Davek na kapitalski dobiček

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Saj ne, da se ne "veselim", ker imam letos toliko davka za plačat (saj je bil pač zaslužek v prejšnjem letu fantastičen), ampak me le zanima, če ima kdo izkušnje s plačilom davka v večjem znesku (dosedaj sem tistih par sto EUR/sit plačal takoj)?

Naprimer, se da davek na kapitalski dobiček plačat v več obrokih ?

Da pa bi zato prodajal VP, v tem času ni priporočljivo oz. si tega ne želim ...

Ampak: "ako se mora nije teško"

Hvala za odgovor !

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Dobis odlocbo, v njej pise rok placila. Kako bos nacaral denar za placilo, je tvoj problem.

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Aha, lahko bi torej napisal takole:

NE

p.s. sicer mi pa s tem nisi povedal nič, kar ne bi že sam vedel, ... še vedno me zanima odgovor na vprašanje in odgovor tistih, ki so kdarkoli že plačali visok davek ..

Nazadnje urejeno:

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Torej še nihče ni plačal toliko davka ... pa toliko "močnih" vlagateljev tukaj?

Cavalierka

Pripravnik
19. sep 2007
118
0
16
osrednje-slovenska
Jaz sicer nisem ta srečnica, da bi plačevala okrog stotisoč evrov davka, ampak pa poznam take osebe in morajo plačati v enem kosu in tudi rok plačila se nič ne podaljša. Smo vsi na istem... Razen, če bi zaprosil, da ti dajo na več obrokov, bi ti po mojem odobrili, ampak moraš (se mi zdi) za to nekaj doplačati (ali obresti ali pa stroške preračuna).

Lp

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik noker pravi:
Torej še nihče ni plačal toliko davka ... pa toliko "močnih" vlagateljev tukaj?

Bodi realen... Kapitalski dobiček plačaš iz "razlike", katero narediš pri različnih manipulacijah.
Sedaj že par let nimam nič vloženo a prej sem bil vedno dovolj pameten, da nikoli nisem reinvestiral celotne razlike temveč sem denar namenjen za davke vezal tako, da me ne bi premamil. Tako nikoli nisem imel tebi podobnega primera. Isto velja za večino mojih kolegov.

To je podobno kot, da bi v firmi na veliko zapravljal denar na koncu pa ne bi imel za davke.

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Ja ja, saj je logično. Če mnogo zaslužiš je logično, da moraš od tega plačat tudi davek. Davek pa plačaš seveda od dobička, kar je tudi logično.
wink-1.gif

Je pa seveda catch v tem, da so bili razultati v preteklosti naravnost fantastični, trenutno pa je vse bolj ali manj hladno, in ker so bili v določenem obdobju apetiti po zapravljanju večji od predvidevanih, ni ostalo nič za davke ...
shocked-1.gif

"Težava" je v tem, da imam še "nekaj" VP, a jih nisem pripravljen prodat v tem turbulentnem obdobju, zato bi raje davek plačal na nek drug način, z večmesečnimi odlogi. Torej ni težava v tem, da ne bi mogel plačat davka
cheer.gif
, vendar bi raje ubral bolj racionalno varianto.

Zato sem tudi postavil preprosto vprašanje, če je s tem (odlogom) že kdo imel opravka, z odgovorom sem (ne)zadovoljen, a sem način plačila zdaj že uspel uskladiti s svojimi "željami".
cheer.gif

S tem Torej še nihče ni plačal toliko davka ... pa toliko "močnih" vlagateljev tukaj? sem le skušal vzpodbuditi Alterjevce.
Ni bilo mišljeno zaničevalno, vzvišeno, se opravičujem !!!

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.962
113
pri taščici
Eno ?

Delnice A prodaš z izgubo.
Vz sklad B prodaš z izgubo
Vz sklad C prodaš z dobičkom.

A se pri napovedi kapitalskih dobičkov izguba kompenzira z dobičkom, ali od prodaje Vz sklada C kljub temu plačaš davek.

Se bojim da še nismo na dnu, prav tako pa bo treba si "novo bivališče zrihtat"

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.962
113
pri taščici
Ne zaenkrat še ne, pa tudi če ga bom ga bom prej iz nuje kot pa špekulativno....
pač v garsonjeri bomo 3 še nekako, če pa kdaj slučajno več pa ????....

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.255
1.765
113
40
Jp, izguba se kompenzira z dobičkom...seveda če se pogovarjamo znotraj enega leta. V naslednja leta se izgube načeloma ne prenašajo.

radioktivec

Zelenc'
14. sep 2009
1
0
1
Kaj pa prodaja lastniškega deleža v podjetju? Gre v isti koš?
Torej primer prodaš delež z dobičkom 100 enot, lastnik deleža manj kot 5 let, torej davek 20% == 20 enot?
To se lahko pobota z izgubo, ki jo ustvariš recimo pri prodaji delnic v istem letu? Recimo prodaš delnice z izgubo 100 enot, torej na koncu imaš celoleten dobiček/izgubo 0 enot - ne plačaš nič davka? Drži?

