DARS zavarovanje odgovornosti - razbito vetrobransko steklo na AC

Corvette

Majstr
6. nov 2008
598
541
93
Pri vključevanju na AC je izpod spredaj vozečega vozila v vetrobransko steklo priletel kamen in ga razbil (20 cm dolga razpoka). Za vozilom smo nato peljali, dokler ni voznik parkiral, zatem smo po nasvetu zavarovalnice poklicali policijo, da je naredila zapisnik o škodi, poslikala škodo in izpolnila izjave s podatki. Kamen ni padel z vozila, tako da je jasno, da voznik ni kriv oz. ga na vozišču ni mogel videti. Dogodek je posnet na dashcamu, kjer se razločno sliši močan pok, ni pa razpoka v vidnem polju kamere.

Žal stekla niso več zavarovana. Kakšne so možnosti, da npr. DARS to krije z naslova zavarovanja odgovornosti? Predvidevam, da moja oz. voznikova zavarovalnica nimata nič s tem.

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.607
3.290
113
Jaz sem imel identično zgodbo s tem, da nisem peljal za avtom, ker sem vedel, da ne bom z njim nič rešil. Plačal vetrobransko iz svojega žepa. Je bilo pa precej ceneje od tega kar bi plačala zavarovalnica za "ponaredek". Dars se menda zgovarja, da pregledujejo cesto 2x dnevno in je to dovolj, čeprav je sodišče že enkrat odločilo da ni. S tem da je šlo tam za skalo. Za kamen tudi pregled ceste nič ne koristi.

Kolegu je kamen priletel v šipo, ko so darsovi delavci kosili med pasovoma in se je komaj zmenil, da so krili. Mu je pa delovodja rekel, da se jim bolj splača kakšno škodo plačati iz žepa kot bolj zaščititi prostor ali kositi izven delovnega časa, ko je manj prometa.

• Wow
Reactions: Corvette

Corvette

Majstr
6. nov 2008
598
541
93
Huh, zanimivo. Hvala za odgovor.
Plačal vetrobransko iz svojega žepa. Je bilo pa precej ceneje od tega kar bi plačala zavarovalnica za "ponaredek".
Kam si pa šel na menjavo oz. katero si vgradil? Pred nekaj leti sem imel na uradnem menjavo in je bila že takrat cena ~750 €. Za šipe pa delni kasko ~45 €, zdaj je pa še stotaka zraven...

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.607
3.290
113
Novomat Koper, vgradil sem kopijo identično originalu (menda pride iz iste tovarne). Carglass je bil precej dražji. Sem bil zadovoljen. Je pa imel avto tudi kamero.

saint gobain .007G-AKU-S VS+aku+senzor /OA/

• Ljubezen

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.933
15.676
113
kod Džej-Zija
Se strinjam s Hondi-jem. Na subaruju mi je kamen razbil sprednjo šipo. Šel k Roglju, vprašali, ali na zavarovalnico ali iz žepa. Za "iz žepa" sem takoj dobil 40 % off. Za ogrevano sprednjo šipo sem takrat plačal 280 €, Saint Gobain.

• Všeč mi je
Reactions: delavec44

sajkek

Guru
16. mar 2008
41.818
15.168
113
jap, zavarovalnice se olupi, ti pa potem končne stranke.. zato pa je počasi delni za stekla, že v 2 letih enak kot če greš menjat na lastno pest. Znoriš.

Corvette

Majstr
6. nov 2008
598
541
93
Fantje, najlepša hvala za pomoč in nasvete glede ponudnikov, glede na pridobljene ponudbe bom precej mirneje spal :) Dejansko ni več računice z delnim kaskom za stekla, ker če je bilo še pred ~10 leti to v mojem primeru 48 €, je sedaj ~140 €. Zavarovalnica Triglav.

