Debian VSFTP nastavitev?

janezek1

Pripravnik
3. sep 2007
74
0
6
štajerska
Sem popoln začetnik v Linuxu in imam nekaj težav, zato eno morda smešno vprašanje:
Nameščen imam Debian in na njem VSFTPD ftp server,
rad bi kuharski recept da naredim na njem mapo, ki bo nato dostopna od kjerkoli z neta.
ne se smejat, vsak začetek je težak.
hvala

Kiri

Pripravnik
15. avg 2007
498
0
16
40
Murska Sobota
Obišči stran
Uh, mogoce bi ti bilo lazje, ce bi za zacetek izbral kaksno drugo distribucijo. Nekatere imajo precej beginner friendly vmesnike za konfiguracijo tovrstnih servisov.
Sam sicer nikoli nisem uporabljal vsftpd-ja, ampak domnevam, da uporablja sistemske uporabnike. Torej dodas sistemskega uporabnika (ukaz useradd), mu nastavis geslo (ukaz passwd) in je to - to. Potem se le ses FTP klijentom povezes na racunalnik in prijavis z nastavljenimi podatki.

poskusi najti se kaj na www.howtoforge.net

Stric

Slojoomla boss
21. jul 2007
143
14
18
Namesti si Apache in omogoči mod_userdir modul in v nastavitvah določi mapo, ki bo vidna navzven.
Potem nastavi v httpd.conf:
Koda:
 <IfModule mod_userdir.c>
	# UserDir disable
	UserDir public_html
</IfModule>

Ko se boš z VsFtp-jem prijavil boš lahko v svoji home mapi odprl mapo public_html in notri nametal kar želiš.
To bo potem vidno prek naslova:

www.tvojadomena/~username

andrej

Pripravnik
20. maj 2007
50
0
6
/etc/vsftpd.conf:

Koda:
local_enable=YES
chroot_local_user=YES
listen=YES

.. vrjetno imaš že neko default config datoteko, le dodaj ali odkomentiraj zgornje vrstice. Potem pa "poženeš" vsftpd z npr. vsftpd &

uporabniki pa so enaki sistemskim .. narediš uporabnika:
# useradd username
# passwd username

.. po defaultu bo vezan na mapo /home/username .. ustvari mapo in uporabnik lahko začne nalagat datoteke. Aja, če maš firewall, odpri port 21.

janezek1

Pripravnik
3. sep 2007
74
0
6
štajerska
Hvala za odgovore sem že uredil na drug način!

Imam IP kamero ki lahko FTP-ja sliko na FTP server, ker mi ni uspelo usposobit mojega Debian-a sem uporabil kar SiOL-ov Freeweb, in deluje OK!

vseeno hvala za pomoč