Delo na črno in bajni zaslužki

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Kako enostavno je vse v tvoji glavi. Kaj pa kopiranje računov s strani inšpektorjev, kontroliranje blagajn, nabava blaga mimo firme, prodaja brez računov.. se upaš komu v bifeju kaj dati brez računa?...
 

iGE

Pripravnik
1. okt 2007
239
0
16
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Kako enostavno je vse v tvoji glavi. Kaj pa kopiranje računov s strani inšpektorjev, kontroliranje blagajn, nabava blaga mimo firme, prodaja brez računov.. se upaš komu v bifeju kaj dati brez računa?...

Vse to se počne in se bo še naprej. Kazen 1000€ ali opomin za gostinca ni nič, v primerjavi s "prihranjenim" DDVjem.
Na žalost je pregledov inšpektorjev premalo. V mojem primeru (vodil sem lokal 4 leta), sem samo enkrat videl zdravstevno.
Potem pa sešteješ, da gostinec na leten ravni dobi iz tega naslova cca 10.000€, razen DDVja ne plača tudi davka na dobiček.
 

igi

Guru
13. okt 2007
5.597
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Kako enostavno je vse v tvoji glavi. Kaj pa kopiranje računov s strani inšpektorjev, kontroliranje blagajn, nabava blaga mimo firme, prodaja brez računov.. se upaš komu v bifeju kaj dati brez računa?...

Uf.... očitno ne poznaš zadev! v gostinstvu je tega OGROMNO! Praktično danes ne moreš prodati programa, ki nebi omogočal popravljanja računov....

Dobro na drugem mestu po neizdajanju računov je pa verjetno zdravstvo!
 

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Torej imata zdaj vidva oba gostinske lokale in služita bajne vsote na črno, ker je to tako simpl?
 

igi

Guru
13. okt 2007
5.597
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Torej imata zdaj vidva oba gostinske lokale in služita bajne vsote na črno, ker je to tako simpl?

Jst še ne... pa nikjer nisem napisal bajne vsote... So pa to zneski s katerimi se da lepo preživeti! Ni pa danes nič tako simpl. Za vsako stvar je treba nekaj narediti.
Ampak ko zmontiram klimo moram dat račun. Ni druge, ker drugače ne morem narediti znižanega davka
frown-1.gif
Na koncu pa me pri dobičku in ddvju udarijo. isto, če delam za podjetja. Brez računa ne gre.

Če pa bi imel gostilno bi lahko vsaj del dobička skril. samo tu je razlika!
 

iGE

Pripravnik
1. okt 2007
239
0
16
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Torej imata zdaj vidva oba gostinske lokale in služita bajne vsote na črno, ker je to tako simpl?
Nihče ne trdi da je simpl, potrebna je doslednost, najmanj tedenske inventure, dodatno(črno) skladišče in seveda dober SW.
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik iGE pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Torej imata zdaj vidva oba gostinske lokale in služita bajne vsote na črno, ker je to tako simpl?
Nihče ne trdi da je simpl, potrebna je doslednost, najmanj tedenske inventure, dodatno(črno) skladišče in seveda dober SW.


Treba mu je podrobneje razložit.


Recimo vsako jutro (al pa vsako drugo jutro) se lepo vsedeš za računalnik, ki je v skladišču ali kjerkoli že povezan s programom v katerem delamo.

Kelnarce pridno hranijo račune, in jih zlagajo po vrsti, mi pa nato po številki računa gremo radirat:

Račun 505:

2x Kava z mlekom 3€
1x Cocacola 1,9€
1x Union 2€
3x Marlboro 9,6€
2x Jack Daniels 4,6€
------------------------------------
SKUPAJ: 21,10€

Račun 505: (naslednji dan)

1x espresso 1€
--------------------------
SKUPAJ: 1€


Kaj se zgodi medtem;
Mi poradiramo ven vse, vse kaj smo poradirali (recimo 30 računov), nam v mikrokoktejl programu izpiše na listič tam kjer printa račune, mi gremo s tem lističem v klet, in lepo s kleti prinesemo vse kar smo zradirali, da nam zaloga štima.


Zdaj si pa predstavljaj da imas vsaj 15 takih računov vsak dan, 30 dni v mesecu, govorimo o minimalno jurčku davka, o dobičku
pa sploh nebi.


