.cr2 - corrupt data

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Scenarij:
1. dan
novo 4gb cf kartico vstavim v fotoaparat. Formatiram, slikam, naredim 200+ raw fotk. Vse ok. Ostane prostora še za cca 200 slik.
2. dan
slikam naprej (cca 15 fotk), ugotovim, da sem pozabil sprazniti kartico od včeraj. Vedel pa sem, da jih bom naredil več, kot pa imam preostalega prostora na kartici. Slike, ki sem jih posnel ravnokar pa nočem izbrisati, zato delete all ali format ne pride v poštev.Ročno izbrišem tistih 200+ fotk od prejšnjega dne. Slikam naprej, vsakih 5-10 fotk preverim, če je osvetlitev na slikah v redu. Nafilam kartico (ostane prostora za 21 fotk, vendar vem, da kasneje ne bom imel časa menjati kartice, posnel pa bom še 100 fotk) in jo zamenjam z drugo. Prvo primerno shranim (v plastično škatlico in v torbo), na drugo kartico naredim še 100 slik.
Doma z EOS Utility downloadam slike na disk. Pregledujem jih z DPP. Prvih 15 je v redu, naslednjih 200+ noče odpreti, niti thumbnaila ni. Napiše samo "corrupt data". Grem gledat direkt na digitalcu - namesto slik so veliki rumeni vprašaji. Preostale slike do konca so v redu. Tudi tiste na drugi kartici...

Kaj zdaj?
confused-1.gif

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Čakaj malo, poleg CF kartice bi moral dobiti še en CD z gonilnikom. Na njem bi moral biti tudi programček za povrnitev zbrisanih datotek.

Hm, vem da se mi je takšen program valjal po kompu. Bom malce pogledal ..........
redface-1.gif

lp
Dolfe

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Jp. Poleg kartice "SanDisk CF", je priložen programček "RescuePRO" v 3.2. Vsega skupaj je za 64 MB.

Lahko bi poskusil. Morda pa le rata.
smile-1.gif

lp
Dolfe

DrM007

1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Ne, moja kartica ni SanDisk ampak pqi... nič nisem dobil zraven.

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Glede brisanja kartice imam svoje izkušnje. Sicer ne z izgubo fotk, ampak z količino memorije. Ta se mi je vztrajno in občutno manjšala, kljub zbrisanim fotkam. Pomagalo je šele formatiranje.
Sedaj izključno brišem vse z "all erase" direktno na foto aparatu. Če brišem na čitalcu, je takoj sra***. Preventivno pa vsake toliko časa naredim še formatitranje.

lp
Dolfe

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Sicer nimam takega fotoaparata imam pa kar precej izkušenj s spominskimi karticami:

1) če je napaka v firmwareu mogoče obstaja nadgradnja
2) take stvari se povanvadi dogajajo pri menjavi kartic brez, da bi bila naprava popolnoma izključena
3) če so bile slike dejansko posnete in shranjene na kartico, je zelo velika verjetnost, da se jih reši z ustreznim programom: s programom jpegdump naredim popolno kopijo kartice na disk, nato s kakšnim bolj sofisticiranim programom rešujem slike z diska in ne s kartice.

pep

Pripravnik
21. avg 2007
393
24
18
Če še zadeve nisi rešil in imaš čitalnik kartic, potem poskusi s tem programom:
http://services.seagate.com/diysoftware.aspx
Sicer je Seagate, sem pa z njim rešil veliko podatkov tudi že s spominskih kartic.
V neregistrirani varianti ti preišče kartico in ti pokaže seznam datotek, ki jih lahko reši. Če pa registriraš program (več o tem na ZS), pa ti to tudi naredi. Sam sem rešil 200GB disk katerega vsebino sem že odpisal...
...je pa res - če so CR2 corrupt, potem se ti po moje bolj slabo piše.
...kaj pa s kakim drugim programom za RAW konverzijo si poskusil (Capture ONE ali kaj drugega)?

DrM007

1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Mja, datotek samih s kartice ni bilo težko pobrati. EOS Utility je sicer nekaj datotek preskočil (pri avtomatičnem downloadu), vendar sem potem ročno izbral vse datoteke in jih prekopiral. Tako da datoteke imam na disku. Vendar so za zdaj neuporabne.
Sem sprobal tut Capture ONE ravnokar - corrupted datotek sploh ne zazna v mapi. Je kje kakšna posebna nastavitev v zvezi s tem ali pač ignorira vse, česar ne "razume"?

DrM007

1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
400D.
Mislim pa da bom tudi jaz zdaj začel slikati v RAW + JPG. Zdaj mi urejanje slik vzame way too much time.