Digitalna televizija

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
hello,
Približuje si odklop analognega signala in ni mi povsem jasno, če je treba v zvezi s tem kaj narediti.
Doma imamo kabelsko in model tv sprejemnika, kateri najverjetneje ne podpira MPEG-4, zato me zanima ali moramo kupit pretvornik signala oz. nov TV ali to velja samo za tiste, ki tv spremljajo preko sobne ali strešne antene?

hvala za pomoč. lp

p.s. Na strehi bloka imamo tudi anteno, ki ne vem čemu služi, glede na to, da imamo kabelsko?!

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Super, najlepša hvala!
smile-1.gif
5*

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
mene pa zanima,
-a antene ostanejo iste?
-enako obrnjene?
- frekvence oddajnikov iste?
-A je treba samo tisto škatlico kupit al še kaj drugega?
-A tisto škatlico potem priklopiš na antenski vhod ali v scart?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Pri prvem: enake, lahko je edino problem s ojačevalci, dušilci... ki niso prilagojeni frekvencam digi tv.

Se pa strinjam s ynos-om, prodajalci na veliko izkoriščajo ta prehod in strašijo ljudi kako bodo vsi po 1.12. v temi. Potem pa pridem v Big Bang in na začetku trgovine kup LCD-jev velik kot avto, naslednji dan jih že polovico manjka
tongue-1.gif

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Kupit moraš še scart kabel, ker ga pri "škatlici" ni, "škatlico" priklopiš na scart vtič televizije (če televizija scarta nima, jo bacaj).
Antenski izhod iz "škatlice" NI isto, kot antenski izhod pri npr videorekorderju ("škatlica" nima modulatorja). Tisti antenski izhod OUT na "škatlici" samo sprovede analogni signal naprej.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Sem pa ravno zadnjič nekje prebral (na netu, pa zdaj nikakor ne najdem), ta niso vse zunanje antene enako dobre (VHF/UHF/širokopasovne). Nisem pa še čisto zgruntal, kako je s tem, pa bi moral (ali se bo pa tule kak stročko našel in napisal). Tašča je namreč po karti pokritosti čisto na robu signala za multipleks B, pa ga ne lovi. Moram pogledat katero anteno ima in če bi se dal z zamenjavo/nastavljanjem kaj rešit ... Da ne bo še TotalTVja plačevala ...

Nazadnje urejeno:

hgard

Guru
22. jul 2007
4.097
590
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Sem pa ravno zadnjič nekje prebral (na netu, pa zdaj nikakor ne najdem), ta niso vse zunanje antene enako dobre (VHF/UHF/širokopasovne). Nisem pa še čisto zgruntal, kako je s tem, pa bi moral (ali se bo pa tule kak stročko našel in napisal). Tašča je namreč po karti pokritosti čisto na robu signala za multipleks B, pa ga ne lovi. Moram pogledat katero anteno ima in če bi se dal z zamenjavo/nastavljanjem kaj rešit ... Da ne bo še TotalTVja plačevala ...

Tam kjer so na robu sprejema bo treba (tako kot že dosedaj pri analogni) poskušati s kakšno boljšo usmerjeno anteno, s predojačevalniki in podobno. Včasih je sprejem čisto odvisen od sreče, recimo antena se prestavi meter levo, desno pa je že povsem drugače. Ali pa se poišče kakšen odboj od hriba kar pri dvb-t zelo dobro deluje, ker zna izločati motnje. Težave bodo tam kjer imajo sedaj na strehi recimo 5 anten in potem kanalske ojačevalnike in jih bo treba prenastaviti.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.761
6.532
113
Sistem se še razvija in prilagaja.

DVB-T Pohorje bodo ponoči s 23. na 24. november prestavili s kanala 66. na kanal 27. Da ne se bo kdo čudil, ko bodo izginili programi in jih bo potrebno ponovno nastavljati.

Pomoč starejšim pri nameščanju in nastavljanju digitalnih sprejemnikov je sicer ponudila tudi Gasilska zveza Slovenije.

