"čudno" delovanje siol modem Sinope

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
Imam zgoraj omenjen modem, na katerem sem vključil wifi funkcijo, tako da deluje tudi kot router.

Problem je, da se vsake toliko (cca. 1-3x na teden) noče več povezati na wifi in je potrebno resetirati vse skupaj.
Kadar "crkne" wifi, ne dela na nobeni napravi (mobi, laptop, tablica). Po resetu ponavadi potrebuje še funkcijo odpravljanje težav, katero izvedem na laptop-u.
TV deluje normalno in neovirano ves čas, pravtako internet, če priklopim kabel

Je možno kaj doma popravit oz. nastavit, ali naj pokličem servis?

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Pri vecini wifi routerjev je tako, da jih moras obcasno resetirati. Vecina jih ima to ze prednastavljeno, sicer pa nastavis sam. Torej, pojdi v nastavitve, nastavi da se router resetira 1 krat na 24 ur in si zmagal. Drugace ga pa sam restiaj vsak dan in problemi so reseni.
LPM

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Ne siri neumnosti... Nazadnje sem svoj router resetiral dve let nazaj... Je pa res da se ne gre za router iz kinder jajca...

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:
Pokliči na siol in zahtevaj zamenjavo za Innbox V50U.
Innbox je za VDSL(2) - Sinope pa za ADSL2.
Nihče ti ne bo "na lepe oæi" menjal še porea v centrali
wink-1.gif

Če gre za sivi Sinope (R1) ga ne menjaj za nič drugega dokler kaže znake življenja - ko umre (in ga ne upije strela) najprej preveri napajalnik (menjaš z tistim od Sagem komunikatorja) in naj ti menjajo samo tega !
Vsaka številka več zraven R je slabša
tongue-1.gif

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
Ne siri neumnosti... Nazadnje sem svoj router resetiral dve let nazaj... Je pa res da se ne gre za router iz kinder jajca...

Router je router - kar pa ti ponudi provider (all in one) pa je za neko osnovno uporabo in ga nadebudni mulc z torenti in podobnim sranjem sesuje 1,2,3
wink-1.gif

Za resno delo je obvezen svoj router.
zmaga.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
V50U (U kot univerzalec) nima samo VDSL WAN, temveč tudi ADSL, ethernet in celo optični SFP. Tudi Sinope je "Innbox"... le da je že EOL (end of life), kar pomeni, da ga Iskratel niti več ne supportira (software bo vekomaj ostal tak kot je, novih že dooolgo ne dobavljajo več, ...).

Če pa Telekom fura politiko, da V50U dajejo samo za VDSL, odslužene Sinope modeme pa talajo ADSL naročnikom, je pa to druga stvar.

PS: Ne... R1 nikakor ni "boljši" od R2/3. Z nadgrajevanjem softwarea (telekomove posebne želje) je postal kvečjem slabši.

PS2: http://www.innbox.net/sites/www.innbox.net/files/Innbox_V50_U_Datasheet_en.pdf

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Ne vem ne vem; mal čuden pristop imaš; sicer je router 54GL, z DD-WRT firmwareom; sta pa gor poleg mene in žene še dva mulca; torej, cca 8 naprav, če ga ne resetiram na par dni se obesi; saj razlog se ve - nenavadne stvari in aktivnosti. Enkrat na dan se avtomatsko restira, na novo postavi IP-je in stvar deluje.
Prej pa temu ni bilo tako.
Pa lep dan še naprej... M

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Mogoče nimaš najstnikov v hiši; verjel ali ne, včasih moram resetirati celo vstopni - Telemachov modem. Pač klikaš, klikaš in klikaš.... C'est la vie

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
zmaga.gif
467716-post_slo.gif

Meni od SiOL modemov ni noben zdržal več kot 1 mesec brez resetiranja, če je bil gor vklopljena še WiFi funkcija in routanje. Pa sem imel Sinope R1, R2 in Innbox V50U.