Gostilne lepo prikazujejo račune z raznimi espresi, radenskami, mogoče tipkajo kako žgano ki so ga polomili v skladišču pa da se
zaloga izravna, to pa je to.


Ne da se splača, če imas malo prometa (250€/dan, 800 najemnine, kelnarce za 4€), pol ta način dela pomeni preživetje, kakor hitro
prikažeš vse, lahko ali začneš črpat rezerve, ne plačevat kelnarce al pa zapret. Nekateri to delajo da preživijo, ne zarad dobička.

Ne zamerim pa en enim ne drugim.
 

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
so že bli pri odvetnikih, stomatologih....

odvetnik razen za firmo mi u lajfu ni napisal računa...
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Mnjah, so mnogi bifeji, ki imajo redne stranke. Pri teh bo se naprej delovalo. V bistvu je zacaran krog - ker pomutijo, je lahko pijaca malo cenejsa, ker je cenejsa, imajo stalen krog strank, ki ne grejo drugam, ker imajo stalen krog strank, lahko pomutijo.

Moram priznati, da tudi vsi moji racuni ostanejo v "moji" ostariji, drugje ga pa vsaj vidim, preden ga placam (da preberem ime nove natakarice, ce je ze prej ne utegnem pobarati
smile-1.gif
), s sabo pa dodatnih smeti nimam volje jemati.
 

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.797
273
83
Največja slovenska vas
Sam sem delal 4leta v gostinstvu (kot šankist in kasneje kot natakar) in sem to "natego" videl že v prvem lokalu, kjer so morale natakarice shranjevati račune pod šank, v nek kvazi predalček, ki se ga ne vidi na prvo oko, če slučajno inšpekcija pride, po šihtu pa seveda zložit po številkah...
V drugem lokalu smo morali tudi shranjevati račune, vendar šefu ni bilo dosti mar, pa je blo vse kar na vidnem mestu, je pa prišla vsak mesec računovodja in "zmutila".

Meni je načeloma vseeno, puščam račune oz. v kafani kjer visim vsak dan, mi je vseeno če mi sploh ne iztavijo računa, itk mam vedno točno + par 0,10€ tringlta, sam da mi postrežejo, ne da bi mi blo treba razlagat kaj bom.

Kolegi, katerim sem povedal za to "foro", pa zadnja leta zavestno vzamejo račun in ga uničijo (vržejo v prvo kanto, raztrgajo....).
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com

Že že, ampak inšpektorske glave, ne pridejo v kafano in butnejo 7 pirov pa dva makiata, zato se nepisano pravilo, radirajo računi večji
od 5€, cigareti ne štejejo.

Tisto da se ena bela kava radira v espreso nima smisla. Zradira se recimo en fajn račun, ko je prišlo par pubecov po fuzbalu in so
uničli 27piv in pol flaše jegra.


Sicer pa ko mi model uleti z sliko, mu hladnokrvno povem, da se je kelnarca zmotila, in mu dala račun od druge mize, tako da je plačal
še premalo, pa naj dokaže da je pil kavo z mlekom in kokakolo, a tisto bo tut na sliki?
smirk-1.gif


"Enostavno - aaa vi ste tisti, ja se spomnim, smo meli incident, ker je ena druga stranka mogla plačat vašo kavo z mlekom in koakolo,
namesto svojega espresa, ker se je naša študentka ki žal več ne dela tukaj zmotla. Checkmate.
evil.gif



Je pa res da je od tu naprej treba bit xtremno pozoren. Ko sem še sam imel kafano, so si mogle kelnarce (ni bla ravno tranzitna kafana) zapomnit tudi avto s katerim je prišel in tablico (ne celo, samo ali je MB ali LJ), ali je imel kufer in ali je slučajno drkal kaj
okol računa z mobitelom, načeloma pol tistega računa nismo radirali.

Treba je bit pozoren na razne "pare", ki pridejo, spijejo, se bol malo pogovarjajo, so načeloma dokaj elegantno oblečeni in se prevažajo v avtih tipa clio/megane/toyota, če kater uleti z M5 se ni bat da je inšpektor.


