Davek pri prodaji nepremičnine

guardy

Guru
3. avg 2007
8.517
1.109
113
Obišči stran
Torej, kako je sedaj z davkom pri prodaji nepremičnine? Ga plača vsak?

Oče je lastnik enega stanovanja nekje 30 let, sedaj pa bi ga prodal. Ali se tudi tu plača davek?

hvala za odgovore.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Če mi spomin prav nese, ne bo plačal davka na dobiček (to plača če je lastnik manj kot triletat). Plačal bo pa davek na promet z nepremininami in novi lastnik bo kmalu po nakupu dobil za plačat davek na nepremičnino ne glede na popis (ker so podatki znani iz pogodbe).

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Če mi spomin prav nese, ne bo plačal davka na dobiček (to plača če je lastnik manj kot triletat). Plačal bo pa davek na promet z nepremininami in novi lastnik bo kmalu po nakupu dobil za plačat davek na nepremičnino ne glede na popis (ker so podatki znani iz pogodbe).

Davek na kapitalski dobiček se plača (sorazmerno) vse dokler nisi lastnik nepremičnine 20 let ali pa če si dobil nepremičnino pred določenim letom, se ne spominjam točno katerim ampak je manj kot 20 let od tega... Edina finta je še ta, če si nekaj let redno prijavljen na tem naslovu nimaš potem davka na kapitalski dobiček... Se pa davek na kapitalski dobiček vsakih 5 let zmanjša za 5% torej prvo, drugo, ... do petega leta imaš 20% davka, po petih letih samo še 15% po 10 letih še 10% in vse do 20ega leta ko imaš 0%. Plačaš pa v vsakem primeru 2% davek na promet z nepremičninami.

Lp

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
3 leta moraš živeti v stanovanju (imeti tudi stalno prebivališče), pa si oproščen davka od kapitalskega dobička.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
DA
Še dobro, da si popravil...
grin1.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Jp, malček sem nerodno napisal, se opravičujem. Je pa hec s temi tremi leti baje. Prijavljeno moraš imeti stalno prebivališče, če pa en teden pred tem rokom (recimo) odjaviš oziroma prijaviš stalno nekje drugje, zadeva ne velja več (in plačaš kapitalca po lestvici). In ljudje baje to kar počnejo, ker ne vejo te finte. Menjava naslova pa je razumljiva, če gre za menjavo stanovanja /hiše ...

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Jp, malček sem nerodno napisal, se opravičujem. Je pa hec s temi tremi leti baje. Prijavljeno moraš imeti stalno prebivališče, če pa en teden pred tem rokom (recimo) odjaviš oziroma prijaviš stalno nekje drugje, zadeva ne velja več (in plačaš kapitalca po lestvici). In ljudje baje to kar počnejo, ker ne vejo te finte. Menjava naslova pa je razumljiva, če gre za menjavo stanovanja /hiše ...
Ja, je še par ostalih zadev, ko se lahko fajn nategneš. Recimo imaš vmes 1 teden prijavljeno začasno prebivališče drugje. Hopa, pa začne 3 letni rok teči od konca začasnega prebivališča.
Naprej, recimo formalno oddaš stanovanje za 1 mesec nekomu. Fertik, spet rok začne teči od začetka. Itd.

Zato sem pa napisal, da moraš poleg formalne prijave stalnega prebivalilšča, tudi dejansko prebivat noter. Vsaj toliko, kolikor DURS oz. država ima uradnih podatkov
wink-1.gif
.