Ko kupiš en spodoben router, na web vmesniku modema:
- pod "LAN" izberi "Disable DHCP Server"
- pod "Internet" moraš izbrati, da ni PPPoE povezave
- izklopi WiFi

Jaz imam TP-Link TL-WR1043ND z OpenWRT in deluje routanje brez prekinitev. Telefonijo imam pa na Patton vmesniku.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Citat:
Uporabnik miklavz pravi:
Ne vem ne vem; mal čuden pristop imaš; sicer je router 54GL, z DD-WRT firmwareom; sta pa gor poleg mene in žene še dva mulca; torej, cca 8 naprav, če ga ne resetiram na par dni se obesi; saj razlog se ve - nenavadne stvari in aktivnosti. Enkrat na dan se avtomatsko restira, na novo postavi IP-je in stvar deluje.
Prej pa temu ni bilo tako.
Pa lep dan še naprej... M
ocitno mas router narobe nastavljen ali pa ga bo pocas vrag vzeu....

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Prosim te, ne bodi prepameten oz. ne imej me za bedaka. OK? Mogoče pa vem, kaj počnem in kaj napišem. Tudi mojega ni bilo potrebno resetirat, ko sem imel zicno povezavo. Ozirom, da imam mešano povezavo in še switch vmes, zaščite oz gesla pa namerno ne, je pa stanje kot je. Vendar ti verjetno boljše veš, kako se tem stvaemi streze. Le zakaj imaš potem tako nizko kredibilnost?
LPM

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
glede na to, da sem postavil še kaj drugega kot domač routerček (recimo konkreten wlan z več kot 100 aktivnimi antenami na rfs 6000 clusterju), ti lahko povem da tedenski reset routerja pač ni normalen, ne glede na to kaj delajo uporabniki, ki so priklopljeni nanj...

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
To je tak, kot če en trdi, da je vsak teden dolit deci olja v motor normalno.
evil.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.078
6.928
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:

Router je router - kar pa ti ponudi provider (all in one) pa je za neko osnovno uporabo in ga nadebudni mulc z torenti in podobnim sranjem sesuje 1,2,3
wink-1.gif

zmaga.gif

ga nimam za resno delo, pa mi je šel na organ tole resetiranje sinope. Na siol helpu mi je rekel da oni ne tržijo wi-fi in če ne dela zadovoljivo naj si omislim nek drug wi-fi. Iz omare privlečem zaprešen 54 gl in zadeva dela...... je pa res da je koelga imel kar nekaj sitnosti daj ju je skupaj povezal. Meni najbrž ne bi nikoli uspelo, je pa res da je je on to delal na daljavo...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.078
6.928
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik jolko pravi:
To je tak, kot če en trdi, da je vsak teden dolit deci olja v motor normalno.
evil.gif

normalno, če pa v navodilih piše, da lahko porabi avto do liter olja na kkm. Nekateri bi ga morali po tej logiki doliti liter/teden.

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:
Pokliči na siol in zahtevaj zamenjavo za Innbox V50U.
Innbox je za VDSL(2) - Sinope pa za ADSL2.
Nihče ti ne bo "na lepe oæi" menjal še porea v centrali
wink-1.gif

Če gre za sivi Sinope (R1) ga ne menjaj za nič drugega dokler kaže znake življenja - ko umre (in ga ne upije strela) najprej preveri napajalnik (menjaš z tistim od Sagem komunikatorja) in naj ti menjajo samo tega !
Vsaka številka več zraven R je slabša
tongue-1.gif

Pač preveriš, če lahko dobiš VDSL namesto ADSL. V večini primerov je ista cena, le upload hitrost je večja, kar tudi pride prav. In ni treba nič podpisovati, dobiš nov modem in voila!

Jernej

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
glede na to, da sem postavil še kaj drugega kot domač routerček (recimo konkreten wlan z več kot 100 aktivnimi antenami na rfs 6000 clusterju), ti lahko povem da tedenski reset routerja pač ni normalen, ne glede na to kaj delajo uporabniki, ki so priklopljeni nanj...
Najbrž delaš ti z bolj "carrier grade" opremo. Jaz ti lahko iz prve roke zatrdim, da Sinope in Innbox začneta po nekaj tednih delovati počasneje, če sploh, v kolikor jih uporabljaš kot router in WiFi. Žalostno, ampak tako to je. Tudi na SiOL forumu ti 080 tehnična pomoč svetuje, da bolj zahtevni uporabniki kupijo svoj router. Kaj pa jaz vem, tista zadeva ima očitno neki memory leak (VxWorks)...

Pač, pocenska zadeva. Služi svojemu namenu kot modem, obenem pa lahko ponudnik naredi kljukico, da njihovi uporabniki dobijo router z WiFi...