ClearBlue, skor nujno :)

Zabačeno selo - sej nisem s štajerske...

Citat:

Priznanje očetovstva pred rojstvom otroka (Splošno)

S strani upravnih enot smo bili obveščeni, da prihaja do težav pri priznanjih očetovstva, podanih pred rojstvom otroka. Bodoče starše, ki želijo še pred rojstvom otroka urediti priznanje očetovstva (velja samo za neporočene pare), centri za socialno delo večinoma napotijo na matični urad, matičar pa podanega priznanja očetovstva ne more vpisati v matični register dokler otrok ni rojen. V skladu z Zakonom o matičnem registru se v register najprej vpiše podatek o rojstvu otroka, šele nato se vpisujejo ostale spremembe. Tega podatka matičarji ne morejo vpisati, kajti otrok do tedaj, ko starši že podajo priznanje in soglasje, še ni rojen.

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (Uradni list SRS, št. 14/89, Uradni list RS, št. 64/01, 16/04, v nadaljevanju ZZZDR) sicer ne vsebuje določb o priznanju očetovstva pred rojstvom otroka, mnenje pravnih teoretikov na področju družinskega prava pa je, da je potrebno zaradi varovanja koristi otroka upoštevati tudi tako priznanje očetovstva, če je podano po spočetju otroka, ki pa lahko velja oziroma učinkuje šele od dneva rojstva otroka (pod pogojem da se otrok rodi živ). Takšna priznanja naj bi bila sicer bolj izjema kot pravilo, vendar pa je v praksi ravno obratno: stranke se v želji po lažji in hitrejši ureditvi očetovstva večinoma odločijo, da to uredijo še pred rojstvom otroka. Menimo, da je potrebno staršem omogočiti predhodno urejanje očetovstva, ki zakonsko sicer ni posebej določeno, vendar pa je to glede na ustavne in konvencijske določbe v korist otrok.

Zaradi težav, ki jih imajo matičarji pri prejetem priznanju pred rojstvom otroka, zlasti v primerih, ko se otrok rodi v drugi upravni enoti, kjer starši ponovno urejajo očetovstvo, smo se skupaj z Ministrstvom za notranje zadeve dogovorili, da se bodo matičarji v sam postopek ugotavljanja oziroma priznavanja očetovstva vključili šele po rojstvu otroka, kar tudi sicer izhaja iz določb ZZZDR ter Zakona o matičnem registru.

V izogib navedenim problemom bo v bodoče priznanje očetovstva pred rojstvom otroka mogoče urediti le na centru za socialno delo, ki je tudi sicer eden od pristojnih za sprejem priznanja glede na 88. člen ZZZDR. Strokovni delavec centra za socialno delo bo tako na željo staršev sestavil zapisnik o priznanju očetovstva, skupaj s soglasjem matere. Po prejetem obvestilu o rojstvu otroka, bo center za socialno delo priznanje posredoval skupaj s podatki o otroku, pristojni upravni enoti.

V želji, da bi stranke imele čim manj težav pri priznavanju očetovstva tudi pred rojstvom otroka in bi posledično lažje uveljavljale druge pravice npr. pravice iz starševskega varstva, predlagamo, da centri za socialno delo spoštujete to navodilo in stranke s to možnostjo tudi seznanite.¸

Vir: MDDSZ

Nam je bilo rečeno, da je stvar obvezna. Zdaj vidim, da ni. Sej načeloma je praktično ker, ko je enkrat otrok na svetu je zadnja stvar za katero imaš čas čakanje po raznih socialnih centrih. Če si oče seveda. Za Benadya je stvar malo bolj kočljiva
evil.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
smile-1.gif

lahko pa daš izjavo , da si fotr bodočega otroka...
tak je pri nas na selu
smile-1.gif

če se ne motim, na koncu moraš se vseeno na socialno pa tam še 1x podpisati.
pri severnih sosedih je bolj enostavno. kar v porodnišnici lahko vse urediš. je pa verjetno tudi odvisno od kraja

jello

Guru
22. sep 2008
10.295
3.920
113
Če si poročen ni treba nikjer ničesar podpisat.

Glede testov. Jaz sem padel ravno v tistih pol odstotka kjer se palčka zmoti.
cheer.gif

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Če me spomin ne vara (ker sem pač že mal stara) morajo tudi poročeni nekaj podpisat oz. mati sama pove/napiše, kdo je oče. Nekaj se spomnim, da sem tud morala pisarit.......al sem mela pa tko močno poporodno depresijo, da se mi je sam zdel....
bonk.gif

Ampak ti si pa tud mal žleht, no, kaj si mu zdej šel pravit za tiste pol %.
shocked-1.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.295
3.920
113
Bolj ziher odgovora kot na alterju tako ali tako ne bo dobil. Pa če ima tista palčka dva displeya, mp3, wifi...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.661
3.166
113
v lokalni ostariji
torej če si poročen je otrok takoj tvoj. če živiš v izvenzakonski skupnosti pa moraš podpisati. ali to narediš pred porodom ali po porodu pa je popolnoma vseeno. vendar, se rojstni lsit izda šele po porodo;)
drugače pa hja pri kakšnih kurvah se zna najdt gužva. sam nabaše pa pač tanajbolj pošten (jih ne more 5 podpisat...) pa najebe...

andrejb

Jasnovidec 2008
9. okt 2007
948
0
16
Ti alkoholik, da nis ti iz Brežiškega konca al pa kej, k tok čez kurve govoriš :D

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik Mamca pravi:
Če me spomin ne vara (ker sem pač že mal stara) morajo tudi poročeni nekaj podpisat oz. mati sama pove/napiše, kdo je oče. Nekaj se spomnim, da sem tud morala pisarit.......

V poročni zvezi je oče otroka avtomatično MOŽ od tiste, ki rodi, razen ČE se drugače izreče. V tem primeru moraš pa podpisat izjavo, izjavo mora podpisat tudi mož (da ni oče) in pa mislim, da tudi pravi oče če je znan (če ni je pa potrebno dokazat da ni).

Skratka vse kar si lahko podpisala je da tvoj mož ni oče!
evil.gif

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.815
555
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Mislim, da pride okol 3-4 EUR trije testi v lekarni... Pa še zelo natančni naj bi bili. Neki trakci...

Ni treba lih brandirane zadeve kupit.

Te sem pa jaz kupil, da sem testiral, če je psica breja... no je bila pa tud pravilno je pokazal
cheer.gif

hysterical-1.gif

Butla.
O testerju je govora. Le ta deluje na podlagi ugotavljanja monoklonalnih protiteles α in ß-hCG.
Pes je pa sesalec. Pika.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.661
3.166
113
v lokalni ostariji
ne ne ne razumete:) fora je v temu da misls da ni kurva pa je kurva in se skurva pa te nafuka pa nis vedu da je kurva... ah douga zgodba:)

v glavnem kurva ostane kurva... pa čeprou se dela da ni kurva ampak notr pa ostane...

utiševalec: more podpisati pravi oče! in tudi mislim da 6 mesecev po ločitvi se kar ex moža napiše za očeta...

North_face

Fizikalc
31. mar 2008
1.500
0
36
www.alter.si
Če mogoče še ne veš, Alter nudi različne vrste pomoči:

- fizično (če maš npr. kako omaro za premaknt, še raje pa gajbe pira)
cheer.gif

- denarno (evo, to smo že skoz dal)
- pa tud psihično (morda bi se odločil za slednjo?)