja - mislim da so tovrstne postavitve odsvetovane če ne že prepovedane.

• Všeč mi je
Reactions: tony in sajkek

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.623
10.829
113
kamine maš na drva?
potem je itak 120 hudo bogo. ne vem če je sploh po PS to.

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Odvisno od moči kamina, jaz sem kuril 17kw peč na 13cm premera - je pa res bil dimnik dolg 12 metrov :). Vlek več kot odličen.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.623
10.829
113
ja kuriš lahko tudi na fi 50... sam pač kolikor vem (nekaj časa nazaj ko sem risal svoj dimnik) so smernice trdo gorivo min 180mm, manj so pa potem plin in ostale manj prašne zadeve.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Če hočeš imeti odprt kamin, se dimnik začne pri fi 300. :fredi:
Sicer pa, čim manj redukcij, ker vsaka predstavlja oviro. Pa, vsaka peč naj ima svoj lasten dimnik.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Hvala vsem.

Sem tule našel odgovor ali gre več naprav na en dimnik:

Na dimnike lahko priključimo tudi več kurišč, ki pa morajo biti kurjena z isto vrsto goriva in morajo delovati po enakem principu.

Tako lahko na eno dimniško vertikalo priključimo do 3 atmosferske plinske peči, s posameznimi močmi do max. 30 kW (skupno torej max. 90 kW). Pri tem lahko znaša razdalja med najnižje in najvišje ležečim priključkom max 6,5 metrov.

Prav tako lahko na eno dimniško vertikalo priključimo do 3 peči na trda goriva, s posameznimi močmi do max 20 kW (skupno torej max. 60 kW). Pri tem lahko znaša razdalja med najnižje in najvišje ležečim priključkom max 6,5 metrov.

Pri takšnih izvedbah mora biti premer dimnika dimenzioniran na skupno toplotno moč!

In tule formulo za izračun premera dimnika:

Za en kamin 14 kw (najbrž to moč doseže samo ob hudo redkih priložnostih če sploh) sem naračunal dobrih 7 cm, pa če dodam še koleno je najbrž še rezerva do 12 cm. Od stičišča obeh kaminov bo pa itak najmanj 16 pa mislim da je več...

tony

Guru
23. jul 2007
9.678
1.488
113
Niti slučajno nisem strokovnjak, se pa bojim, da se "igraš z ognjem". Da te ne bomo brali v črni kroniki, kot so že opozorili, tudi meni ni všeč možnost, da bi ti kamin iz kleti zadimil prvo nadstropje... Ni problem samo "malo dima", problem je "malo monoksida". Od tam pa do Žal ni daleč.

Na strani, katere link si podal, je eno vrstico nižje navedeno tole, opozarjam na 4. alinejo:
"Svoj dimnik potrebujejo:
  • vsa kurišča na trda goriva in kurilno olje z močjo večjo od 20 kW,
  • vsa atmosferska plinska kurišča z močjo večjo od 30 kW,
  • vsa kurišča z gorilniki s puhalom (ne glede na vrsto goriva),
  • sobni kamini,
  • lončene peči,
  • vsa posebna kurišča."
Če prostora za dva dimnika ni, je nujno imeti kamin tudi v kleti? Za kamin rabiš nek dotok svežega zraka, ki bo zagotovil pravilno izgorevanje, boš to lahko zagotovil v kleti?

• Všeč mi je
Reactions: sandra

mr_

Guru
20. sep 2007
9.369
2.745
113
Zato pa ne opletati s temi 80mm, ker je debata o vleki kamina, ne pa peletnih peci. Seveda ja za le te tudi pomemben vlek, ampak da te ne bo kdo narobe razumel glede premerov.

• Všeč mi je
Reactions: KrNeki99

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ni res, vsaj po mojih računih iz pdf, ki sem lepil višje. Meni račun pokaže dobrih 7 cm, res pa mora biti dimnih visok več kot pet - šest metrov. Vsekakor pa ventilator pomaga...

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Hočeno ti dopovedat da praksa je drugo. Tukaj mi že ni jasno kako boš speljal dimnik iz kleti do obstoječega v pritlicju. Pa tvojo fi 70 al pa 80 nima kaj delat na kamini.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ne govorim o svojem dimniku. Jaz ne bom uporabljal 80, ne glede na to kam bom speljl cev.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Premer dimnika je odvisen od moči kurišča(in višine dimnika) Vzigalica rabi manjšega kot TES6.
In ja, manjša kurišča delajo tudi na 100 dimnik. Za kaj pa potem že desetletja prodajajo pločevinaste cevi za dimnike v.premeru dobrih 100mm.