Črna lista plastičnih vrečk

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.979
40
48
Izgleda, da se res da vse zakomplicirati še bolj, kot je. Ko se spet navadimo, da ne odmetavamo plastičnih vrečk stran in jih hranimo za večkratno uporabo, se zgodi to, da ene razpadejo in usmradijo celo bližino. Predlagam, da naredimo črno listo takih vrečk.
evil.gif

Jaz imam zaenkrat take izkušnje s tistimi plavimi od Big Banga. Nisem "meril", koliko časa zdržijo (le zakaj, če človek ne pričakuje česa takega), ampak na lepem začnejo razpadati, ti pa ugotavljaš, kaj smrdi v omari, dokler ne najdeš teh "v procesu razgradnje".

Starejše Big Bang vrečke (take bele z modrimi črtami) teh "problemov" nimajo.
grims-1.gif

Vse ostalo zaenkrat tudi še drži.

So po izkušnjah ostalih še katere take, da se jih moramo paziti in losati na hitro?

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.627
3.992
113
Še pred nedavnim na Alterju če se ne motim tema o tem kako bi bilo vrečke prepovedat ker 1000 let ne razpadejo.
(vlada je takrat povišala davek na vrečke zaradi vplivov na okolje... če se ne motim je bilo kar nekaj takih ki so to podprli in trdili da so še premalo obdavčene)

sad

Guru
24. avg 2007
21.251
9.884
113
Vrečka ti je razpadla zato, ker ima dodatek za razpadanje. Sem 100% prepričan, da ima nekje (običajno v falcu) znak EPI, kar pomeni, da vsebuje ta dodatek. Vrečka po cca. enem letu (ali še prej) zaradi tega razpade v kose ali prah.
Polietilenske vrečke brez tega dodatka pa so ''večne''.

Tako da, po moje bi bilo bolje, da se sestavi belo listo in ne črno listo, saj je ta bolj ekološko sprejemljiva kot pa običajna polietilenska vrečka. Pa NE pravim, da je ekološka
grin1.gif
.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.058
205
63
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Vrečka ti je razpadla zato, ker ima dodatek za razpadanje. Sem 100% prepričan, da ima nekje (običajno v falcu) znak EPI, kar pomeni, da vsebuje ta dodatek. Vrečka po cca. enem letu (ali še prej) zaradi tega razpade v kose ali prah.
Polietilenske vrečke brez tega dodatka pa so ''večne''.

Tako da, po moje bi bilo bolje, da se sestavi belo listo in ne črno listo, saj je ta bolj ekološko sprejemljiva kot pa običajna polietilenska vrečka. Pa NE pravim, da je ekološka
grin1.gif
.

Čisto odvisno je, iz česa je vrečka narejena. Če iz reciklata, dostikrat smrdi že sama po sebi, saj je v ta reciklat predelana vsa živa plastika. Ob določenih pogojih (izpostavljenost toploti in podobno) pa se njena zgradba spremeni in ni več tako uporabna kot prej. Ali postane gumijasta in zlepljena, ali pa se kar začne trgati.
Drugače je z vrečkami, ki so biorazgradljive. te začnejo razpadati (pa tudi smrdeti), ko pridejo v stik z biološkimi odpadki. Torej ko vanjo vržeš kakšno tako stvar, jo je dobro odnesti čimprej v smetnjak.

sad

Guru
24. avg 2007
21.251
9.884
113
Reciklat nikoli ne bo tako razpadel in Big Bang-ova vrečka je 100% čisti polietilen.
Je pa res, da reciklat dostikrat že nov precej smrdi (recimo Mercatorjeve umazano bele vrečke, na katerih piše, da z njimi pazijo na okolje
hysterical-1.gif
).

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.979
40
48
Bela lista, crna lista, whatever, tista, ki je krajsa.
smile-1.gif
Malo udarjajo mimo s tem, vsaj pri tistih, ki si naredimo zalogo za veckratno uporabo. Jaz se vedno trdim, da je plastika zakon; v to, da bi menda morala biti bazirana na konoplji in ne na nafti, pa se zaenkrat raje ne spuscam.
Ce mene kdo vprasa, bi morali spodbujati take izdelke, ki 1000 let ne razpadejo
evil.gif
(samo potem bi se ta razpadajoci sistem se prej sesul sam vase)...
Kakorkoli ze... ne vem, zakaj ne naredijo potem vreck takih, da ti doma same po sebi ne razpadejo (razen ko se zaradi uporabe znucajo in raztrgajo), ampak da lahko na tak nacin razpadejo sele, ko jih v "procesnem centru" obstreljujejo z nevemkaterimi atomi ze.
grims-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.251
9.884
113
Citat:
Uporabnik Commodore pravi:
Kakorkoli ze... ne vem, zakaj ne naredijo potem vreck takih, da ti doma same po sebi ne razpadejo (razen ko se zaradi uporabe znucajo in raztrgajo), ampak da lahko na tak nacin razpadejo sele, ko jih v "procesnem centru" obstreljujejo z nevemkaterimi atomi ze.
grims-1.gif
Problem pri tem je, da večinoma vsak dodatek zahteva svoj način ''razgradnje'', torej si s tem v bistvu onemogočiš reciklažo, saj bi moral potem vsako vrečko posebej zbirat. Seveda, če bi se vsi zmenili za en način, potem bi šlo, ampak lahko pozabiš na to. Interesi večih multinacionalk se pač ne bodo poenotili.
Recimo isti k je s temi bio vrečkami: PE vrečke brez težav recikliraš z bio vrečkami si pa nimaš kaj pomagat in razpadejo. Da ne govorimo o energiji potrebni za izdelavo in o tem, da v bistvu jemo hrano (krompir, koruza). Ampak to našim ekofanatikom razložit je nemogoče. Edina prava alternativa so po mojem cekarji in tekstilne vrečke, katere dejansko uporabljaš neomejeno.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.979
40
48
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Edina prava alternativa so po mojem cekarji in tekstilne vrečke, katere dejansko uporabljaš neomejeno.
Tudi ti ne vedno. Ce zaradi taksnega ali drugacnega razloga rabis wasserdicht "ovitek" recimo, plasticna vrecka zmaga.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.058
205
63
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Reciklat nikoli ne bo tako razpadel in Big Bang-ova vrečka je 100% čisti polietilen.
Je pa res, da reciklat dostikrat že nov precej smrdi (recimo Mercatorjeve umazano bele vrečke, na katerih piše, da z njimi pazijo na okolje
hysterical-1.gif
).

Odvisno, kaj je dodano reciklatu in kakšne kakovosti je reciklat.. Sam po sebi včasih že pri ekstruziji nima prav nobene elastičnosti več, zato je treba dodajati razne dodatke.
Snežne bele barve pa iz reciklata ne moreš dobiti, pa če doziraš še tako veliko bele barve.
Ja, velikokrat smrdi že v stanju granulata, saj je notri zmleta vsa možna svinjarija.