Degradacija na delovnem mestu

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.798
4.848
113
5000€-1000€ = 4000€ pa v sluzbo ne rabiš hodit :evil:
podpišem :D
pa važno je to bruto znesek ali neto, ker če je bruto je ni v netu to čuka razlika ampak precej manj. Vseno nima veze če mu pogodbo nižajo od prejšnje jo lahko zavrne in je po zakonu potem upravičen do odpravnine. Razen če to extra nima že določeno v pogodbi recimo pri teh cifrah če so neto je to že individualna pogodba ponavadi...

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.632
14.413
113
imamo par takšnih buksusov , ko prejemejo plačo, samo da jih ni v sluzbi... očitno ceneje kot vojne na sodišču... je kr praksa v večjih firmah.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.858
5.186
113
pa važno je to bruto znesek ali neto, ker če je bruto je ni v netu to čuka razlika ampak precej manj. Vseno nima veze če mu pogodbo nižajo od prejšnje jo lahko zavrne in je po zakonu potem upravičen do odpravnine. Razen če to extra nima že določeno v pogodbi recimo pri teh cifrah če so neto je to že individualna pogodba ponavadi...
Pa dobro, kaj ko bi si vsaj prvi post v temi prebral, preden pišeš neke zaključke, ki nimajo nobene veze. Lepo je napisal, da je dobil na mizo novo pogodbo za nižji položaj in za več kot 1000 bruto manjšo plačo. Ni vprašanj, ki jih postavljaš.

Jasno je, da se ga želijo znebit kot šefa, ker jim ali ne ustreza ali imajo v glavi menjavo, še vedno pa jim ustreza kot delavec (oz. načrtujejo, da se ga bodo znebili kasneje, ko ga še malo porabijo). Lahko podpiše in dela, lahko ne podpiše in čaka, da ga odpustijo ali pa bodo pričeli iskati napake, luknje, mobing, da bo sam dal odpoved. Razlika bo samo v tem, če podpiše, bo na videz vse ok, če ne podpiše bo sovražnik št. 1, ki ga bo potrebno čim prej odstranit.

• Všeč mi je
Reactions: Janch

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.798
4.848
113
Pa dobro, kaj ko bi si vsaj prvi post v temi prebral, preden pišeš neke zaključke, ki nimajo nobene veze. Lepo je napisal, da je dobil na mizo novo pogodbo za nižji položaj in za več kot 1000 bruto manjšo plačo. Ni vprašanj, ki jih postavljaš.

Jasno je, da se ga želijo znebit kot šefa, ker jim ali ne ustreza ali imajo v glavi menjavo, še vedno pa jim ustreza kot delavec (oz. načrtujejo, da se ga bodo znebili kasneje, ko ga še malo porabijo). Lahko podpiše in dela, lahko ne podpiše in čaka, da ga odpustijo ali pa bodo pričeli iskati napake, luknje, mobing, da bo sam dal odpoved. Razlika bo samo v tem, če podpiše, bo na videz vse ok, če ne podpiše bo sovražnik št. 1, ki ga bo potrebno čim prej odstranit.
Janez sumim tukaj da je ta razlika v neki variabili, pod pogodbeno ceno ki je lahko manjša pa niso šli... Dvomim, da bi bil delodajalec tako neumen, da bi avtomatsko pristal na kršenje pogodbe pisno!

Sej pravim neki ne štima, ker drugače bi bilo vse jasno. Da se ga želijo znebiti pa je jasno takoj. Ne rabiš zato odvetnika, če se ti enostransko prekine podba o odpravnini. Predvsem je pomembno kakšna je pogodba, če je po kolektivni, kaj drugače itd... Stvar je tukaj z xyyy. Vedno pa ni tako kot jo delavec predstavi. Sploh če gre za kader z tako visoko plačo. Razumem reveže, ki so fizikalci in ki bi podpisal smrtno ne da bi prebral.

Samo to... je moj point. Še enkrat če so mu osnove pogodbe to je tisto kar je v pogodbi zajamčeno zmanjšane pravice je stvar jasna.... Ne podpiše in to je to. Premestijo ga pa lahko kamorkoli, to je pa tudi jasno... upam, da veš na kaj ciljam.

