CS 5 colour profile - pomoč

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Mi pomaga kdo prosim naštimati profile, da bom tisto kar vidim v photoshopu (RAW), dobil tudi ven exportano kot jpg. In da bo potem odprto z drugim programom isto kot v CS5.

Na lightroomu sem naštimal, v CS5 pa mi nikakor ne rata. :S

Imam OSX, MAcbook pro.

Verjetno so samo kaki trije koraki, samo mi negre...

Jarovit

Pripravnik
7. sep 2007
105
1
18
Sicer nimam Maca vendar pa mislim, da je postopek enak. Ko odpreš Raw datoteko maš v levem kotu spodaj gumb "save image...". No s pritiskom na tega se odpre okno kjer med drugim določiš format v katerega bo skonvertirana fotka (DNG, JPG TIFF...) no naprej pa se boš že znašel sej ni težko..

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Ko v PS odpreš RAW datoteke, se ti odpre konverter Camera Raw. To menda itak veš.

Povsem spodaj in v sredini, v samem okvirju okna, imaš kot nekakšno internet link napisano: Adobe RGB (1998); 8 bit; .........

Torej, klikni na to linijo in odprlo se ti bo pogovorno okno Workflow Options , kjer izbereš svoj barvni profil.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ki pa se nikoli ne bo čisto ujemal z RAW fileom, ker RAW file je zelo specifičen. zakaj? ker je nedefiniran, oz. surov zapis, katerega vsak program bere po svoje. če primerjaš, kako ti ga prikaže npr. Canonov software, Adobe in recimo Picasa, dobiš tri različne prikaze fotke. tudi ko fotografijo obdelaš, se potem JPEG malce razlikuje od tega, kar ti prikaže sam obdelovalnik fotk, ampak tu Adobe še najmanj odstopa.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
ªhranjeval sem kot "save as web neki..." prilagojeno internetu. ne pa kot save as, pa JPG. Če dam save as JPG je obdelava v adobe ista kot JPG, ki ga dobim. Če shranim kot web neki, pa so barve popolnoma zgrešene. Očitno način shranjevanja save for web and devices nekje zjebe zadevo...

Ali je še kak drug način eksporta slike, da ti vmes še pomanjša fotko na želeno velikost?

BeerBelly

Pripravnik
5. dec 2007
445
1
18
Obišči stran
Save as web uporablja "web safe colors", katerih je pa občutno manj kot barv, ki so drugače na voljo. Web safe je še iz časov, ko so imeli displayi po 256 barv in so se te barve morale izrisati brez "ditheringa". Pri web safe nikoli ne boš dobil enake slike kot pri normalnem JPEG-u.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Ne vem točno, če je to web safe...

Takole zgleda "ukaz":
tumblr_lbn23xZAf61qalinv.png

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ja to je to kar ti je BeerBelly povedu:)

Sej če daš save for web in na 100% kvaliteto bo slika na koncu še vedno full lažja od navdnega jpg-ja.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Kako pa potem resizam fotko, pa da ne izgubim detajlov, ostrine ipd...?
smile-1.gif
Če hočem iz 12mpxl v 900x600 dati npr.

Tnx.

lightroom znam recimo v nulo, zdaj se še photoshop učim...
smile-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
zgor maš image --> image size

potem pa resizaš in spodaj prestaviš na reduction profil

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Sicer nimam ne MAC-a, ne CS5, morda pa je zadeva v starejši verziji PS-a podobna.
Za spremembo velikosti je priporočljivo imeti v okencu okna za spremembo velikosti nastavljeno "bicubic sharper"

Glede zmanjšanja "save for web", pa kaže, da je pri moji verziji nekaj narobe, namreč velikost v kb mi pri 100% kvaliteti celo nekaj malega poveča. V obeh primerih, torej shranjeno kakor jpeg in save for web, pa je ohranjeno enako število barv - 24bitno:

Shranjena v običajnem načinu:
lepotec2.jpg

shranjena v "save for web" (brez exifa)
lepotec3.jpg

BeerBelly

Pripravnik
5. dec 2007
445
1
18
Obišči stran
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Če resizam tako, potem mi ful pogrša fotko. Razen, če ne bi smel prej dati sharpening... Bom dal screen shot gor zvečer.

Pri komandi resize poskusi spodaj, kjer imaš možnost resample image izbrati bicubic sharper, lahko pa probaš tudi brez resample metode.