Davčne blagajne so bedarija

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Načeloma sem za to, da se plačujejo davki, ker brez pač ne gre. Sem pa seveda tudi za to, da če je vojna je vojna za vse.

Primer izpred 5 minut. Žena me je poslala k šivilji po kiklo, ki so ga krajšali
evil.gif

Gospa pravi 5 €. Dam 5 € in čakam. Ona čaka... jst čakam.... Ker vidi, da verjetno čakam račun se spomni in začne nekaj po tablici tipkati (no do programa ni prišla). Odpre predal, malce pobrska in potegne ven račun za 5€.
Dobro to, ona zjutraj odtipka en račun za 5€, enega za 10€ in ju 10x natisne in vsakemu, ki pride da ta isti račun (ura je seveda napačna, ampak to nihče ne gleda).

Kaj točno bo tukaj rešila davčna blagajna? Eh smo mi eni bedaki. Saj razumem, vsak poskusi po svoje nekaj "prikriti" ampak... in zaradi takšnih bom jaz sedaj moral po terenu nositi zraven tiskalnik, da bom lahko naredil tist klinčev "davčni" račun. Oni prvi pa bodo kot do sedaj še vedno veselo naredili 1 račun cel dan
bonk.gif

Sem mogel ja, pa nisem fauš, samo.... eh....

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
da ne moreš isti račun dajat različnim strankam, ker bo vsak račun preko davčne dobil unikatno številko. in če bosta dve stranki vpisali vdavčni sistem unikatno številko in se ta ponovii, pomeni, da nekdo podvaja račune.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Hrvati imajo baje dobro rešene davčne blagajne, ampak jaz letos od njihovega sladoledarja, gostinca in posojevalca pedolinuijev, posojevalca ležalnikov še nisem videl računa.

alesn

Pripravnik
19. jun 2012
391
12
18
Dokler ljudje sami ne bomo zahtevali, verjetno ni načina, da se jih prisili v izdajo računa.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
da ne moreš isti račun dajat različnim strankam, ker bo vsak račun preko davčne dobil unikatno številko. in če bosta dve stranki vpisali vdavčni sistem unikatno številko in se ta ponovii, pomeni, da nekdo podvaja račune.

govorimo o končnih strankah "ala sladoled"..... ti sprintaš 10 enakih računov. enake številke, enaka unikatna številka, vse enako. In kaj se bo zgodilo, če bodo dve stranki preverila na durs unikatno številko in bo ista? Si bo durs beležil IP (lahko enkrat iz službe preverim in drugič od doma in zadeva pade).

Ne gre skozi. Če se nekdo odloči, da ne bo naredil računa je popolnoma vseeno ali ima 5x davčno blagajno. Brisanja se pa že sedaj vedno manj poslužujejo vsi odkar so virtualne davčne blagajne.

Brklc

Pripravnik
27. jun 2015
96
0
6
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Hrvati imajo baje dobro rešene davčne blagajne. Jaz letos od sladoledarja, gostinca in posojevalca pedolinuijev, posojevalca ležalnikov še nisem videl računa.

hysterical-1.gif
Ja hudiča, kje pa misliš da so naši beboti to vidl? Pa sej pamet jim itak dlje ne seže kakor do misli, da je sistem dober izgovor za še več nesposobnega kadra v JU zaposlit kot zvesto volilno bazo, in še mal javni žalk spraznit z 1000x preplačanim softverom fursa...
Njihovi ritolizniki iz gospodarstva bojo pa itak še naprej na fursu obravnavani mimo ustave... No tisti ki sploh hočjo registrirano poslovat...

Sam sem še ne desetletje nazaj delal v eni največji trgovski družbi pri nas, ki je po jugi ustanavljala nove poslovalnice. In ja, gotov keš se je prevažal po prtljažikih limuzin in na paletah v dostavnih kamionih...

Tak da, tole dursanje in fursanje... To je sam za ovčke strižt...

Nazadnje urejeno:

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.811
640
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:

govorimo o končnih strankah "ala sladoled"..... ti sprintaš 10 enakih računov. enake številke, enaka unikatna številka, vse enako. In kaj se bo zgodilo, če bodo dve stranki preverila na durs unikatno številko in bo ista? Si bo durs beležil IP (lahko enkrat iz službe preverim in drugič od doma in zadeva pade).

