Convert RAW to DNG

Jarovit

Pripravnik
7. sep 2007
105
1
18
Imam več fotografij v RAW formatu katere bi rad avtomatsko konvertiral v DNG. Poiskusil sem z PS cs5 pa ne gre. Sprašujem ali je to sploh mogoče in je potrebno vsako raw datoteko posebej preminjat v dng. Če pa se da, prosim za opis postopka.
Hvala

Chief_Wiggum

Fizikalc
24. jul 2007
1.064
3
38
Tako RAW kot DNG sta raw formata. Zakaj bi sploh želel konvertirati? Razen če želiš slike poslati nekomu za nadaljnjo obdelavo.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
razlike med RAW-om in DNG-jem praktično ni, sta pa dve stvari, predvsem taki, ki sta v prid DNG-ju.

DNG je format, ki je v končni fazi cca. 5-10 MB lažji od RAW-a. še vedno pa gre za precej zajeten fajl. in kot drugo - DNG velja kot format prihodnosti, kolikor je zdaj govora, pomeni to to, da bo recimo kasneje za arhiviranje kukr prilagojeno DNG-ju plus, da naj bi se DNG poenotil in bi bil berljiv tako z novimi kot s starimi programi.

jaz za vse svoje delo uporabljam LR - Adobe Lightroom. super program. med drugim konvertira RAW v DNG in lahko nastaviš tudi določene parametre. naredi pa tudi razmeroma hitro.

ampak načeloma, če tega neki glih ne arhiviraš besno, med RAW in DNG razlike ni ...

Jarovit

Pripravnik
7. sep 2007
105
1
18
DizzyReed, točno tako. Poleg tega delo v RAWu doda datoteko .mpx, kar pa mi je tudi moteče.
Sem bolj "komot" sorte pa sem mislil, da bi konvertiranje opravil v paketu naenkrat, kot npr. v PS automate - batch...-actions.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
primer, v Lightroomu, rabiš tri, štiri klike - 1. Export, 2. nastaviš DNG, mogoče še kak parameter, 3. kam naj ti izvozi DNG fajle, 4. Export. počakaš da naredi, that's it ...
wink-1.gif

kar se tiče dodatnega fajla - ravno zato je meni RAW zakon - v Lightroomu ga obdelam, in izvozim kot JPEG, potem za arhiv še kot RAW, kateri ima priponko xmp. kar pomeni, da imam vedno na voljo tako obdelano, kot tudi čisto surovo fotko ...
wink-1.gif

Jarovit

Pripravnik
7. sep 2007
105
1
18
Našel nekaj. V Adobe Bridgu v Get photos from camera lahko nastaviš, da ti že pri prenosu iz fotoaprata na računalnik konvertira v DNG z ali brez izgube in še nekaj drugih nastavitev je možnih.

Kar se tiče obdelana ali surove fotke v DNG pa je popolnoma enako ko z RAW s tem, da nimaš .xmp, ki je že v DNG.
lp