Davek na dobiček

mlacar

Pripravnik
29. avg 2007
441
5
18
Zdravo,

ena davčno/matematiča enačba
smile-1.gif
Cilj, speljati posel brez oz. z minimalnim davkom na dobiček pred iztekom treh let bivanja s stalnim prebivališčem.

Situacija:

- Lastnika sva 5 let, 2 leti stalno prebivališče.
- Cena ob pridobitvi, 1/2 darilna pogodba, ena polovica 50k
- Cena ob prodaji 170k.
- Kupec vzame kredit, tako da mora biti vrednost na pogodbi=kupnini
- Če se druga polovica oceni z 50k je delte 70k = 7,5k

Hvala!

lp

I

Izbrisan uporabnik #488

vrednost darila ni navedena, najbrž je tudi bila 50k, kot druga polovica

dobiček 70 jurjev (-olajšave, davek...), ni druge

ob pridobitvi je davčna najbrž za drugo polovico imela osnovo 50k in od tega obračunala davek, tako da sedaj ni mogoče "dokazovati", da je bila polovica tedaj več vredna...

moje mnenje, nepoglobljeno, na nenatanče podatke

p.s.
v pogodbo vtaknit, da kupec plača dobiček oz nanj davek
smile-1.gif
pa je problem rešen

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Kot je Snecer omenil - sedaj dokazovati, da "polovica" ni bila "polovica" ne bo šlo.

Davek na kapitalski dobiček je pa 20% - 5% za vsakih 5 let - torej 15% - od 70k => 10,5 k in ne 7,5 !

Mimogrede - a davek na darilo ste takrat plačali? Ali ste "ustrezni" dedni red, da ni bilo potrebno plačati davka na darilo?

I

Izbrisan uporabnik #488

Samo malenkost bi te popravil, ker so že ka rnekaj časa nazaj dvignili začetnega iz 20 na 25%.

Citat:

132. člen

(stopnja dohodnine od dohodka iz kapitala)

(1) Od dohodka iz kapitala se dohodnina izračuna in plača od davčne osnove, ugotovljene v skladu z določbami III.6. poglavja tega zakona, po stopnji 25% in se šteje kot dokončen davek.

(2) Ne glede na prvi odstavek tega člena, se stopnja dohodnine od dobička iz kapitala znižuje vsakih pet let imetništva kapitala in znaša po dopolnjenih:

1. petih letih imetništva kapitala: 15%,

2. desetih letih imetništva kapitala: 10%,

3. 15 letih imetništva kapitala: 5%.

sicer si pa prav izračunal, ker je nad 5 let, bo davek od dobička 15%

tudi če ni blo davka od darila za tisto polovico, davkarija ne bo naivna
smile-1.gif
da bi ena polovica na isti datum bila vredna več kot druga polovica, ki je bila kupljena

evil.gif

sploh če gre za pravi idealni delež, da ne gre za navidezno solastnino (teoretično, da bi 1/2 bila ločeno stanovanje v hiši, v nulo porihtano in zato vredno več)...

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Ha? Se pravi ni več “popolne oprostitve” po 20 letih?
Je šlo čisto mimo mene.
rolleyes-1.gif

Je, jaz sem samo stopnjo popravil, 25% je najvišja, ne 20%, razen če sem te narobe "razumel"

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.707
1.062
113
Je še vedno po 20 letin neobdavčeno...samo stopnje so zdaj 25, 15, 10, 5%...

Ni pa rečeno da se obdavčitev ne bo spremenila s časom (se bo, ker davčna vedno išče nove načine za pobiranje davkov).

Lahko se pa pročiš in imaš neobdavčen prenos s partnerja na partnerja...Samo pazi, ker prenos med partnerji "resetira" 20 letno obdobje na začetek. (vsaj jaz mislim tako, sem pa odprt za detaile)

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Davčna osnova
Davčna osnova od dobička iz kapitala je razlika med vrednostjo kapitala ob odsvojitvi in vrednostjo kapitala ob pridobitvi.
vrednost kapitala ob pridobitvi = nabavna vrednost kapitala + stroški (na nepremičnini opravljene investicije in stroški vzdrževanja, ki povečujejo uporabno vrednost nepremičnine, če jih je plačal zavezanec; davek na dediščine in darila in davek na promet nepremičnin, ki ga je plačal zavezanec ob pridobitvi kapitala, stroški cenitve ob pridobitvi nepremičnine (največ 188 evrov), normirani stroški v višini 1 odstotka od nabavne vrednosti kapitala)

vrednost kapitala ob odsvojitvi = v prodajni ali drugi pogodbi navedena vrednost kapitala ob odsvojitvi – stroški (davek na promet nepremičnin, ki ga je plačal zavezanec ob odsvojitvi nepremičnine; stroški cenitve ob odsvojitvi (največ 188 evrov), normirani stroški, povezani z odsvojitvijo kapitala v višini 1 odstotka od vrednosti nepremičnine)

Davčni zavezanec mora napoved za odmero akontacije dohodnine od dobička iz kapitala od odsvojitve nepremičnine vložiti v 15 dneh od odsvojitve nepremičnine.

