Delo v tujini in davčne obveznosti v SLO

Generik

Guru
14. maj 2011
3.888
1.272
113
Bom navedel kar primer, ker me res zanima kako je s tem oz. si želim priti na čisto;
Denimo, da se odselim v tujino zaradi službe (delo v tujini v tujem podjetju), tam imam stanovanje, redni naslov, hodim v službo ... pač živiš v tujini.
Ob tem ostanem prijavljen v Sloveniji, imam lastniško stanovanje in avto.

Kaj točno plačam za davkov še Sloveniji in kakšno dohodnino lahko pričakujem?

Se pravi, če imam v tujini npr. bruto plačo 100k € / leto, fiksno obdavčitev plače rečmo 30% v državi v kateri delam (da je okroglo in ne filozofiramo preveč s ciframi) in je ta dohodek (100k €/leto) v SLO obdavčen s 50%, lahko pričakujem potem plačilo dohodnine v SLO to razliko, torej 20%?
Torej, v tujini bi dobil potem na račun letno 70k eur pri 100k bruto, v SLO pa bi moral plačati še 20k dohodnine kot razliko, ker smo na ta znesek obdavčeni 50%?

Ali kako je s tem... bi prosil za razlago
smile-1.gif
Hvala.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.820
2.058
113
V kolikor nameravaš v tujini delati in živeti, se vsekakor v Sloveniji odjavi kot davčni rezident, ker ti to prinaša le dodatne davčne obveznosti. To je težje, v kolikor imaš v Sloveniji nepremičnino, bančne račune in družino, ker moraš dokazati, da nimaš več interesa biti tu.
Doplačilo dohodnine (če je stopnja v tujini manjša kot pri nas) je razen v redkih izjemah (preveri Pogodbe o izogibanju dvojnega obdavčevanja) neizbežno. Če pa delaš v podjetju, ki ni v EU, moraš načeloma tak dohodek še vedno prijaviti, vendar avtomatske izmenjave podatkov ni, tako da je od tebe odvisno, koliko in kaj boš prijavil.

Generik

Guru
14. maj 2011
3.888
1.272
113
Hvala obema za info.
Torej, če bi vse prepisal na ženo, tako, da sam nimam nič v SLO razen žene in otroka... Samo to pa ne bo pilo vode, ali?

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Citat:
Uporabnik Generik pravi:
Hvala obema za info.
Torej, če bi vse prepisal na ženo, tako, da sam nimam nič v SLO razen žene in otroka... Samo to pa ne bo pilo vode, ali?

Nikakor.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.150
3.615
113
Marlbor
Pomembno je, da imaš v tujini prijavljeno stalno bivališče. Še vedno imaš lahko brez problemov v Sloveniji nepremičnino, prav tako imaš lahko v Sloveniji registrirano vozilo (za ta namen letno prijavljaš v Sloveniji začasno bivališče). Ne smeš pa tega vozila uporabljati v Avstriji ali Nemčiji, ker je to pri njih kaznivo.

Generik

Guru
14. maj 2011
3.888
1.272
113
Hvala vsem še enkrat.

Torej, bottom line je, da so transakcijski stroški za tovrsten podvig kar veliki, še posebej, če ima žena tudi kar OK dohodke v SLO in potem ob selitvi preneha z delom ter je še slabše, če gre za državo, ki nima tako dobrih pogojev glede vrtcev in trajanja porodniškega dopusta.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.439
422
83
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
prav tako imaš lahko v Sloveniji registrirano vozilo (za ta namen letno prijavljaš v Sloveniji začasno bivališče). Ne smeš pa tega vozila uporabljati v Avstriji ali Nemčiji, ker je to pri njih kaznivo.
Lahko ga uporabljaš, vendar moraš to prijavit in plačat avstrijski davek.

tony

Guru
23. jul 2007
9.647
1.477
113
Tako je.