Nazadnje urejeno:

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Odgovor najdeš na straneh DURS.

Drugače pa že termin kapitalski dobiček pove vse (torej ja, plačaš ga za prodajo deleža v podjetju, če si lastnik manj kot 20 let). Delež v podjetju pa so lahko delnice v primeru d.d. ali lastniški delež v primeru d.o.o., d.n.o., zadrugaj, ipd.. Odsvojitev teh deležev vpišeš v "POPISNI LIST DELEŽA V GOSPODARSKIH DRUŽBAH, ZADRUGAH IN DRUGIH OBLIKAH ORGANIZIRANJA", ki je del "NAPOVEDI ZA ODMERO DOHODNINE OD DOBIČKA OD ODSVOJITVE VREDNOSTNIH PAPIRJEV IN DRUGIH DELEŽEV TER INVESTICIJSKIH KUPONOV.

NoviC

Pripravnik
11. jun 2008
278
0
16
Še ne primer:

Osnovni kapital d.o.o. je npr vreden 10 enot.
Skupaj kapital po 3 letih dela je 100 enot.
d.o.o. se proda a 200 enot...

kako je sedaj z davkom? Razlika med 200 enot (prodajna cena) in 100 enot (vrednost) ali razlika med 200 (prodajna cena ) in 10(osnovni kapital)...

malo nelogično je da bi bila razlika med 200 in 10.. potem država 2x pobere 20%... na razliko me d10 in 100 enot.....

Mnenja?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Davek plačaš na 190 enot (računica je vedno iztržek - vložek).
Ni mi pa jasno od kod tebi, da država dvakrat pobere 20% ??

NoviC

Pripravnik
11. jun 2008
278
0
16
smile-1.gif
Ok.. recimo da imas prav... torej davek na 100 (vrdnost v knjigah) - 10=90*20%..

In ko si nato novi lastnik izplača dobiček NAD osnovnim kapitalom plača: 100 - 10=90*20%-.....

in je teh 90 2x obdavčeno...

ti to preverjeno praviš ali tako iz rokava?

Nazadnje urejeno:

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Nekaj je davek na dobiček, nekaj drugega je davek na kapitalski dobiček.

Dobiček na osnovni kapital ne obstaja. Podjetje konec leta res plača davek na dobiček a le-ta z osnovnim kapitalom nima nič (čisto nič) skupnega. Podjetje ima lahko ogromno kapitala pa nič dobička (pa ne plača davka na dobiček) ali pa izredno malo kapitala in veliko dobička (pa plača sorazmerno veliko davka na dobiček).

Pri obdavčitvi o kateri se govori tu je važna razlika med nabavno vrednostjo in med prodajno vrednostjo in to je to. Koliko davka na dobiček je vmes plačevalo podjetje sploh ni važno.

Je pa to iz rokava a je preverjeno
wink-1.gif

NoviC

Pripravnik
11. jun 2008
278
0
16
Ja eno je DDPO drugo pa je 20% davek na kapitalske dobičke fizičnih oseb....

Pa gremo od začetka:

Scenarij 1:

Podjetje z Osnovnim kapitalom 10 enot v enem letu naredi 90 enot dobička. Na 90 enot plača 20% DDPO. Ostane 72 enot. SKupaj kapital 82 enot (10 osnovni + 72 dobiček). Lastnik proda podjetje za npr 200 enot in po tvojem plača davek na 190 enot (prodajna cena - osnovni kapital). Lastnik ima v žepu 152 enot.... Novi lastnik si odloči izplačati dobiček in plača 20% na 72 enot kar znese 14,4 enot davka

Država pa pobere skupaj tako 38 enot od prodaje podjetja in 14,4 od izplačanega dobička novemu lastniku oz skupaj 52,4 enot.

2. Scenarij.

Podjetje z Osnovnim kapitalom 10 enot v enem letu naredi 90 enot dobička. Na 90 enot plača 20% DDPO. Ostane 72 enot. SKupaj kapital 82 enot (10 osnovni + 72 dobiček). Lastnik si izplača dobiček (72 enot dobička) in plača 14,4 enot davka. Nato proda podjetja za 128 enot (200 enot kot v scenariju 1 zmanjšano za 72 enot izplačnega dobička) in plača davek na 118 enot (128 enot kot je prodajna cena - 10 enot osnovnega kapitala) kar znaša 23,6 enot.

Država pa pobere skupaj tako 23,6 enot od prodaje podjetja in 14,4 od izplačanega dobička novemu lastniku oz skupaj 38 enot...

Razlika je 14,4 enot med scenarijem 1 in 2 kar predstavlja 2x davek na dobiček podjetja....

Je tako ali sem se kje zmotil?

Lp