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.798
4.848
113
Točno tako je, kot si napisal. Kolikor je (zaenkrat še neuradno) izvedel, je v igri nekdo, ki bo prevzel funkcijo kot zunanji svetovalec.
Janč ali je on mogoče solastnik ali kakorkoli lastniško povezan z firmo iz katere hoče oditi? Ker če je temu tako je pa zgodba čisto druga. Ampak glede na spletke bi rekel, da si ta delavec predstavlja, da je on tisti ki firmo pokonc drži in iz tega izhaja prav spopad egota, ne boste vi mene boste že vidl....

sorry samo vprašam, ker je zgodba ravno taka. Ko se vodje in lastniki zapenjajo je vedno ista zgodba.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.757
1.092
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Ma nima on nič z lastnišvom ipd. Glavca, marljiv in ubogljiv in hkrati dober vodja oddelka. Ni pa pesjan in glasen, mogoče je tudi to problem. Tako bi ga jaz opisal, vsaj kolikor poznam okoliščine v njihovi firmi in tudi njega osebno. Jaz vidim catch v tem, da je kljub temu, da je bil vodja, precej delal na sami operativi, ker so kadrovsko precej podhranjeni za količino dela, ki ga imajo. Verjetno so to zavohali na višjih nivojih in ugotovili, da jim v tem trenutku finančno pač bolj ustreza da je "fizikalac". Tukaj maš pogodbo i nikome ništa.

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.798
4.848
113
Ma nima on nič z lastnišvom ipd. Glavca, marljiv in ubogljiv in hkrati dober vodja oddelka. Ni pa pesjan in glasen, mogoče je tudi to problem. Tako bi ga jaz opisal, vsaj kolikor poznam okoliščine v njihovi firmi in tudi njega osebno. Jaz vidim catch v tem, da je kljub temu, da je bil vodja, precej delal na sami operativi, ker so kadrovsko precej podhranjeni za količino dela, ki ga imajo. Verjetno so to zavohali na višjih nivojih in ugotovili, da jim v tem trenutku finančno pač bolj ustreza da je "fizikalac". Tukaj maš pogodbo i nikome ništa.
ja pol bo pač dobil odpravnino, pa naj da še nekam preračunat. Je pa to neto cca 450 eur razlike. Če dela od do, mu ni treba več karkoli šefovskega delat se obremenjevat, je to sigurno vredno te razlike. Ko se bo nov šef zakalkuliral, če se bo se lahko samo smeji in reče za ta denar je to to.....

Still če mu kršijo obstoječo pogodbo z tistim delom, kjer je finančno manj ugodna je problem dokaj enostaven, vsaj za njega. Pa še če hoče it sam ven je to win win.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.858
5.186
113
ja pol bo pač dobil odpravnino, pa naj da še nekam preračunat. Je pa to neto cca 450 eur razlike. Če dela od do, mu ni treba več karkoli šefovskega delat se obremenjevat, je to sigurno vredno te razlike. Ko se bo nov šef zakalkuliral, če se bo se lahko samo smeji in reče za ta denar je to to.....

Still če mu kršijo obstoječo pogodbo z tistim delom, kjer je finančno manj ugodna je problem dokaj enostaven, vsaj za njega. Pa še če hoče it sam ven je to win win.
To sem že jest imel v mislih. Če je nova pogodba dejansko le "delavska" in s tem izgubi kup vodstvenih obveznosti (itak je delavsko še zraven delal), potem 1000 bruto nižja plača za veliko manj sekiranja sploh ni tako slabo...pa naj pride novi zunanji za dober denar in vodi...jest kot fizikalc pač delam in gledam kako zadeva počasi tone...vmes pa drug šiht iščeš itak.