Ne gre skozi. Če se nekdo odloči, da ne bo naredil računa je popolnoma vseeno ali ima 5x davčno blagajno. Brisanja se pa že sedaj vedno manj poslužujejo vsi odkar so virtualne davčne blagajne.

Na računu je tudi čas izdaje napisan. Inšpektor bo kupca sladoleda povprašal po računu in ko bo videl da je bil račun izdan ob 9:35 in ne ob 11:20, bo štala. Je pa res, da davčne blagajne brez nadzora ne rešijo ničesar.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
DURS nateguje samega sebe in nabija stroške poštenim, tisti ki do zdaj ni dajal računa, ga tudi poslej ne bo.

Da ne omenjam, da bodo sistem vzpostavili tipično slovensko nesposobno šele zadnji dan pred rokom ali kak dan kasneje, folk naj se pa jebe in prilagaja.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Hrvati imajo baje dobro rešene davčne blagajne, ampak jaz letos od njihovega sladoledarja, gostinca in posojevalca pedolinuijev, posojevalca ležalnikov še nisem videl računa.

Majo rešeno šiptarsko, kot bo pri nas.

Ko crkne net, dobiš račun iz vezane knjige...

Isto bo pr nas. Kjer ni neta al pa ne dela, pišeš na roko iz vezane knjige in naknadno vnašaš v sistem.

Za pobruhat, spet male jeb... drugje pa mio skozi okno

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Ja, če bo inšpektor bo itak druga pesem...to je pa jasno vsakemu, ki ma vsaj malo pameti, da davčne blagajne prinesejo skoraj nič napram tem virtualnim davčnim blagajnam.
Trenutne blagajne so čist OK.
Pa še nekaj, računi se ne brišejo, brišejo se postavke na računih, ko gostilničar namesto runde za 50€, da na račun raje eno kavico. No, to se več ne da delat...v čem je torej point davčnih blagajn? Hja, eni bodo spet služili na veliko...

Problem je itak v tistih, ki računov ne izdajo...razni obrtniki, krovci in podobno, ko so velike vsote in je 20% ali 22% "popust" oziroma brez računa velika razlika...namesto davčnih blagajn naj naredijo tako, da se bodo tisti, ki računa ne izdajo, bali dacarjev...pa ne mislim kazni, ker če nekdo nekomu naprti 20K eurov kazni, bo obrtnik raje zaprl obrt, razglasil bankrot in osebni stečaj, odprl obrt na ženo in gremo veselo naprej...tisti, ki dela brez računa ga je treba veselo frcat, da mu potem niti na pamet ne pride brez računa delat, pa naj je odvetnik, zobozdravnik ali zidar

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
ksz

Pa zakaj vraga se potem tolk sekirate zaradi teh blagajn, če bo vse isto kot doslej?
Delaš pošteno naprej, kot da se ni nič zgodilo, pa je.
cheer.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik Mamca pravi:
ksz

Pa zakaj vraga se potem tolk sekirate zaradi teh blagajn, če bo vse isto kot doslej?
cheer.gif

Ker moraš kupiti blagajno? Ker moraš imeti stalen dostop do neta v štacuni zaradi tega? Ker rabiš nov SW?

Ker če delaš pošteno naprej, te bodo pošteno pof...

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Ja ampak res no......pa še ene olajšave bodo zaradi tega.
smile-1.gif
Mogoče se bo strošek s tem pokril?

Pa a nimate že vsi dons dostopa do interneta no? Resno vprašam. Moja frizerka se grozno sekira, ker bo morala imet internet v salonu, ona ga prav sovraži. Pomojem se ga boji, kot se boji vseh novitet.

Zakaj so te blagajne tak bavbav? Jaz pa res mislim, da se bo precej več pobralo ......že zato, ker bodo ljudje hoteli imeti račun v roki.
A sem prismojena?
rolleyes-1.gif

Niti ne, samo preveč vsega vidim tekom dneva....

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik Mamca pravi:
ksz

cheer.gif

jst ti iz terena povem, da 5 let nazaj je vsak naročnik težil: "kaj pa cena brez računa?" Letos me je mogoče eden vprašal to. Razlika je OČITNA. Pa meni se itak ne splača, ker če dam račun je znižana davčna stopnja in nisem nič naredil, če ga ne izdam, ker material sem kupil po višjem davku...

