Pozdravljeni,
Kot sem že na kratko povzel v naslovu, je situacija sledeča:
Delavko sem zaposlil za določen čas, do 31.12.2012. Trenutno je na bolniški par dni, vmes me je še obvestila, da je noseča.
Naslednji teden ima pregled pri ginekologu, do takrat niti ne računam, da pride nazaj na delo. Vendar pa me zanima sledeče: ali po 31.12.2012 lahko grem normalno na zzzs in jo odjavim, ker pač poteče pogodba ali ima kakšno posebno varstvo?
Na strani inšpektorata za delo sem našel tole: link.
Zanima me, če je že kdo med vami imel podoben primer ali pozna koga v takšni situaciji. Kot si razlagam, lahko storim tako, kot sem napisal - po prenehanju veljavnosti pogodbe jo lahko normalno odjavim.
Kot sem že na kratko povzel v naslovu, je situacija sledeča:
Delavko sem zaposlil za določen čas, do 31.12.2012. Trenutno je na bolniški par dni, vmes me je še obvestila, da je noseča.
Naslednji teden ima pregled pri ginekologu, do takrat niti ne računam, da pride nazaj na delo. Vendar pa me zanima sledeče: ali po 31.12.2012 lahko grem normalno na zzzs in jo odjavim, ker pač poteče pogodba ali ima kakšno posebno varstvo?
Na strani inšpektorata za delo sem našel tole: link.
Citat:
Vprašanje: Delavka, zaposlena za določen čas, je zanosila. Pogodba o zaposlitvi naj bi se ji iztekla v času, ko bo predvidoma koristila starševski dopust. Zanima jo, ali ji bo pogodba o zaposlitvi vseeno prenehala, četudi bo odsotna z dela zaradi izrabe starševskega dopusta. Poleg tega jo zanima tudi, ali ji delodajalec v času, ko je zaradi zdravstvenih težav v nosečnosti odsotna z dela, ali v času, ko koristi starševski dopust, lahko odpove pogodbo o zaposlitvi. Pod kakšnimi pogoji je upravičena do izrabe starševskega dopusta in do starševskega nadomestila?
Odgovor:
November 2006
V zvezi s prenehanjem pogodbe o zaposlitvi za določen čas je pomembno, da v skladu s 77. členom Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 42/2002 s sprem., v nadaljevanju: ZDR) takšna pogodba preneha veljati brez odpovednega roka s potekom časa, za katerega je bila sklenjena, oz. ko je dogovorjeno delo opravljeno ali s prenehanjem razloga, zaradi katerega je bila sklenjena. Torej – ne glede na to, ali je delavec takrat odsoten z dela zaradi zdravstvenih razlogov ali zato, ker koristi starševski dopust – pogodba o zaposlitvi za določen čas mu preneha s potekom časa, za katerega je bila sklenjena.
Zanima me, če je že kdo med vami imel podoben primer ali pozna koga v takšni situaciji. Kot si razlagam, lahko storim tako, kot sem napisal - po prenehanju veljavnosti pogodbe jo lahko normalno odjavim.