Menjava stekla (neogrevano, s senzorjem za dež) pa je komplet strošek z montažo:
- 250 € kitajsko steklo
- 340 € Pilkington
- 430 € EU steklo

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.401
5.564
113
Se vse strinjam RAZEN, če se ti zgodi kot moji ženi, da je v enem letu fasala 3X kamen, dvakrat smo zamenjali, drugič cca 2 tedna po popravilu, tretjič pa smo pustili, ker je bilo na črnem robu in ni počilo dalje.

• Všeč mi je

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.607
3.290
113
Jaz sem mislil, da imam veliko nesrečo, ker mi je v 20+ letih enkrat kamen počil šipo. Je bilo še nekaj pikic ampak tistega nisem popravljal.

Je pa toliko bolj bolelo, ker je bilo na novem avtu.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
16.167
5.727
113
Prvi službeni 6 let isto steklo itaq ,da že zvezdice . Naslednji Golf 8 , turški Siscam original vgradnja je vzdžal 3 leta , menjava brez zavarovalnice z Pilinkton vzdržal 8 mesecev , sedaj se vozim z poknjeno , do Aprila ,da gredo zimske gume iz avtov.

Za kombije pa ne vprašaj , več kilometrov z poknjeno šajbo kot z celo

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.760
4.953
113
Precej tudi odvisno od naklona/postavitve/oblike stekla pa jasno osnovne kvalitete oz. tipa stekla (razna akustična/atermična so ponavadi debelejša in domnevam, da bolje prenašajo udarce kamenčkov). Skratka nekako logično, da bo v razredu gospodarskih vozil več poškodb, ker so stekla velika, v osnovi zanič oz. osnovne kvalitete pa postavljena precej pokonci. Neka limuzina za na AC ima pa steklo položno, akustično (več slojev) in je precej manj dovzetno za poškodbe.

Pa stekla so danes relativno poceni. Ko kamen prileti v matrično luč ki je itak skupaj stisnjena celota (menjava vse od stekla, led modulov in napajalnegam odula), se pa kar splača imeti zavarovanje.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.355
3.686
113
Marlbor
Pri vključevanju na AC je izpod spredaj vozečega vozila v vetrobransko steklo priletel kamen in ga razbil (20 cm dolga razpoka). Za vozilom smo nato peljali, dokler ni voznik parkiral, zatem smo po nasvetu zavarovalnice poklicali policijo, da je naredila zapisnik o škodi, poslikala škodo in izpolnila izjave s podatki. Kamen ni padel z vozila, tako da je jasno, da voznik ni kriv oz. ga na vozišču ni mogel videti. Dogodek je posnet na dashcamu, kjer se razločno sliši močan pok, ni pa razpoka v vidnem polju kamere.

Žal stekla niso več zavarovana. Kakšne so možnosti, da npr. DARS to krije z naslova zavarovanja odgovornosti? Predvidevam, da moja oz. voznikova zavarovalnica nimata nič s tem.
Umiram, ko to berem :valjamse:

• Ljubezen

sad

Guru
24. avg 2007
23.625
12.467
113
Jaz sem imel identično zgodbo s tem, da nisem peljal za avtom, ker sem vedel, da ne bom z njim nič rešil. Plačal vetrobransko iz svojega žepa. Je bilo pa precej ceneje od tega kar bi plačala zavarovalnica za "ponaredek". Dars se menda zgovarja, da pregledujejo cesto 2x dnevno in je to dovolj, čeprav je sodišče že enkrat odločilo da ni. S tem da je šlo tam za skalo. Za kamen tudi pregled ceste nič ne koristi.
Ravno nekaj tednov nazaj je bila sodba, kjer je voznik dobil tožbo proti DARSU oz. zavarovalnici, kjer so točno to trdili. Da pregledujejo v skladu z zakonodajo.
Šlo se je za gradbiške pri drugem tiru, kjer je umazanije bistveno več. Sodnica jih je nasadila in rekla, da glede na okoliščine gradnje, bi pač morali povečati frekvenco pregledov.
Tako da, je tožnik dobil tožbo.
Ali se ti splača hecati s tem, pa ti razmisli.

• Všeč mi je