Pa še nekaj medklicev: pri darilu, se obveznost plačila davka od dobička prenese na obdarjenca. Oz. po domače, če je daritelj bil lastnik 5 let in ni imel več kot tri leta stalnega bivališča ob daritvi, se prenese obveznost na obdarovanca, s tem, da se pet let prišteva.
wink-1.gif

Jaz bi čakal na tri leta bivališča, če ga nista že odjavila.
Po drugi strani pa sta v petih letih iz 100 pridelala 170 in je prav da data državi 15% od 70.
evil.gif

mlacar

Pripravnik
29. avg 2007
441
5
18
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Kot je Snecer omenil - sedaj dokazovati, da "polovica" ni bila "polovica" ne bo šlo.

Davek na kapitalski dobiček je pa 20% - 5% za vsakih 5 let - torej 15% - od 70k => 10,5 k in ne 7,5 !

Mimogrede - a davek na darilo ste takrat plačali? Ali ste "ustrezni" dedni red, da ni bilo potrebno plačati davka na darilo?

Smo urezal dedni red
wink-1.gif

Kupca imam dva, enega z €€€ drugega s kreditom. Če so € ni problem, se lahko naredit pogodba na določeno vrednost, če pa je polni kredit pa se tega ne da.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Jaz kupcu nikoli nebi dovolil nižje cene kot je dejanska!

Generalno pa je neumno, da ko nekdo doseže oprostitev davka od dobička, da dela naprej prenos, ki bi naslednjega (obdarjenca, dediča) z njim spet obremenil. Torej pri daritvi v prvem dednem redu, vas ni prav nič omejevalo, da ne "opičite" 3X cene, pa bi sedaj bili mirni. Drugače pa je prodaja tudi med sorodniki (če niso prvi dedni red) večinoma bolj pametna odločitev; daš državi 2% pa imaš mir.

Nazadnje urejeno:

mlacar

Pripravnik
29. avg 2007
441
5
18
V čem vidiš problem nižje cene na pogodbi? Če se uspeta dogovoriti, ne vidim problema.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik mlacar pravi:
V čem vidiš problem nižje cene na pogodbi? Če se uspeta dogovoriti, ne vidim problema.

Verjetno gre za njegovo osebno mnenje.
V praksi pa je tega kar nekaj.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Eh, sem se v jezik vgriznil, ker boš spet rekel, da te napadam.
Samo to ti bom rekel: 26 let izkušenj z nepremičninami!

Recimo ob eventualnih razdrtjih pogodbe, tožbah, kasnejši prodaji s strani kupcev,...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik mlacar pravi:

A ne iščeš ti, ravno zaradi "prenizke" pogodbene cene, sedaj možnosti kako se "izogniti" previsokemu kapitalskemu dobičku?

mlacar

Pripravnik
29. avg 2007
441
5
18
Vsako menjenje, nasvet šteje, tudi tisto ki ga nočeš slišat
smile-1.gif

Ok, poglejva tako, kje lahko jaz kot prodajalec imam težave?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
Kakšna pa je vrednost nepremičnine po GURS-u? Lahko namreč tudi tako naredite, da je npr. 130.000eur vrednost nepremičnine, 40.000eur pa vrednost opreme. Na opremo potem menda ni davka. Lahko pa na tak način nižaš vrednost nepremičnine do 80% vrednosti GURS-ove vrednosti.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Eh, sem se v jezik vgriznil, ker boš spet rekel, da te napadam.
Samo to ti bom rekel: 26 let izkušenj z nepremičninami!

Recimo ob eventualnih razdrtjih pogodbe, tožbah, kasnejši prodaji s strani kupcev,...

Jaz ti pa povem iz svojih izkušenj 17 let, da še takega primera nisem videl, da bi se kasneje kaj zalomilo.

Dobiček iz kapitala pa se ugotavlja od 01.01.2002, 16 let bo kmalu, ne 26
evil.gif

Ti pač ne bi, drugi pa bi, to je to.

mlacar

Pripravnik
29. avg 2007
441
5
18
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Kakšna pa je vrednost nepremičnine po GURS-u? Lahko namreč tudi tako naredite, da je npr. 130.000eur vrednost nepremičnine, 40.000eur pa vrednost opreme. Na opremo potem menda ni davka. Lahko pa na tak način nižaš vrednost nepremičnine do 80% vrednosti GURS-ove vrednosti.

Vrednost po gursu je 60k.

Se pravi lahko odštejem 40k opreme + računi renovacije + narediti je potrebno cenitev darilnega dela?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Ne pozabit da se po odločbi ustavnega sodišča GURSovo vrednotenje NE SME uporabljat za odmero davkov (dokler ne bo zakonodajalec drugače uredil).

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Ne pozabit da se po odločbi ustavnega sodišča GURSovo vrednotenje NE SME uporabljat za odmero davkov (dokler ne bo zakonodajalec drugače uredil).
Tega pa ne razumem najbolje, ker nam je ravno GURSova cenitev pred nekaj meseci naredila dodatne stroške cenitve. Po GURSu je bila vrednost 2x tolikšna kot realna in tudi prodajna vrednost. Ampak ker je vrednost na pogodbi bila 50% GURS-ove cenitve so hoteli občavčiti v višini 80% GURS-ove cenitve. Pa smo morali plačati okrog 300eur za cenitev, da se je lahko spodbijala tista njihova nerealna vrednost. Dobro no, pri davkih se je to lepo pokrilo in še prišparalo, vseeno pa je 300eur bil skoraj nepotreben strošek.