Denar - stari franki

darez

Pripravnik
30. okt 2008
115
3
18
Doma smo najdl 3000 starih frankov iz leta 1976. A se kdo kej spozna na denar in ve ce se to da se zamenjat oz. kakorkoli prodat.
1350862-IMG_0066.jpg

Priponke

• 1350862-IMG_0066.jpg
    1350862-IMG_0066.jpg
    98,5 KB · Ogledi: 252

darez

Pripravnik
30. okt 2008
115
3
18
a zihr? ker men so rekl da so prestari in da no go...

mogoce ves kej bl natancno na kerih bankah?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
http://www.banque-france.fr/fr/instit/billets/gamme-echangeable.htm

Edit: Ravno našel podatek, da so zastareli:

''Most older series were exchangeable for 10 years from date of withdrawal. As the last banknote from the previous series had been withdrawn on 31 March 1998 (200 francs Montesquieu), the deadline for the exchange was on 31 March 2008. This means that from this day on, banknotes from older series can no longer be exchanged.''

Tvoji so potekli leta 1988.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Bom izkoristil temo za dve vprašanji:

1. Zadnjič so mi v eni banki zavrnili menjavo dolarjev, ker naj bi bili prestari (natisnjeni leta 1993), čeprav je šlo za popolnoma ohranjene bankovce, z vsemi varnostnimi zadevami. Na naslednji banki banki ni bilo problema. So to interna pravila, splošna in ali imajo banke pravico zavrniti prestare bankovce - v primeru, da se opredeljujejo tudi kot menjalnica in so bankovci nepoškodovani in originalni?

2. Našel sem ene zaprašene bolgarske leve (bankovci). Se da to zamenjati kje v Sloveniji? Imam občutek, da naslednjih 10 ali 20 let ne bom šel več v Bolgarijo...
grin1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.813
1.580
113
Softi: povej kaj več!

Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Bom izkoristil temo za dve vprašanji:

1. Zadnjič so mi v eni banki zavrnili menjavo dolarjev, ker naj bi bili prestari (natisnjeni leta 1993), čeprav je šlo za popolnoma ohranjene bankovce, z vsemi varnostnimi zadevami. Na naslednji banki banki ni bilo problema. So to interna pravila, splošna in ali imajo banke pravico zavrniti prestare bankovce - v primeru, da se opredeljujejo tudi kot menjalnica in so bankovci nepoškodovani in originalni?

Lahko, da so to kakšne muhe (=interna pravila) lokalne banke, naj bi pa bili dolarji še vedno veljavni vsi, kar jih je bilo natisnjenih.

Avtorju teme: Kako je s franki, po drugi strani, se mi sanja ne, ampak vseeno malo dvomim, da so jih po desetih letih obtoka kurili namesto vžigalic :). Pokliči direktno na Banko Slovenije in vprašaj, tam se bo nekomu vsaj dalo ukvarjat s tabo...
zmaga.gif

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Lahko, da so to kakšne muhe (=interna pravila) lokalne banke, naj bi pa bili dolarji še vedno veljavni vsi, kar jih je bilo natisnjenih.

Samo za informacijo - lokacija banke ni niti malo lokalna - je na Wolfovi.
grims-1.gif

Sem bil pošteno razpizden, ker sem najprej čakal v vrsti za parimi komplikatorji, ko sem končno prišel na vrsto, pa ni šlo. Je bil pa en mlad fante za šalterjem, se verjetno še toliko bolj rigorozno drži vsakega člena, ki ga imajo napisanega, ker je šel prav pod pult gledat navodila. Če bi bil tam softi namesto mene, bi ga verjetno asfaltiral.
grin1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.813
1.580
113
Sorry, sem doma iz vukoj6ine in nisem nič "lokalnega" mislil
grin1.gif

Skratka, strinjava se, da je tako pravilo bebasto (in banke znajo imeti na tone takšnih... Spomnim se reimo, da sem pred desetimi leti med počitniškim delom tako npr. fotokopiral serijske številke vseh (!) $ bankovcev, ki so šli čez roke ene "lokalne" banke...
hysterical-1.gif
)

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik darez pravi:
a zihr? ker men so rekl da so prestari in da no go...

mogoce ves kej bl natancno na kerih bankah?
Sem imel pred enimi 4 leti enak problem kot ti danes, pa sem dal denar kolegu, ki je šel v francijo, pa je tam zamenjal. Je pa rekel da je najprej probal v eni banki, pa so ga od tam napotili na eno drugo banko, kjer so zamenjali. To je vse kar vem.

tony

Guru
23. jul 2007
9.813
1.580
113
Se strinjam, ampak za 400 komadov bo pameten človek poleg obiska spletnega foruma zavrtel še kak telefon.
smile-1.gif

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.137
72
48
123
Meni so v ZDA sprejeli par bankovcev iz 30-ih let. Res, da so klicali nadrejene, če še veljajo, ampak na koncu ni bilo problema. Ne vem zakaj banke toliko komplicirajo pri enih banalnih zadevah.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.743
3.953
113
Ljubljana
hmpg.net
V ZDA velja, VSI dolarji so veljavni, ne glede kdaj so bili izdani. Verjamejo v boga, ki naj bi bil večen.

Zato imajo v bistvu problem, ker ne vedo koliko papirnatega denarja je v resnici v obtoku:)

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Zdaj ne več, včasih pa čisto mogoče. Ko greš kam v tujino, kjer so dolarji (vsaj) delno plačilno sredstvo, moraš kar pazit, katere boš imel. Izpod letnika 2000 ti komaj še kje vzamejo.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.464
7.597
113
ja ampak ne zaradi letnika ampak zato ker so doloceni rezimi nacrtno v obtok spravili vecje kolicine ponarejenih dolarskih bankovcev. Zato jih po tujini marsikje nocejo jemati razen ce so novejse serije.