delo preko javnih del

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
brat je dobil delo preko javnih del. sedaj pa mu je delodajalec (javna ustanova) povedal da dela 30 ur dnevno, s tem da je dva dni med tednom doma vendar bo moral delati sobote in nedelje, ter vmes kak praznik, pa tudi ostale dni dela večino popoldan od 12 naprej.
dobi pa isto plačano kot ostali ki delajo dopoldan in samo med tednom.
me zanima če je to tako po pravilih oz. se lahko pritoži.
Po mojem bi mu za nedeljsko delo in popoldansko pripadal dodatek. nedeljski je 100% dodatek pa na popoldansko je 10%
Vsaj pri naši firmi je tak.
prosim za komentarje

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.987
113
Hm, a je primoran opravljati tole delo? Saj lahko da odpoved, če mu ni po godu, ali pač?

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
želi delati, ker bo pač nekaj zaslužil. je pa to njegova prva zaposlitev. bolje to kot pa nič.
nekateri pa raje doma ležijo pa socialno vlečejo.

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik mario pravi:
brat je dobil delo preko javnih del. sedaj pa mu je delodajalec (javna ustanova) povedal da dela 30 ur dnevno, s tem da je dva dni med tednom doma vendar bo moral delati sobote in nedelje, ter vmes kak praznik, pa tudi ostale dni dela večino popoldan od 12 naprej.
dobi pa isto plačano kot ostali ki delajo dopoldan in samo med tednom.
me zanima če je to tako po pravilih oz. se lahko pritoži.
Po mojem bi mu za nedeljsko delo in popoldansko pripadal dodatek. nedeljski je 100% dodatek pa na popoldansko je 10%
Vsaj pri naši firmi je tak.
prosim za komentarje
mislil si valda 30 ur na teden, ne pa dnevno
grin1.gif

Drugače pa je plača uboga.. cca. 300-350 EUR, ne gre ti polna delovna doba, poleg tega pa se nedelje res obračunavajo drugače, kot pa za redno zaposlene... vsaj kolikor se spomnim..

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik mario pravi:
želi delati, ker bo pač nekaj zaslužil. je pa to njegova prva zaposlitev. bolje to kot pa nič.
nekateri pa raje doma ležijo pa socialno vlečejo.

Kapo dol. To je pravilno razmišljanje.
Žal so plače in pogoji pri javnih delih res ne najboljši a bo to morda neka osnova za bodoče, boljše službe.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.987
113
Javna dela niso tako slaba, vsaj moja izkušnja je drugačne. Pred mnogimi leti sem delal v enem javne zavodu, kot pomočnik hišnika. Za moja leta, okoli 20, je bilo delo ravno pravšnje...hodili smo okoli po proslavah, skrbeli za goste, etc... res je bila plača majhna, a delo tudi ni bilo zahtevno, in se včasih zavleklo tudi čez polnoč.

Bojda mladi težko dobijo takšno delo, sam se ga prek vez, ker na takšno delovno mesto najrajši zaposlijo nekoga, ki je že blizu penzije in mu fali nekaj malega.

cunctator

Pripravnik
18. jul 2007
294
0
16
pri nas imammo dva javna delavca in za vikende sploh ne smeta delat,tako pravi direktorica. baje lahko delajo samo med tednom...
mogoče kdo ve kaj več o tem?

garbo

Pripravnik
8. avg 2007
204
0
16
Tudi pri nas ne smejo delati preko praznikov in vikendov;pride večkrat inšpekcija pogledat njihove urnike in zadolžitve.

cunctator

Pripravnik
18. jul 2007
294
0
16
ja tudi pri nas je stalno ena kontrola teh delavcev. se mi zdi,da so zlo zaostrili pogoje. vem,da so včasih delali kadar je bilo potrebno,petek in svetek

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
pa čeprav delaš vse popoldan, vsak vikend, ter nedelje in praznike ne dobiš nobenega dodatka. Po mojem je to izkoriščanje delavcev.
kaj menite na to?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Glej, jaz menim, da naj tudi brat gleda na to, kot na priložnost da se premakne z mrtve točke in se nekje zaposli. Ko bo enkrat zaposlen lahko še vedno piše prošnje naokoli, notri pa bo lahko vsaj napisal da ima nekaj izkušenj.

Ne vem sicer od kod prihajata z bratom, ampak trdim, da če človek želi delati in je vsaj majčkeno sposoben, se bo delo zanj našlo.

Opravičevati kakršnokoli dejanje s stavkom "lahko bi bil doma in socialno vlekel" pa me razkuri do konca. Namreč to da greš delat je nekaj normalnega. A veš nihče ga ne bo hvalil "priden ker raje delaš kot pa da ležiš doma"... Vse tiste ki so sposobni za delo in so doma na socialni, hkrati pa se v njihovi okolici išče delavci za karkoli pač že, bi poslal delat tj kjer se rabi folk. Če je potrebno bi jih izobrazil itd. tisti ki pa ne bi hotel it bi ga pa v delovno taborišče poslal.

ja vem, tole se bere malce noro, ampak poln k... imam ljudi ki stalno jamrajo in se skoraj_da_ne hvalijo kako so oni pridni ker pač niso na sociali ker to je pa ja nekaj normalnega da pač doma sediš in ne delaš nič.