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.798
4.848
113
To sem že jest imel v mislih. Če je nova pogodba dejansko le "delavska" in s tem izgubi kup vodstvenih obveznosti (itak je delavsko še zraven delal), potem 1000 bruto nižja plača za veliko manj sekiranja sploh ni tako slabo...pa naj pride novi zunanji za dober denar in vodi...jest kot fizikalc pač delam in gledam kako zadeva počasi tone...vmes pa drug šiht iščeš itak.
več kot očitno gre za visokokvalificiran kader, to ni lih delavska plača. Tko da tukaj so emocije vmešane, to mi ne bo noben dgovoril. Če bi bil jaz na tem mestu, da delam od do recimo za tisto kar piše v pogodbi bi glatko sprejel. Maš bolniško, ni službenih telefonov, maš dopust in kup problemov manj. Šefi so ponavadi vedno dosegljivi tudi v frej cajtu, prenašaš muhe delavcev, miriš egote in še zraven svoje delo opravljaš...

450€ neto razlike.... Težko verjet.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.757
1.092
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Definitivno so zraven emocije, to je dejstvo, saj je človek. Sam pa tudi ve, da jih mora sedaj popolnoma potlačit preden gre v kakršen koli dogovor. Dejstvo je, da če bi podpisal nižji položaj in bi se s tem (na papirju) osvobodil vodstvenih zadolžitev in vsega, kar je sedaj še dodatno delal, bi bilo to (spet na papirju) pošteno ja. Tako pa glede na to, da dobro pozna celotno situacijo in kader, mu je jasno, da bo na koncu še vedno odnašal riti in reševal probleme katerih drugi pač niso kos, le da bo to delal za jurja bruto manj. Ni variante, čisti strel v koleno. Ni to tekoči trak na 3 izmene. Bi pa verjetno dobil stoječe ovacije ja, žal s figo v žepu, konec leta pa kakopak še diplomo delavec leta! :aplauz:

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.798
4.848
113
Definitivno so zraven emocije, to je dejstvo, saj je človek. Sam pa tudi ve, da jih mora sedaj popolnoma potlačit preden gre v kakršen koli dogovor. Dejstvo je, da če bi podpisal nižji položaj in bi se s tem (na papirju) osvobodil vodstvenih zadolžitev in vsega, kar je sedaj še dodatno delal, bi bilo to (spet na papirju) pošteno ja. Tako pa glede na to, da dobro pozna celotno situacijo in kader, mu je jasno, da bo na koncu še vedno odnašal riti in reševal probleme katerih drugi pač niso kos, le da bo to delal za jurja bruto manj. Ni variante, čisti strel v koleno. Ni to tekoči trak na 3 izmene. Bi pa verjetno dobil stoječe ovacije ja, žal s figo v žepu, konec leta pa kakopak še diplomo delavec leta! :aplauz:
Če je tako, potem ima prav. Kaj naj rečem. Vsekakor čudno, dajejo njegovo delo zunanjemu obenem pa praviš da bo on isto delal. Težko razumeti... Očitno pa vodstvo meni, da je prevrednoten, če praviš da rešuje probleme, ki jih po njegovem mnenju noben ne zna.

Kot rečeno smo meli mi podoben primer v naši firmi, mel je področje, ki ga ostali nismo delali. Na koncu je odšel in tudi mislil "verjetno" da bomo padli na gobec... Ampak v bistvu je tako, da je vsak nadomestljiv. So bile težave, ampak zdaj suvereno obladujemo tudi njegovo področje. Na koncu je res pregovor, da je vsaka stvar za nekaj dobra....

brez backupa na njegovem področju nam je bilo samoumevno da bo vse ok, zdaj smo to spremenili po njegovem odhodu. Pa še nekaj ko je šel na svoje je dojel, da kej dost pametovat pri strankah ne more, ker so ga po domače takoj odfukale, nato sta se še z kompanjonem skregala, ker se nista pokrila.

Sedaj je šu nazaj v bivšo prvotno firmo, pisat milijon poročil kaj dela čez dan. Pa še v Ljubljano se vsaj 3x na teden more pelat. Smo še zmeraj prjalti " v smilsu da se pozdravimo, clo na pir včasih", ampak vidno mu je žal pr nas je delal več ali manj od doma, poročil ni bilo samo nalog kaj je delal za obračun in na dopust kadarkoli, samo da je imel laptop sabo za kako nujo....

vidiš moraliziranje se tako konča...... Vem, da vsaj pri nas je bil taisti istega mnenja kot tvoj kolega, iz principa in ihte šel. Mi ga nismo podili edino kar smo prosili če malo ego pri strankah brzda, pa je bilo to zanga preveč.

