CPU hladilnik za laptopa?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Pred leti sem nabavil Medion Erazer "gaming" laptop, ki sem ga kasnej nehal uporabljati ker je bil glasen kot avion...
No zdaj bi ga pa rad zrihtal da bo uporaben vsaj kot stacionarec...

Laptop je glasen zato ker ima kilavo hlajenje in gre CPU pogosto na 95*C, posledično tudi ventilator gre na 100% kar je zelo nadležno.

V glavnem noter je cpu i7-8550U:
1730800842540.png

Plan je da dam gor malo večji bakren hladilnik. Me pa zanima ali ga moram dati čez oba pravokotnika?
Ker trenutno je gor mikro hladilnik ki ima heatpipe in gre samo čez ta velik pravokotnik približno takole:
1730801181697.png

mistique

Guru
16. jun 2009
13.778
1.594
113
Emona / Carnium
Hlajenje manjšega čipa načeloma ni potrebno. Temu v prid gre tudi tovarniška postavitev hlajenja. Ker pa ta ni bila optimalna bi lahko na manjšem čipu (ki je najbrž I/O kontroler ali kaj podobnega...) lahko uporabil pasivno hlajenje.
1730802731731.png

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Prva faza je da samo zamenjam termalno pasto, mogoče bo že to zadoščalo...
Bemtiš kaj mene ti ventilatorji nervirajo. Ono prav živčen postanem. Poskusil lani več različnih prenosnikov iz zgornjega cenovnega ranga, pa vsepovsod isto.
Samo zato sem si kupil MacBook Air. Čeprav sem za določene stvari še vedno "nesrečen", saj sem z Windowsi "rasel gor" (prvi so bili 3.11), pa prav vse odtehta tišina in popolnoma hladen prenosnik.

Si me pa s tem postom spodbudil, da sem šel v štacuno in kupil MX-6 pasto. In sem jo menjal na svojem starem Elitebook z I7-7820 procesorjem, kar sem odlagal od nakupa macbooka. Če je prej zelo hitro zletel CPU na 95+ stopinj, sedaj deluje tako na uč v povprečju 20-30 stopinj nižje. Ko ga na polno obremenim gre sicer proti 95, ampak zelo hitro pade, ko zmanjšam obremeitev CPUja. Je OBČUTNO bolje. Še vedno pa ta dva mala ventilatorja skoraj ves čas slišim :)

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Report. ;)

Razstavil laptopa na prafaktorje, spucal ventilator in radiator hladilnika. Porezal stran rešetke na ohišju da gre zrak bolj neovirano ven...

Na izhodu ventilatorja je bil kanal za zrak velik 8mm x 80mm. Radiator pa je imel rešetke samo 5mm visoke. Posledično se je cca 40% zraka odbilo nazaj v ventilator namesto skozi rešetke.
Sem sprintal 80x3mm rampo in jo prilepil v kanal ventilatorja, da gre ves zrak iz ventilatorja skozi hladilna rebra.

Nabavil MX-6 pasto, spucal radiator in cpu-ja, ter na novo napacal...
Rezultat:
Temperatura nikoli ne preseže 72*C tudi, če poženem stress test, ki da vse core na 100%.
Tudi ventilator je občutno manj glasen čeprav še vedno preveč za moj okus...

Ko dobim tale ventilator spodaj bom pa dal še temp senzor na heatpipe in ga povezal na arduinota, ki bo krmilil hitrost novega ventilatorja.
To bom pa naredil zato, ker se trenutno ventilator ful zaganja. Npr če gre cpu za 1 sec na 100% gre tudi ventilator za 1sec na 100% in to zaganjanje je zelo nadležno.
Če bom pa krmiljenje vezal na temperaturo heatpipe-a, bo pa ventilator počasi dvigoval vrtljaje in bo veliko manj moteče...

