Decimalke Excel

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Označi VSA polja (začneši seveda z A1) za katera želiš omejiti število decimalnih mest - nato zavihek "Podatki" - "Preverjanje veljavnosti podatkov" in uporabi nastavitev "Po meri" in sledečo formulo:

=MOD(A1*10^4;1)=0

kjer ^4 določa dovoljeno število decimalnih mest - tu lahko nastaviš tudi vhodno opozorilo in opozorilo ob napaki.

Aja - pa seveda ustrezno zaščiti list.

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Super za več rešitev.
cheer.gif

Kako bi se nastavilo za omejeno število celic npr. stolpec A, stolpec C...
confused-1.gif

Za cel list znam nastaviti

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Klik na "A" (ime stoplca), nato CTRL + klik na sledeči željeni stolpec itd.

edit: je pa treba pri VSEH teh rešitvah z makrom ONEMOGOČITI funkcijo PASTE v listu - saj ti sicer povozi formulo oz. oblikovanje. Beri: če kdo kopira podatke iz svojega Excela ti bo ruknil noter pač toliko decimalk kolikor jih pač ima tam.

Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Označi VSA polja (začneši seveda z A1)

s tem, da "polja" seveda smiselno menjaš s STOLPCI - oz. namesto A1 v formuli uporabiš ustrezni naziv stolpca - s pravi C1 za stolpec C oz. AA1 za stolpec AA

Kako dolgo pa že uporabljaš Excel?
rolleyes-1.gif

edit: Kdo ti pa je svetoval v FORMULO vpisovati B1, C1 itd!?!?
confused-1.gif

Nazadnje urejeno:

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Citat:
Označi VSA polja (začneši seveda z A1)

s tem, da "polja" seveda smiselno menjaš s STOLPCI - oz. namesto A1 v formuli uporabiš ustrezni naziv stolpca - s pravi C1 za stolpec C oz. AA1 za stolpec AA

Kako dolgo pa že uporabljaš Excel?
rolleyes-1.gif

edit: Kdo ti pa je svetoval v FORMULO vpisovati B1, C1 itd!?!?
confused-1.gif
No ne bit tako pameten. Excel pa tudi že uporabljam precej dolgo.
Kaj pa če sem želel ta pogoj uporabiti samo v teh celicah?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Za muljenje boš dobil OVER&OUT
tongue-1.gif

Lepo sem ti napisal kako - ti pa po svoje (sedaj bi moral še vprašati od kdaj bereš in razumeš prebrano
tongue-1.gif
).

Še enkrat - začni z A1in označi celice za katere želiš omejiti - potem deluje formula kot je zapisana - če pa želiš začeti s katero drugo pač v formuli A1 zamenjaš z ustrezno celico s katero začenjaš.

Lahko tudi narediš samo za A1 in potem uporabiš copy&paste za ostale željene celice.

Imaš pa še eno elegantno rešitev:

Za željene celice nastaviš obliko ŠTEVILKE (desni kli na celico - "Oblikuj celice") na 4 decimalke:

in potem v MOŽNOSTIH (zavihek DATOTEKA) OBKLKJUKAŠ "Nastavi natačnost kot je prikazano" - vendar pozor

in seveda spet ustrezna zaščita dokumenta.

Vendar pazi - če boš to nastavitev uporabil tudi na celicah z rezultati (se pravi tam kjer boš recimo množil dve števili z 4 decimalkami) boš dobil "zaokrožen" rezultat in naprej bo seveda računal samo z 4 decimalkami (kar zna pri večkratni operaciji končni rezultat odmakniiti od "pravega").

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Citat:
Za muljenje boš dobil OVER&OUT
zmaga.gif

Citat:
Še enkrat - začni z A1in označi celice za katere želiš omejiti - potem deluje formula kot je zapisana - če pa želiš začeti s katero drugo pač v formuli A1 zamenjaš z ustrezno celico s katero začenjaš.
Mislim, da sem delal tako kot si napisal pa mi ne dela, zato te prosim, če mi lahko daš copy/paste slike, za celice B1,C1,D1.
lp

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
uff - ne da se mi lepiti slik (+ tega moram ven pa na goro)

Formula za celico A1 je =MOD(A1*10^4;1)=0

za celico B1 je =MOD(B1*10^4;1)=0

za celico C1 =MOD(C1*10^4;1)=0

za celico D1 =MOD(D1*10^4;1)=0

Amapak pozor - delal bo sevda samo v teh celicah!
(mogoče sedaj jasno zakaj sem vprašal od kdaj uporabljaš Excel
wink-1.gif
)

Pazi pri kopiranju iz mojega posta - možno, da se kje razmaki (zaradi boldanja in barvanja), ki jih v sami formuli v Excelu seveda NE SME biti

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Jaaaaa.
cheer.gif

Sedaj pa mi je jasno. Za vsako celico posebej je potrebno vpisovati formulo. Ne moreš vse v eni formuli napisati .

Hvala
nahrung002.gif