Drgač pa če je iskan kader samo srečno.
Edina razlika je v tvojem primeru je, da pri nas je on sam šel in ni pogojeval ničesar no samo da bi rad pokoristil dopust, ki ga je imel praktično vsega, ker ga sploh nismo pisali, kadar je rabil je bil doma... Smo rekli ni problema in to je to. Nič nismo hotli omejevat ali komplicirat.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

sad

Guru
24. avg 2007
23.364
12.197
113
Ti se čisto preveč obešaš na tisti vaš primer.
No, ti povem za našega.
Izjemen strokovnjak, ki je bil tudi precej ''nebrušen''. Podjetje pametno in so mu dali zraven ''prevajalca'', ki je delal s strankami, on se je pa lepo osredotočil na tehniko. Win/win/win. Ta tretji win je bil za stranke.
Res pa je ta prevajalec potreboval skoraj pol leta, da je pridobil zaupanje tega nebrušenega diamanta. Potem je pa zadeva tekla kot po maslu.
Samo za kaj takega je treba imeti tudi kaj v glavi, pa požreti kakšen prevelik ego.
Res pa zato nimam sedaj neke hude zgodbe, kak se je oni polomo in sedaj sužnjira in kak je podjetje fulla hudo splavalo ven.

mistique

Guru
16. jun 2009
16.924
3.920
113
Pri nas so vsi zamenljivi, ker:
- redko kateri lastnik ima dolgoročne plane razen tistega, da se mu debeli denarnica,
- kader misli, da je zmagal, ko je prišel s faksa ali pa s pira z lastnikom.

Ko nekdo poročanje razume kot kazen, pol veš kje smo. Ta je recimo ena skupna lastnikom in zaposlenim...spirala. Pa to ni javna uprava, ampak naše opevano gospodarstvo...

• Všeč mi je
Reactions: escada66

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.798
4.848
113
Ti se čisto preveč obešaš na tisti vaš primer.
No, ti povem za našega.
Izjemen strokovnjak, ki je bil tudi precej ''nebrušen''. Podjetje pametno in so mu dali zraven ''prevajalca'', ki je delal s strankami, on se je pa lepo osredotočil na tehniko. Win/win/win. Ta tretji win je bil za stranke.
Res pa je ta prevajalec potreboval skoraj pol leta, da je pridobil zaupanje tega nebrušenega diamanta. Potem je pa zadeva tekla kot po maslu.
Samo za kaj takega je treba imeti tudi kaj v glavi, pa požreti kakšen prevelik ego.
Res pa zato nimam sedaj neke hude zgodbe, kak se je oni polomo in sedaj sužnjira in kak je podjetje fulla hudo splavalo ven.
tole z prevajalcem je bosa saj iz naše strani, da bi plačevali kader, da bi prevajal stranko z sistemcem... dobr vam gre. Pr nas je minimalizem, operativcev tolko kot jih rabimo, načeloma vsaj osnovna administracija znamo več ali manj vsi, za specialce za posamezne servise, ali kar koli res pa smo popredalčkani. Stranke dobijo hiter odziv (pogodbene), ni klicanja in prevezovanja tri ure preden dobiš tapravega in vsi ti v jiro, znuny.. pol ure vpisujejo prej in potem. Več ali manj je vse open torej delo od doma, pr projektih se itak dobimo včasih tudi meet.....

in to je to. Vsekakor vsak podjetje ima svoje fore. Ta naš mudel se je pa s strankami zapenjal, ker nekatere so res samosvoje, sej smo se potem tudi vmešali kot ti praviš prevajali, samo njega nismo mogli premaknit. Na koncu je drug delal njegov del pol je bila pa še užaljenost...

skratka nekompatibilen je bil. to ni win win, ampak izguba stranke. So pa nekatere tudi zoprne, ampak če plača, plača...
ps verjamem če vam to pije vodo, pol super lej...

