Depoziti v banki v Avstriji - Klagenfurt

krava

Majstr
5. sep 2007
3.668
340
83
www.kacnje.eu
Sem poklical še na davčno - je komplicirano, pa so gledali po enih knjigah in sporazumih in na koncu pravijo, da te v Avstriji olupijo ta 35 %, nato pa ob prijavi v Sloveniji nekaj od tega upoštevajo. Najprej so bili mnenja, da je naš 20 ali 25 % (kolikor naj bi bilo naslednje leto) davek nižji in je torej vse priznano. Nato pa so gledali po knjigah in pravijo, da bi priznali 5 %. Ker je ravno 15:00, so me naši (sicer prijazni) dacarji na hitro odpravili z malo luknje v znanju. Ker mi je sedaj še manj jasno.
stupid-1.gif

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.251
3.695
113
Glej, jaz sem se glede obdavčitve pozanimal na BKS bank v Celovcu.
Če jim prineseš dokument Slovenske davkarije, da si prijavil račun v Celovcu slovenski davkariji, potem ti oni NE obračunajo 35% avstrijskega davka na (vse) obresti.
So pa obresti v AT bistveno nižje od slovenskih, tam okrog 1%(+-0,15%) za letno vezavo! Tako, da moraš imeti preko 100 kEUR, da prideš do jurja obesti, ki so v Sloveniji itak neodavčene. Za vloge višje od 100 kEUR pa tudi v AT nimaš nobene garancije države ali česarkoli, če bi se kaj "čudnega" dogajalo - OK, če imaš tak "problem" daš pač a več bank, na vsako 100k.
Jaz sem se zaenkrat odločil, da ostanem v Slo, kjer dajo dobre 4% obresti, pa bomo videli. Nimam pa nad 100 kEUR.

kebab

Pripravnik
23. jan 2008
612
1
18
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Saj tako je v redu. Avstrija varuje davčno tajnost. O računih NE POROČA matični državi, razen če le-ta izda sodno zahtevo (kriminal...). Tako da tisto o prijavi je lari fari oz. ne velja za Avstrijo.
Ampak, ker je Avstrija v prehodnem obdobju pred ukinitvijo bančne tajnosti, nakazuje pavšalni znesek davka na obresti v državo, kjer ima lastnik računa stalno prebivališče. To izgleda tako da nakaže samo zbir (znesek) davka na obresti. Za "uslugo" si pobere razliko med njihovo davčno stopnjo (35%) in našo davčno stopnjo (20%) na obresti na letni ravni.
Lahko pa našim dacarjem prijaviš tak račun, potem pa jim Avstrijska banka pošlje vse podatke o računu vključno s prometom. In plačaš našim dacarjem 20% davka na obresti, pa za vsak socialni transfer gredo gledat tudi stanje na tem računu...
Torej če hočeš ostati anonimen te to košta 35% davka na obresti na letni ravni. SLO DURS pa dobi svoj delež, vendar kot pavšal. Belgija je začela poročati že 2010, katera je pa tretja država članica EU z prehodnim obdobjem se pa ne spomnim. Vsekakor to Nemčija ni.

Ja potem pa mi razloži od kod pa njim podatek za moj račun???

Račun odprl 15.06.2012, 10.09.2012 pa do bil poziv za dopolnitev podatkov od dursa; durs vas obvešča, da razpolaga z informacijo, iz katere je razvidno, da imate odprt(e) račune(e) pri banki oz. hranilnici zunaj RS. in tako dalje, časa 15 dni da jim ga navedeš ali pa globa 400-1200 eur.

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
693
51
28
postopek obdavcitve je tocno tak, kot ga je opisal mr wolf - ravnokar iz ze enkrat prej v c/p enega maila iz at
https://www.alter.si/tabla/printthread.php/Board/podjetnistvo/main/1731034/type/post

tako da brez panike glede dvojne obdavcitve. poleg tega se je treba zavedati, da vsak referent na dursu pas ne more vedeti vsake podrobnosti, se posebej ne kar se tice mednarodne obdavcitve. obdavcitev obresti znotraj eu je itak rahla specialnost.

se ideja za tiste, se ne morete odlociti, ali bi imeli cash v slo ali at: zakaj pa ne pol tukaj, pol tam?

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
693
51
28
se to, v avstriji so se vedno na voljo anonimne varcevalne knjizice., ce koga zanima tovrstna nalozba. cash se lahko dvigne z geslom. obresti so pa se nizje kot pri depozitih. tukaj se potem prasas, zakaj ne bi imel gotovine kar doma.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.662
3.939
113
Ljubljana
hmpg.net
Tale tvoja izjava je malo netočna. Lahko imaš "Sparbuch", ne moreš ga pa na novo odpreti.

Se pa prodajajo stare:), vendar dvomim, da si kdo, ki bere alter, lahko kupi. Cena namreč ni sitnica.

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
693
51
28
verjetno imas prav, da popolne anonimnosti ni, ceprav se se vedno da odpreti "anonimni" sparbuch, pri cemer moras ob odprtju pokazati osebni dokument. v sami knjizici pa ni tvojega imena in pozneje dvigujes in polagas z geslom. knjizico pa verjetno lahko tudi prodas naprej oz. jo uporabis za kaj drugega.
tudi tastari sparbuchi niso vec cisto anonimni, saj se moras ob dvigih in pologih tudi baje identificirat.
kadarkoli pa vec kot 15k gotovine polagas ali dvigas, te pa itak vedno popisejo

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.853
2.147
113
Izmenjava podatkov ne deluje povsod. Ko sem jaz nedolgo nazaj odprl račun v tujini, ni banka tega nikoli javila v matično državo. Se pa te časi definitivno končujejo. Sem pa ravno tako dobil opcijo, da plačam višji anonimni davek ali nižjega, prijavljenega v matični državi.