Data recovery - reševanje slik

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
Kolegu je na nekem prastarem Olympus-u zmedlo XD kartico. Na računalniku kaže, da je polna, slik pa ne prikazuje.

Z več programi sem sedaj probal data recovery, pa pridem do toliko daleč, da thumbnail-e vidim v celoti, tako kot mora biti, ko pa odprem sliko, pa jo je le nekaj % (včasih le zgornji del, včasih skoraj cela črta).

Kako je to možno, da mala slika je kakor mora biti, ko jo pogledaš, pa "je ni več" ?
confused-1.gif

obstaja kaka rešitev za tole?

Sicer niso nekaj zelo pomembne slike, pa vseeno...

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Jaz sem tudi rešil lani kolegu slike z Recuvo, jo je sformatiral (ne vem sicer kak ti lahko to uspe po pomoti...) in sem čisto vse dobil nazaj.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Načeloma imaš testdisk, ki ima več ali manj vse funkcije ki jih rabiš za reševanje podatkov z diskov in kartic. Dobiš ga v Ubuntu software centru. Je pa res da teče v "command line" načinu, sicer z izbirniki (ni potrebno pisat komand) tako da se ga kakšen neuk uporabnik hitro ustraši.

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.834
10
38
Stara Bučka
Sta pa hitra z odgovori.
cool-1.gif
Ubuntu uporabljam samo za brskanje in torrente in ga ravno ne obvladam. Winsi so pa mrknili in bo treba naredit reinstall. Z GDB sem probal, vendar ne najde niti ene izbrisane datoteke na USB ključu. Nujno rabim eno zbrisano arhivsko datoteko, ki sem jo sam zbrisal, misleč, da jo ne bom več rabil.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Drago pravi:
Obstaja kaj podobnega za Ubuntu?
Ja, PhotoRec
wink-1.gif

instalacija ti je že bila opisana, poženeš pa tako:
- Gnome Terminal (v prvem meniju desktopa, pot Utilities ali podobno - lahko pa alt-f2 pritisneš in v okence vtipkaš gnome-terminal)
- potem v terminalsko okno vtipkaš photorec (ali testdisk, katerega pač hočeš pognati)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Kot že omenjeno gre za "terminalne programe" ki jih moraš pognat v ukazni vrstici! Ker ti programi dostopajo do naprednih funkcij sistema jih moraš poganjat kot administrator (npr. sudo testdisk).

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.834
10
38
Stara Bučka
Hvala za pomoč. Za minuto je bila datoteka rešena. Se mi še zdaj smeji.
cheer.gif

OT. Tale Linux je res zakon. Če bi kdo organiziral kakšen tečaj za začetnike, verjamem, da bi se zadeva razširila tudi med nezahtevne uporabnike.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Lepo da ti je uspelo!
zmaga.gif

Linux je še vedno dosti "subkultura" kar se kaže tudi na prireditvah, ki sicer so, ampak dostikrat spominja stvar na punk žure na metelkovi! (samo namesto irokezajev so tam očalarski geeki)

V kiberpipi (k4) imaš sicer predavanja in delavnice tudi na temo linuxa, moraš pa spremljat malo njihov koledar. Včasih (10 let nazaj) je LUGOS še organiziral "spoznavne žure" (linux day) širom po sloveniji kjer so prikazovali zmožnosti novega OSa. Danes je to malo zamrlo, na žalost, ker tudi sam OS včasih ni bil za vsakogar danes pa je!