Kot rečeno vsak je nadomestljiv, vsak ki misli da ni je pa težava prej ali slej........ to pa iz osebnih izkušenj.

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.355
3.095
113
Ampak stranke imajo pa tudi dostikrat neumne in nerealne zahteve. Če se kdaj reče "ni možno", ni nič narobe. Še posebej, če jih imaš vezane na svoj ekosistem in je migracija drugam mala nočna mora. Pa še potem ne vejo ali ne grejo iz dežja pod kap.

Diplomatsko se to sicer naredi, da se da ponudbo pomnoženo s 3 in se potem stranka sama odloči, da tega ne rabi.

Aja, jaz govorim iz vidika ITja. Ne vem iz katere branže so primeri zgoraj.

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.355
3.095
113
Glede nenadomestljivosti smo pa bolj mi težili firmi naj poskrbi za ozka grla kot obratno. Sicer brez velikega haska ampak vseeno. Nikoli ne veš že če te jutri avtobus povozi.

Eni grejo celo tako daleč, da ekipa strokovnjakov potuje z ločenimi letali na isti cilj.

gr69

Guru
15. dec 2009
12.244
3.257
113
še v SLO - ampak komaj
Ko si lih avtobus omenil …

Goog…. eeee AIjte “Project bus Factor” …

In imaš potem “sranja”, ko se nekdo “vživi” v projekt - in začne pravočasno opozarjati na “bus factor” (niti ni nujno, da je sam ta faktor), a firma popolnoma ignorira.

PS: jaz sem prešaltal v BMK mode #mojkuracsem

PPS: sem pa ozko specializiran, “preplačan” - a še vedno premalo skozi leta, da bi lahko 8 let pred penzionom firmi in sistemu pokazal srednji prst. “Mladina”, ki prihaja pa “pride, vidi in gre” - čeprav je nekaj kalibrov celo ostalo 2 leti - a so vsi “zamenljivi”. Ravno zdaj eden 4 mesecih potegnil zasilno in gre - naši pa “go-live” tolko, da niso potegnili “bližje”, saj je še eden od “motilnih faktorjev končno odšel” …

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.798
4.848
113
Ampak stranke imajo pa tudi dostikrat neumne in nerealne zahteve. Če se kdaj reče "ni možno", ni nič narobe. Še posebej, če jih imaš vezane na svoj ekosistem in je migracija drugam mala nočna mora. Pa še potem ne vejo ali ne grejo iz dežja pod kap.

Diplomatsko se to sicer naredi, da se da ponudbo pomnoženo s 3 in se potem stranka sama odloči, da tega ne rabi.

Aja, jaz govorim iz vidika ITja. Ne vem iz katere branže so primeri zgoraj.
se popolnoma strinjam imamo strank ki je naročil dva EX4400 juniperja ki sta povzana peko QSFP28 in je hotel da je to v standalone verzije.... Bolj smo ji govoril da to ni expected behaivor by design slabi je bilo....

Ta config avtomatskoko porine zadevo v virtal chassis...
To je samo ena cvetka, tudi glede migracij.... Lej če trmari plača pač več, vendar to ni problem. Dostikrat moramo kljub nasvetu naresti po želji stranke, edino kar naredimo ji povemo, da če bo problem je pač njen dizajn postavitve itd....

Že dostikrat smo tudi potem po naše naredili ko je stranka vidla da je to slaba varianta pa še enkrat plačala config... Ampak še enkrat al se zapenjaš probaš na lep način poveš in pač narediš. Če pa ne gre pa itak nobena ne tiši v tak config oz rešitev.

Da ne govorimo o budalščinah pri dcjih ko stranke sekundarne domenske kontrolerje kar zbrišejo iz foresta, pol pa nas kličejo itd.. Samo pr nas to pač potem ektra računamo in smo mi veseli in še stranka..

Najraj imamo pa take ko mi imamo vse čez in po svoje naredimo.
Kot rečeno ni idealno, ampak če ti človek ki dela za firmo razume to, da je plačan iz strani stranke se potem samo smejimo. Hvalabogu imamo tak tim... In je funkcionirat simpl.