1.12. se sicer izklopijo analogni oddajniki:

Ajdovščina, Anhovo, Beli Križ, Bizeljsko, Blejska Dobrava, Boč, Borovnica, Celje - Grad, Cerkno 1, Cerkno 2, Črnomelj, Črna 1, Dravograd, Fara, Gorenja vas, Grahovo, Hotedršica, Hrastnik 2, Idrija 1, Idrija 2, Ilirska Bistrica, Javorje, Jevnica 1, Jezersko 2, Jezersko1, Josipdol, Kambreško, Kanin, Kisovec, Kočevje, Košana, Kranjska gora, Krim, Krško, Krvavec, Kuk, Kum, Laško 1, Lendava, Litija, Ljubno, Logatec, Lokve, Loški potok, Lovrenc, Lož, Movraž, Mozirje, Nanos, Nova Štifta, Ortnek, Peč, Planina - Rakek, Plešivec, Podbrdo, Podsreda, Pohorje, Rogaška Slatina, Selca, Sežana, Skalnica, Slavnik, Slovenj Gradec, Sodražica, Tinjan, Tolmin, Trbovlje1, Trdinov vrh, Trstelj, Tržič 1, Tržič 2, Vinica, Vogel, Vreme, Zagorje, Zgornja luša, Železniki 1, Žiri 1, Žiri 2, Žužemberk.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Pri mami imam podoben problem. Prej je signal lovila na sobno anteno, slika je bila dokaj solidna, ob kakem čudnem vremenu pa tudi zelo "snežena". Za digitalni signal je očitno kvaliteta signala prešibka in slovenske kanale samo zlista, kaže pa le tu in tam kako sliko. S hrvaškimi se sicer bolje, ampak so tudi kockasti. Tako da bom za začetek poskusil z eno zunanjo anteno za široki spekter, ki jo imam in je ne rabim. Če pa to ne bo, pa bo treba kakega obrtnika dobiti, ki se na to bolj razume. Gotovo pa bi morala biti ustrezna zunanja antena dovolj, ker konec koncev Boč vidim s prostim očesom, le razdalja je velika.
Prvi problem pri digitalnem signalu se mi zdi, kako sploh usmeriti anteno. Pri analognem si cel čas spremljal dogajanje na tv in si nekaj lahko kot laik naredil. Pri digitalni nimaš nič (vsaj pri tem sprejemniku), dokler signal ni vsaj približno dovolj dober. Če ti niti ne najde kanalov, si sploh v temi. Jaz sem pač poskusil najti najboljši analogni signal, potem pa na MPEG4 sprejemniku najti kanale.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.573
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik Madafaka pravi:
Kupit moraš še scart kabel, ker ga pri "škatlici" ni, "škatlico" priklopiš na scart vtič televizije (če televizija scarta nima, jo bacaj).
Antenski izhod iz "škatlice" NI isto, kot antenski izhod pri npr videorekorderju ("škatlica" nima modulatorja). Tisti antenski izhod OUT na "škatlici" samo sprovede analogni signal naprej.
Sem skoraj 100%, ampak vseeno rabim še potrditev:
Ali je scart vhod OBVEZEN , da vanj priklopiš pretvornik?

Car

POSTman
4. avg 2007
8.573
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Citat:
POZOR!

Televizorji starejšega datuma morda nimajo niti
priključka SCART. Na to opozorite prodajalca,
ko boste kupovali pretvornik, da vam bo ponudil
pravi vmesnik med priključkom SCART in
priključkom v vašem televizorju.

Citat iz brušure DIGITALNA TELEVIZIJA kar je dobro vedeti in poznati
rolleyes-1.gif
Mogoče sem glup, ampak kaj tole pomeni!?
confused-1.gif

Televizorji starejšega datuma morda nimajo niti
priključka SCART. Na to opozorite prodajalca,
ko boste kupovali pretvornik, da vam bo ponudil
pravi vmesnik med priključkom SCART in
priključkom v vašem televizorju.

maddog

Fizikalc
16. avg 2007
1.817
0
36
okolica MB
Brez SCART-a ne dela, vem pa ker sem probal Technisatovo skatlo s TVjem, ki ima pokvarjen SCART. In samo antenski kabel ni dovolj. Mogoce je zato razlog, da dosti folka kupi kr nov TV.