Poleg tega se izkaže tudi, da je slovensko zdravstvo (v primerjavi s tujino) za svojo ceno precej kakovostno. Tisto v tujini je še precej dražje.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.557
2.607
113
še v SLO - ampak komaj
Davčno osnovo ti zmanjšujejo tudi vsi "dodatki, ki bi jih prejemal v Sloveniji":
- malica (ca. 11,- EUR / delovni dan)
- prevoz na delo ( 0,18 EUR / km)

in moral bi se spustiti v boj in doseči zmanjšanje osnove še za:
Citat:
... terenski dodatek, pod pogoji in do višin, ki jih določi vlada, ter nadomestilo za ločeno življenje do višine, ki jo določi vlada
(del 3. odstavka, 44. člena ZDoh-2)

Pa veliko sreče pri tem.

Za izračun koliko doplačati bi bilo treba vedeti davčno osnovo za dohodnino v tujini (bruto - prispevki za socialo), državo ozr. stopnjo dohodnine, na osnovi prejšnje osnove, po odbitku priznanih dodatnih stroškov, izračunati slovensko dohodnino - iz tega se potem pokaže "razlika".

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Ce pa bos v tujini placal vec kot bi v Sloveniji ne bos dobil nic vrnjenega ,ker po ustavi nismo vsi enaki.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Zakaj bi ti pa nekdo vračal če ji nisi nič dal? Ne vidim logike.
V vsakem primeru davščine in prispevke od plače zadrži država kjer je plača izplačana. Pravilno bi bilo, da ti razliko preveč plačane dohodnine in davkov vrne država ki jih je pobrala.

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Zakaj mi pa vzeme ce mi ni nic dala ? Ustavi butalci so dolocili da za doplacilo moramo biti vsi enaki za vracilo da morajo biti dnevni migranti diskriminirani.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.150
3.615
113
Marlbor
Zakaj imam občutek, da ne poznaš sistema dohodnine!? Plačaš pač kolikor plačaš, vrnjeno pa dobiš toliko kolikor si preveč plačal.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.557
2.607
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik poldo pravi:
Zakaj mi pa vzeme ce mi ni nic dala ? Ustavi butalci so dolocili da za doplacilo moramo biti vsi enaki za vracilo da morajo biti dnevni migranti diskriminirani.

Da ne bi kdo mislil, da je "doplačevanje" dohodnine slovenski unicum. Enako ureditev imajo tudi druge države. Pri nas je težava, da je v A dohodnina za "nizke" plače skoraj 0, glede na našo lestvico pa padeš že v drugi ali celo 3. razred.

Pri bruto nad 2.500,- EUR se razlika med A in SLO manjša / umirja in postane doplačilo znosno. S povečanjem "malice" na 11,- bo pa skoraj nična.

S tem, da se sedaj postavlja vprašanje zakaj se "dnevnim migrantom" prizna tako visok strošek, če pa je dejanski strošek dostikrat še manjši kot "doma".
Toliko o "enakosti".

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Zakaj imam občutek, da ne poznaš sistema dohodnine!? Plačaš pač kolikor plačaš, vrnjeno pa dobiš toliko kolikor si preveč plačal.
Res se ne razumem priznam, zato mi te stvari ureja kdor zna , vendar tudi ti ne razumes da so mi letos nasi kursovci izracunali da sem dohodnino preplacal dobrega jurja vendar mi vracilo ne pripada ker delam v €U tujini ker je pac slo ustava do migrantov diskriminatorna.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Zahtevaj od kalabrezotov... Simple as that... Očitno je polentarska finančna uprava še bolj požrešna kot naša, ti pa jim poješ hvalnice...

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.213
3.616
113
Citat:
Uporabnik poldo pravi:
vendar mi vracilo ne pripada ker delam v €U tujini ker je pac slo ustava do migrantov diskriminatorna.
.
Samo do tistih, ki delajo!
Če prideš na mejo brez dokumentov in rečeš, da si iz Sirije, rojen 1.1.1995 ti je v Sloveniji prav fin.
.
Se opravičujem za off topic.
.
Glede dela v tujini - sploh, če gre za 6-mestne cifre - bi jaz vsekakor odjavil davčno rezidentstvo v Sloveniji!

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik Generik pravi:
Torej, če bi vse prepisal na ženo, tako, da sam nimam nič v SLO razen žene in otroka...

samo z malo (ne)sreče, bi še brez niju dveh ostal
wink-1.gif
Malo zahec in veliko zares.