Sunon Maglev blower ventilator, ki ima 29dB pri max vrtljajih:

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Sem pomeril 3 pine na ventilatorju. En je seveda minus, drugi daje voltažo od 1,6V do 3,5V in tako štela obrate ventilatorja, tretji pa vrača pwm, ki sporoča vrtljaje...
Sem za hec dal 1F kondič na power linijo in zdaj se ventilator manj zaganja, ker če se napetost dvigne na hitro iz 1,6V na 3,5V jo kondič zgladi in to traja npr 5 sekund namesto 1sec. Posledično je malo manj nadležno.

Ampak to ne popravi ventilatorja, ki "cvileče ropota" tudi pri nizkih obratih...

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Sem pomeril 3 pine na ventilatorju. En je seveda minus, drugi daje voltažo od 1,6V do 3,5V in tako štela obrate ventilatorja, tretji pa vrača pwm, ki sporoča vrtljaje...
Sem za hec dal 1F kondič na power linijo in zdaj se ventilator manj zaganja, ker če se napetost dvigne na hitro iz 1,6V na 3,5V jo kondič zgladi in to traja npr 5 sekund namesto 1sec. Posledično je malo manj nadležno.

Ampak to ne popravi ventilatorja, ki "cvileče ropota" tudi pri nizkih obratih...
mogoče lahko malce skorigiraš obrate ventilatorja s programom.

Jaz sem se igral z NoteBookFanControl, ampak mi ni uspelo najti prave "mape" za moj prenosnik. Z vsemi kar sem poskusil mi je samo en ventilator deloval, drugega pa ni znalo krmiliti...

• Všeč mi je
Reactions: tony in futuristic

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Žal gre za tipično zajebavanje potrošnika s slabo narejenim hladilnim sklopom... Žal so danes taki vsi laptopi razen najdražjih linij...

" Jaz sem se igral z NoteBookFanControl, ampak mi ni uspelo najti prave "mape" za moj prenosnik. Z vsemi kar sem poskusil mi je samo en ventilator deloval, drugega pa ni znalo krmiliti..."

Takih programov je še več (ime mi je ušlo iz glave) in jih toplo priporočam, ker prišparajo nekaj ropotanja ventilatorja... Sam jih uporabljam že 10 let, in ne opažam vpliva na življenjsko dobo komponent... Se pa trudim recimo na kakšno leto na novo namazati termalno pasto...

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Če ima hudič 2 ventilatorja bi jaz drugega preprosto izštekal... Pa naj crkne, če hoče...

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Vsaj HP in Lenovo sta včasih pri nas imela servis in se je dalo naročiti ventilator (na Ebayju ga tudi dobiš, sicer ponavadi rabljenega v istem stanju kot je zdaj)... Ampak potem se pa izkaže, da je problem tudi v iztrošenem heat pipe hladilniku...

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Če ima hudič 2 ventilatorja bi jaz drugega preprosto izštekal... Pa naj crkne, če hoče...
mah vsi ti ventilatorji na prenosnikih, ki so debeli 2 mm imajo en tak specifičen glas, ki je meni nadležen, da glava boli.

Rad imam "tišino". Sem se pa lotil nove paste zaradi tega, ker mi je po kakšni uri sliko pokvarilo, tako se je vse skupaj pregrelo. Pa si lahko imel samo vklopljen računalnik. Sedaj pa je res precej bolje. Bi moral sedaj malce temperature za vklop ventilatorja "popraviti" in bi bilo mogoče bolje.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Sem probal un program za štelat ventilator in žal ne obstaja konfiguracija za moj laptop. Če pa izberem podobnega, pa ne dela...
Naoljiti ventilator nisem mogel, ker pod nalepko ni luknje da bi prišel do ležaja.
Bom počakal, da dobim Sunon blower in potem tistega vtaknil noter.

Škoda da Noctua ne dela blowerjev... Razmišljam da bi za hec naredil 3d sprintanega:
Motor/hub bi vzel od Noctua NF-A4x10 (19dB pri 5000rpm), reže in ohišje bi pa naprintal...
Takle impeller bi bil zih ok, ker sem večjo verzijo že testiral in je bil super:
1731421370420.png