In priznam tudi zato me malce piz.di, ker nekateri pa čist ignorantsko. In taki bodo tudi po uvedbi davčnih blagajn isto naprej.

Mamca, pa ti ki si iz foha, daj mi nekaj povej. Pridem zmontirati klimo, prej pošljem ponudbo. Dogovor je plačilo po montaži v recimo 8 dneh. In na koncu montaže ti "mamca" začne šteti €. In pravi, pa nebi jaz nakazovala, meni je tako lažje...

A lahko vzamem denar in kasneje pošljem račun? Račun je na ime stranke, registriran je s.p.? ker drugače bom moral začeti na teren vlačit printer (ne pos printer ampak klasičnega a4).

Lp

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
tu so možne zlorabe, ko vidi tuje stranke, da niso hrvati, ima posebej knjigo za izdajo računov, ki ni nikjer zavedena in dobiš ničvreden papir...sladoledarji hitro napolnijo tako knjigo dnevno....

I

Izbrisan uporabnik #488

glavno da dobiš kupljeno, "papirja" nisem naročil...

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Ostalo ne bi komentiral, ampak, a printer je problem? recimo, zavarovalni agentje jih že leta imajo s seboj, celo integrirane v laptop..
Tist račun pa pomoje ni huda znanost sprintat po montaži v današnjem času.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Pridem zmontirati klimo, prej pošljem ponudbo. Dogovor je plačilo po montaži v recimo 8 dneh. In na koncu montaže ti "mamca" začne šteti €. In pravi, pa nebi jaz nakazovala, meni je tako lažje...

A lahko vzamem denar in kasneje pošljem račun? Račun je na ime stranke, registriran je s.p.? ker drugače bom moral začeti na teren vlačit printer (ne pos printer ampak klasičnega a4).

Lp

ne-ne-1.gif

Takoj, ko dobiš denar moraš izdati račun.
Torej rabiš zraven knjigo vezanih računov ali ustrezno blagajno (ki onemogoča kasnejše brisanje) s printerjem

PS: Nove davčne blagajne dobijo tudi Avstrijci.

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Pridem zmontirati klimo, prej pošljem ponudbo. Dogovor je plačilo po montaži v recimo 8 dneh. In na koncu montaže ti "mamca" začne šteti €. In pravi, pa nebi jaz nakazovala, meni je tako lažje...

Lp

Pretehtaš, komu bo težje, mamci ali tebi v končni fazi.
evil.gif
No, mal heca.
Ti bom kar prilepila nekaj iz Zakona o davčnem postopku, ki govori o obveznosti nakazovanja na TRR:

36. člen

(obveznost nakazovanja plačil in prejemkov na transakcijske račune)

(1) Pravne in druge osebe, samostojni podjetniki posamezniki, posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, upravni in drugi državni organi in organi samoupravnih lokalnih skupnosti in nosilci javnih pooblastil morajo plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila prejemnikom nakazovati na njihove transakcijske račune, odprte pri ponudnikih plačilnih storitev.

(2) Ne glede na prvi odstavek tega člena se plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila ne nakazujejo na transakcijske račune, če gre za plačila v manjših zneskih ali če je drugače zagotovljena evidenca o teh plačilih.

(3) Minister, pristojen za finance, podrobneje določi, v katerih primerih iz drugega odstavka tega člena se plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila ne nakazujejo na transakcijske račune.

Drugače pa, ko sem bila letos v Kostanjeviški jami, je jamarju na vhodu crknil printer in ni nogel izdati računa, pa je ročno potegnil ven Vezano knjigo računov in mi ga napisal.
cheer.gif

Pa še nekaj o obveznosti dajanja podatkov v povezavi s hrambo računov oz dajanjem na vpogled

41. člen
(obveznost fizičnih oseb)

Fizične osebe morajo na zahtevo davčnega organa dati podatke in dokumentacijo, s katerimi razpolagajo, če imajo ti podatki ali dokumentacija vpliv na njihovo davčno obveznost ali davčno izvršbo oziroma davčno obveznost drugih zavezancev za davek ali na davčno izvršbo obveznosti pri teh zavezancih za davek. Fizične osebe morajo dokumentacijo, ki ima vpliv na njihovo davčno obveznost, hraniti najmanj pet let po poteku leta, na katerega se davčna obveznost nanaša.

LP