Sicer pa se v lokalnih kafanah računa na način "zbirnika", tisto je najbolj efektivno, ko reče nekdo "račun" (in ni domač v kafani),
se lahko kelnarca pošali "moram noter po račun al mi vrjamete na besedo", če bo to rekla vsaj na četrt prijazno in z nasmeškom,
ga ni tistega ki bo zahteval račun, če vstraja pri računu za tisto jebeno kavo, mu ga pa seveda da in se opraviči, v smislu da se je
malo pošalila in da je hotela le hitro pokasirat da se je ne čaka.
V dveh letih se nam je to zgodilo malo manj kot 0 krat. Vsak da tisti 1€ za kavo pa mu je vseeno za račun samo da nerabi čakat
in da spoka dalje po opravkih.

Ko ne zahteva računa, ona nato ima v programu odprt zbirnik ala miza "55" (ker je pač v sredini tastature) in nato tja natipka to kavo,
med ostale pire in čike ki jih je prodala. Gazda ob koncu smene pokliče koliko je bilo prodanih cigaret, mu z zbirnika pove,
jih kupi v trafiki in prinese nazaj v lager, ti se brišejo takoj še preden je printan, sicer pa lahko gre nato dalje v črno skladišče
po pire in kokakole al pa printa, naredi obračun in denarnico dobi nov deklič in gremo dalje.

Če pride inšpektor in hoče preverit zalogo, stanej v denarnici etc. pa itak more rečt "zaključi blagajno, tako da more avtomacko printat zbirnik, tistega dnarja pa celo nerabi met not v bilokakem primeru, ker je to tisto kaj je šef počastil prijatelje in bo plačal zvečer,
če ima (kot seveda ima) denar not, pa printne, spet da je to od šefa in ni hotel računa... (lastnik načeloma nerabi računa v svoji kafani)


Tukaj je lukenj mali miljon, bolj zajebano bo, ko bodo kase povezane, pol pa bo jeba, ampak si bomo zmislili bypass, tako še vedno za vsako stvar.
 

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.797
273
83
Največja slovenska vas
Citat:
Tukaj je lukenj mali miljon, bolj zajebano bo, ko bodo kase povezane, pol pa bo jeba, ampak si bomo zmislili bypass, tako še vedno za vsako stvar.

To,da bodo kase povezane na davčno, pa ne vem še kam vse, da se kao ne bo moglo brisati, se je govoril že 8let nazaj, ko sm začeu delat v kafani, pa še zdej ni nč od tega.
 

marko1

Pripravnik
1. jul 2008
274
0
16
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:

Sicer pa ko mi model uleti z sliko, mu hladnokrvno povem, da se je kelnarca zmotila, in mu dala račun od druge mize, tako da je plačal
še premalo, pa naj dokaže da je pil kavo z mlekom in kokakolo, a tisto bo tut na sliki?
smirk-1.gif


"Enostavno - aaa vi ste tisti, ja se spomnim, smo meli incident, ker je ena druga stranka mogla plačat vašo kavo z mlekom in koakolo,
namesto svojega espresa, ker se je naša študentka ki žal več ne dela tukaj zmotla. Checkmate.
evil.gif

LOL, na zalost te morm razocarat, da v real life zadeve potekajo drugace kot na forumih...
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik marko1 pravi:
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:

Sicer pa ko mi model uleti z sliko, mu hladnokrvno povem, da se je kelnarca zmotila, in mu dala račun od druge mize, tako da je plačal
še premalo, pa naj dokaže da je pil kavo z mlekom in kokakolo, a tisto bo tut na sliki?
smirk-1.gif


"Enostavno - aaa vi ste tisti, ja se spomnim, smo meli incident, ker je ena druga stranka mogla plačat vašo kavo z mlekom in koakolo,
namesto svojega espresa, ker se je naša študentka ki žal več ne dela tukaj zmotla. Checkmate.
evil.gif

LOL, na zalost te morm razocarat, da v real life zadeve potekajo drugace kot na forumih...

Itak da zadeva ne vžge vedno, ampak načeloma se da, če pride do štale, pa mora študentka samo povedat, da je šef šel
včeraj na dopust in da neve kdaj se vrne, to je to.

Če te hočejo zjebat pa te zjebejo, ampak nobena kazen ni tolk velika, kok se s tem profitira v enem mesecu, kajšele letu.