Curiosity na Marsu!

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Zadevca je uspešno pristala na Marsu in že poslala prve fotke.
cheer.gif

http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/index.html

673476main_msl3-226.jpg

Tole je prva fotka, ki jo je vozilo naredilo in poslalo nazaj na Zemljo. Gre za fisheye kamero, ki dela bolj boge fotke. Visokoresolucijske bodo pričeli delati čez nekaj dni, ko aktivirajo "taprave" fotoaparate.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.151
-8.780
113
Ker cilj ni posneti 100+ slikc
smirk-1.gif

Obdelava podatkov zahteva svoj čas

teapot

Pripravnik
29. apr 2012
267
0
16
Zelo kul dogodek. Ne vem pa zakaj celo dopoldne naši mediji nič niso poročali o tem? Dejansko gre za nekaj zgodovinskega, nas pa silijo z novicami o nadškofih ipd ...

Kmalu bodo na voljo tudi barvne fotke z Marsa mimogrede
nahrung002.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Že pri radijskih poročilih ob 5,30 zjutraj so poročali, da bo sonda pristala na Marsu čez dve uri.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
jaz sem na rtvslo.si opazil članek o tem in potem v živo spremljal pristajanje in pristanek...tako da je bilo kar nekajkrat povedano o tem dogodku, prvič sem prebral o tem pred dobrim tednom

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.502
123
63
Jest ne vidm kaj bi blo tukaj zgodovinskega. Recimo da ze jutri najdejo neko beljakovino magari tud zabo. In kaj pol ?

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Jest ne vidm kaj bi blo tukaj zgodovinskega. Recimo da ze jutri najdejo neko beljakovino magari tud zabo. In kaj pol ?

Dajmo pogledat.

Clovestvo je sestavilo skupaj rover velikosti avtomobila, ki dela na "jedrske baterije". Ga zapakiralo v raketo, in poslalo na 7 mesecev dolgo pot na Mars, ki je eno svetlobno sekundo stran. Na Marsu je prej omenjeni rover sam od sebe (ker je predalec, da bi ga lahko nadzirali) vstopil v atmosfero ne da bi zgorel, se s padalom spustil skoraj do pristanka (skoraj tocno tam, kjer si je nekdo 350.000 kilometrov stran zamislil, da bo pristal), nato pa je zerjav z raketami spustil rover do tal, in se odstranil, da ga pri padcu ne bi poskovodal. Curopsity ta se je potem prizgal in poslal domov sliko, 2 minuti po pristanku.

Mali rovercek Opportunity je delal 5x dlje, kot so mislili da bo. Kdo ve, koliko casa bo (glede na to, da ima vgrajene baterije
wink-1.gif
) delal Curiosity - vec kot predvideni dve leti skoraj sigurno. In ce slucajno najde dokaze zivljenja - kaj ti tukaj ni jasno? Mi, egocentricni clovecki bomo pogruntali, da, ups, mogoce pa vseeno nismo cisto sami.

Curiosity je zmaga inzenirjev, zmaga znanosti in zmaga clovestva na sploh. Ce pa kaj najde je pa se bolje. Ampak, za povprecnega slovenceljna ki gleda fuzbal, pije Lasko in se razburja nad vlado ob sanku je pa, ja, res relevantno vprasanje "kaj nam pa koristi"...

Pa, "ker nimajo nic boljsega za delat" so sproti naredili se eno fotko z Mars Orbiterjem (ki je ze par let dam, da malo gleda kaj dogaja), kako Curiosity pristaja.

Ampak, ja, fu*k science, ane? Zakaj pa to rabimo.
stupid-1.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Um, mas prav... My bad. Klinc, videl sem "average distance 225", prebral pa "thousand" namesto "million kilometers"
smile-1.gif
Klinc, v Slovenji je to statisticna napaka v kapitalu NLB.

12 minut pa nekaj bo prav
smile-1.gif
Bi mi moralo takoj stegniti, da ga ravno ne vidim cez pol neba.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.502
123
63
Sori, 30 let nazaj bi bil fasciniran, ze takrat so bili tehnicno sposobni naresti to. Ampak ce statisticno pogledas, kar so sanjali v 70'tih se je veliko vec v 90'tih uresnicilo, kot kar so sanjali v 90'tih. Tud ne vem v cem je poanta zapravljanja denarja z iskanjem lajfa na marsu, ko bi ga lahko veliko pametneje uporabili za stvari ki so nam dosegljive na zemlji. Tudi morebitno masovno naseljenje marsa vsaj se 50-100 let ne bo izvedljivo zaradi predelave atmosfere ki bo sposobna priblizno za to kar sedaj imamo na zemlji. V tem cajtu bo to veliko prepozno. Tudi ne vidim smisla tega, ker politika in znanost nikoli ne bosta sli z roko v roki. Sicer sem navdusen nad vsako tehnicno stvarjo in dalec ne dajem tega kar so naredili v nic. Ampak v tem cajtu sem bil bolj navdusen leta nazaj, ko so z operacijami zaceli popravljati dioptrijo.
Drgac sm scientist, ne pijem piva in se manj gledam sport in politiko
smile-1.gif

erikson

Guru
25. avg 2007
22.772
6.549
113
Takrat so velesile tekmovale med seboj, kateri sistem se bo izkazal kot bolj uspešen. Sedaj je kapitalizem prevladal in tekmujejo samo še korporacije, katera bo imela večji dobiček. Do neke mere celo zavirajo razvoj izkoriščanja novih virov.

Američani po upokojitvi Shuttlov trenutno sploh ne morejo več poslati ljudi v vesolje, delno naj bi to vrzel nadomestila zasebna podjetja.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.502
123
63
Sej to, kljub financni krizi se zmeraj najdejo miljarde za tako stvar. 10x ceneje bi blo precrpavanje vode z lune, al pa pridobivanje energije iz he3, pa se koristno bi bilo. Edino povracilo takega firbcnega "izleta" bo, da se bo dvignila morala amerov (kot se je to pri apollu in so za vec kot 20% cutili porast solanj na tehnicnem podrocju.
Mene osebno zanima glede marsa le, ce bodo prisli do tega, kaj ga je osamilo, da je taksen postal. Ce je lajf gor al ne mi ni.

Fastly

Pripravnik
5. sep 2007
204
0
16
And life goes on.

Danes bo pa spet 50 novih prijavljenih na zavodu za zaposlovanje.

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Evrofil, sem te ze mislil vprasat kdo je ta model, ki zivi 350.000 km proc od Marsa.