CPU hladilnik za laptopa?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.887
626
113
Pred leti sem nabavil Medion Erazer "gaming" laptop, ki sem ga kasnej nehal uporabljati ker je bil glasen kot avion...
No zdaj bi ga pa rad zrihtal da bo uporaben vsaj kot stacionarec...

Laptop je glasen zato ker ima kilavo hlajenje in gre CPU pogosto na 95*C, posledično tudi ventilator gre na 100% kar je zelo nadležno.

V glavnem noter je cpu i7-8550U:
1730800842540.png

Plan je da dam gor malo večji bakren hladilnik. Me pa zanima ali ga moram dati čez oba pravokotnika?
Ker trenutno je gor mikro hladilnik ki ima heatpipe in gre samo čez ta velik pravokotnik približno takole:
1730801181697.png

mistique

Guru
16. jun 2009
13.733
1.519
113
Emona / Carnium
Hlajenje manjšega čipa načeloma ni potrebno. Temu v prid gre tudi tovarniška postavitev hlajenja. Ker pa ta ni bila optimalna bi lahko na manjšem čipu (ki je najbrž I/O kontroler ali kaj podobnega...) lahko uporabil pasivno hlajenje.
1730802731731.png

igi

Guru
13. okt 2007
5.583
1.192
113
Celje
Prva faza je da samo zamenjam termalno pasto, mogoče bo že to zadoščalo...
Bemtiš kaj mene ti ventilatorji nervirajo. Ono prav živčen postanem. Poskusil lani več različnih prenosnikov iz zgornjega cenovnega ranga, pa vsepovsod isto.
Samo zato sem si kupil MacBook Air. Čeprav sem za določene stvari še vedno "nesrečen", saj sem z Windowsi "rasel gor" (prvi so bili 3.11), pa prav vse odtehta tišina in popolnoma hladen prenosnik.

Si me pa s tem postom spodbudil, da sem šel v štacuno in kupil MX-6 pasto. In sem jo menjal na svojem starem Elitebook z I7-7820 procesorjem, kar sem odlagal od nakupa macbooka. Če je prej zelo hitro zletel CPU na 95+ stopinj, sedaj deluje tako na uč v povprečju 20-30 stopinj nižje. Ko ga na polno obremenim gre sicer proti 95, ampak zelo hitro pade, ko zmanjšam obremeitev CPUja. Je OBČUTNO bolje. Še vedno pa ta dva mala ventilatorja skoraj ves čas slišim :)