Digitalizacija videokaset

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Od staršev sem privlekel kup kaset posnetih z videokamero, ki bi jih rad spravil v digitalno obliko. Imam tudi nek USB capture ključek.

Kateri software in kakšne nastavitve uporabit? Premiere mi ga sploh ne zazna, PowerDirector tudi ne, dela pa bp z Ulead VideoStudio...

Kaj uporabit? Ne mislim nekaj posebej obdelovat, mogoče samo razrezat. Super pa bi bilo, če bi imel sw že kake filtre, za odstrenjevanje motenj ali blaženje ko včasih slika skoči ali "leti"

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Jaz sem video snemal kar v VLC, in sicer video: MPEG2 pri 8000 kbps, audio: AC3 448kbps (DVD kvaliteta). Kasneje bom pa posnetke razrezal in "obdelal" v Avidemux (deinterlace, crop, noise reduction ipd). Glede filtrov v Avidemux sem se zgledoval po tem vodiču: http://blog.ragingfx.com/the-healing-power-of-avidemux. Video bom hkrati tudi prekodiral v X264 (bitrate okrog 1 - 1.5 Mbps) in audio v AAC (okrog 128 kbps).

Če imaš mono kamero (tako kot sem imel jaz), potem se ti že splača snemati zvok v mono. Snemaj pa seveda v največji možni resoluciji (720x576). Na koncu pazi tudi na razmerje slike, saj resolucija videa ni enaka dejanski velikosti slike (PAL ima razmerje 4:3, medtem ko 720x576 ni takšnega razmerja - slika se pri predvajanju še namreč malo raztegne, za kar pa moraš uporabiti pravilne nastavitve).