Digitalizacija se je začela

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.772
548
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Digitalizacija pa taka. Pri nas še vedno ne ulovim niti enega samega samacatega DVB-T signala.
crazy1.gif

Ogo

V Zbiljah je signal v Radovljici ga pa kakšne pol leta nazaj ni bilo.

excalibur

Pripravnik
24. sep 2007
321
0
16
je ni
ksz

Bom izkoristil to temo. Glede na to, da sm popolni laik na tem področju me zanima kolko pride en ta dekoder (doma imamo 1 LCD TV in 2 navadni TV)?

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.530
435
83
Če nimaš neke potrebe po dekoderju v tem trenutku je pomoje smiselno počakat tja do konca poletja. Potem pa nabavit enga, ga dodobra stestirat in se do izklopa analognih signalov opremit do konca.

Če pa te zadeva kot taka zanima, ali ugotoviš, da dobiš bistveno boljšo sliko pa morda v bljižnji prihodnosti sprobat kako varianto. Sicer pa naročilo prek interneta in vračilo, če kaj ne špila.

Nekako imam občutek da se bodo solidni dekoderji glede na nova dejstva glede zvoka pojavili šele čez čas.

Dekoder za backup bomo tako očitno kupovali tudi tisti, ki smo bili ob nakupu aparata nedavno še prepričani da bo zmogel SLO verzijo DVB-T do konca svojega obratovanja...

excalibur

Pripravnik
24. sep 2007
321
0
16
je ni
Citat:
Uporabnik roCkY pravi:
Dekoder za backup bomo tako očitno kupovali tudi tisti, ki smo bili ob nakupu aparata nedavno še prepričani da bo zmogel SLO verzijo DVB-T do konca svojega obratovanja...

Hvala za odgovor
wink-1.gif

Zdaj pa me še nekaj drugega zanima. Sem dal glih prej na LCD-ju, da mi poišče digitalne kanale in mi je našlo HRT1, HRT2, Nova TV, RTL (hrvaški), NIT - pri njih se mi pokažeta tako slika kot zvok. Pol pa pridem do slovenskih kanalov (SLO, 1,2,3, POP TV, Kanal A, TV3, TV Primorka in še kaj se najde) - pri njih pa se zvok sliši, slike pa ni. Sem pogledal v knjigico z navodili in videl, da pod "Barvni/video sistem" piše pri digitalnem: "MPEG-2 MP@ML". Je možno, da mi slike ne prikaže ravno zato, ker je tam št. 2 namesto št. 4? Če je tako, lahko verjetno tvoj odgovor pojasnim kar s tem, kar si mi prej citiral in bom rabil kupit dekoder tudi za LCD?

Aja, pa če ima to kaj veze (čeprav verjetno nima)...doma imamo navadno anteno, nič kabla, Siola ipd.

Tnx za info
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Kaj se uporablja MPEG-4 Part 10 (AVC/h.264) ?

MPEG-4 je zeloooo obširen standard.

Bežna omemba DVB na drugem linku namiguje, da gre za AVC, ampak če kdo ve bolj zanesljivo...

Dale

Fizikalc
21. jul 2007
829
42
28
Če imaš na TV-ju ustrezno režo, boš dokaj ugodno in elegantno rešil problem z MPEG-4 PCMCIA kartico.

Nazadnje urejeno:

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.049
119
63
Doma
Imam lcd tv, model 42lg5000, ki ima režo za MPEG-4 PCMCIA kartico.Dobil sem na probo od kolega, pa digitalni programi delujejo, samo po ekranu skače napis hd storitev.Na servisu nimajo pojma, kaj naredit.Pomojem bi moral naložiti nov softwear na tv, samo kje ga dobiti?
bonk.gif

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Kolk pa stane ta pretvornik ?

Kako bo potem pri nas, ko imamo 3 tv-je bo vsak tv moral imet ta pretvornik.

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Včeraj sem v eLeclercku videl DVB-T Mpeg4 sprejemnik znamke United za 89€ ... jih je bilo še kakih 8 na zalogi.

Doma imam United-ov sprejemnik za MPEG-2 kanale (Italija), ki je stal celih 25€ in deluje dobro. Na drugem TV-ju pa imam Iskrinega za MPEG-4, (stal +140€) ki pa občasno zašteka .. zamrzne, je potrebno iz elektrike izklopit za sekundo.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.211
1.382
113
ksz

Ne vem če je trenutno na trgu STB, ki podpira vse kar mora in še poleg tega deluje solidno (pustimo one za 300€+)
Tako da je najboljše počakat. Po Apekovem se od 1.1.2010 dalje več ne smejo prodavati STB-ji brez podpore AAC.
Do tega datuma pa so se lahko. In takšnih je velika večina na našem trgu in pri uporabnikih doma.
In seveda je prišlo do tega da imajo zdaj ljudje doma preko 10k STB-jev ki ne podpirajo AAC. Kar pomeni da bodo ostali brez zvoka, ko bodo gospodje začeli uporabljat samo AAC kodek.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Citat:
Uporabnik garner pravi:
Kolk pa stane ta pretvornik ?

Kako bo potem pri nas, ko imamo 3 tv-je bo vsak tv moral imet ta pretvornik.
To ni "pretvornik", temveč "sprejemnik". In ko boš uporabil digitalni sprejemnik za gledanje dvb-t televizije, bo tvoj TV le še v vlogi "zaslona"... (analogni) sprejemnik v TV-ju bo pa neuporaben. Kaj to pomeni? Da boš kanale nastavljal, prestavljal, iskal direktno na sprejemniku (z daljincem od sprejemnika)... na TV bo pa priklopljen s SCART, HDMI ali kakim drugim kablom. Če sedaj uporabiš malo logike, boš videl, da boš za vsak TV potreboval svoj sprejemnik (razen, če boš na vseh TV-jih hkrati gledal isti kanal).

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Mi vse skup en drek pomaga ker nimam signala , kabelske ni , optike prav tako ne.....

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.328
9.555
113
EU
Kje pa si, da ne segne nobeden signal , v rudniku
13.gif

Imaš še satelit na razpolago.

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
Denverjev DMB105HD, podpora HE-AAC (btw HE-AAC + AC3 je zahteva apeka, ne AAC), h.264, hdmi, scart, pvr preko usb, epg,... cena 79,99€.

Testiran tudi na Bmux, kjer lepo dela zvok in slika (video: https://www.youtube.com/watch?v=JHNnPlfqrmM&feature=player_embedded) (oki slika je bedna, ampak važen je zvok), vendar se na Bmux oddaja AAC, kot rečeno pa mora biti od novega leta HE-AAC.

Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
ksz

Ne vem če je trenutno na trgu STB, ki podpira vse kar mora in še poleg tega deluje solidno (pustimo one za 300€+)
Tako da je najboljše počakat. Po Apekovem se od 1.1.2010 dalje več ne smejo prodavati STB-ji brez podpore AAC.
Do tega datuma pa so se lahko. In takšnih je velika večina na našem trgu in pri uporabnikih doma.
In seveda je prišlo do tega da imajo zdaj ljudje doma preko 10k STB-jev ki ne podpirajo AAC. Kar pomeni da bodo ostali brez zvoka, ko bodo gospodje začeli uporabljat samo AAC kodek.