Stalno neko pritoževanje, jamranje obiranje države in podobno. In potem ko na koncu meseča potegneš črto in ugotoviš, da si dal državi za prispevke, akontacijo davka in ostalo več kot 1k eur, delal si 14 ur na dan, nato pa ti še kdo pod nos vrže "sej ti itak maš" sam pa ne ve več kaj bi si še izmislil da ne bi blo treba it delat, te ima da bi šel in zradiral take delomrzneže.

Uf sorry malo sem OFF.
Glej brat naj direktno tam kjer bo delal vprasa ce je upravicen do dodatkov in zacne iskat eno resno sluzbo. Sklepam das zivi doma, tko da bo 350 eur lahko prezivel dokler ne najde nekaj boljsega.

pa brez zamere.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Javni deavci naj bi delali po 30 ur na teden (vsaj pri nas v sociali je tako), njihov urnik je pa pač odvisen an kakšno delovno mesto so razporei. (lahko so izmene itd). In podpiram tako odločitev, ker ko na začetku lahko tut po let čakaš da dobiš ko delo. Greš pač nekam delat, usput pišeš prošnje, zraven pa dobiš izkušnje.

BTW: razpisni pogoji za javne delavce mate na strani od zavoda za zaposlovanje (hm mislm da je bil lani oktobra razpis). Zravn pa tudi marsikej piše..
Vsak, ki je hotel nekoga tako zaposlit se je moral prijaviti na razpis..

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.760
113
pri taščici
Naj se pozanima na zavodu. Mogoče ga hoče samo delodajalec izkoristiti....
Sicer pa plača ni ravno tako slaba za 6/dan. Kar nekaj ljudi poznam ki so redno zaposleni pa ne dobijo praktično nič več. Je pa res da delajo 8/dan in moraš to upoštevat (pa še turnus). Ne vem pa kako je pri javnih z dopustom,regresom in bolniško?!

Naj gre delat, pišeprošnje, in se pozanima glede dodatkov za popoldan in vikende

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
sem se dobro pozanimal in jutri greva na išpektorat zadevo prijavit, ker samo izkoriščajo. Redno zaposlenih ne pustijo da delajo nedeljske ker jim morajo dati dodatek, delavcem preko javnih del pa tega dodatka ne dajo, s čemer pa kršijo zakon.

Bom pa komentiral še en komentar od apollo8: Sorry če tako misliš da nekdo izkorišča državo. Mogoče si ti tudi med njimi ali pa si eden izmed tistih kateri so zadolženi do konca in jih jezi da nekateri živijo bolje od njih.
Je pa res da lahko maš 500€plače pa iz tega marsikaj narediš, če znaš razpolagat z denarjem.
Jaz sem kot študent delal veliko let pa sem delal tudi po 15ur na dan samo da sem si zaslužil vsako stvar in nikoli nič nisem kupil na kredit ali leasing ker vem razplagat z denarjem. nekateri pa majo bmw-ja sedmico pol pa tanka za 5 € ker komaj plačuje kredit.
Zato pa naj pametuje tisti ki ima še streho nad glavo ( v svoji lasti) in ne samo dober avto....

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Citat:
Uporabnik mario pravi:

Bom pa komentiral še en komentar od apollo8: Sorry če tako misliš da nekdo izkorišča državo. Mogoče si ti tudi med njimi ali pa si eden izmed tistih kateri so zadolženi do konca in jih jezi da nekateri živijo bolje od njih.
Je pa res da lahko maš 500€plače pa iz tega marsikaj narediš, če znaš razpolagat z denarjem.
Jaz sem kot študent delal veliko let pa sem delal tudi po 15ur na dan samo da sem si zaslužil vsako stvar in nikoli nič nisem kupil na kredit ali leasing ker vem razplagat z denarjem. nekateri pa majo bmw-ja sedmico pol pa tanka za 5 € ker komaj plačuje kredit.
Zato pa naj pametuje tisti ki ima še streho nad glavo ( v svoji lasti) in ne samo dober avto....

Kljub temu da sem 3x prebral tvoj sestavek mi ni jasno kaj od tega je sploh bilo namenjeno meni. Namreč v celem sestavku nisi komentiral ničesar kar sem napisal, privoščil pa si si celo vrsto ugibanj o meni.

Z dekletom živiva v najetem stanovanju, ki ga sama plačujeva. Nimam nič na leasing. Vse kar imam sem si kupil sam. Vsak dan imam opravka z ljudmi ki bi imeli pa ne bi delali.

TI (da TI in nihče drug), si napisal da bi brat lahko tudi doma ležal in vlekel socialo.

Dol mi visi, če si on z 300 EUR na mesec ustvari grad. Ampak naj teh 300 EUR zasluži. Preko javnih del, preko podjemne pogodbe ali pa kotredno zaposleni. Ampak ne opletat s tem kako bi lahko socialo vlekel.

A si sedaj dojel kaj sem želel napisat v svojem obširnem sestavku?

Pa če se vedno takoj bunita z bratom (ko se nekje zaposlita) potem ničudno da je on brez službe.