Članek: Stanovanjska problematika: Hotel mama je l

zakajaltersuxu

Fizikalc
19. jul 2007
1.616
89
48
ma kdo ta članek, lahko o njem kaj več pove?

Stanovanjska problematika: Hotel mama je le izhod v krizi
Vir / Avtor: Ingrid Mager
22. december 2014 (nazadnje spremenjeno: 11:01 22. december 2014)
Oznake: Družba, Stanovanjska problematika

Skoraj dve tretjini mladih v Sloveniji živita pri starših tudi zato, ker si visokih najemnin ali nakupa stanovanja ne morejo privoščiti. Slovenski študenti arhitekture so se zato intenzivno in zelo konkretno lotili alternativnih oblik bivanja.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
NIKAKOR se ne strinjam, hotel mama je samo izgovor za udobje in navezanost na mamico. Sam sem se ravno zaradi trenj znotraj druzine odselil po srednji soli. Sam, cisto na blef in je slo odlicno. Prav uzival sem biti sam svoj gospodar, cetudi na racun manj udobja v vseh pogledih. Zdaj imam familijo, dva prihodka kar je veliiiiko lazje in vsega dovolj. Vseeno prav pogresam tiste kavbojske case takoj zamenjam za en mesec. Nekateri ne vedo kaj zamujajo.
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.294
7.058
113
No, ampak verjetno si to naredil pred 10 ali 15 leti? Takrat so bili drugi časi. Tudi če pred 5, je bilo drugače, krize take še ni bilo.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Hja jest spoznavam zivljenje na svojem, in morem rect da sm si predstavljal da bo lazje...

Stroski se kar ne nehajo... Je pa res da se prejsnjemu stilu zivljenja se nisem cisto odpovedal...

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Se strinjam s tabo, naredil sem isto, čeprav ima tudi darjan prav. Jaz sem to naredil kar precej let nazaj
shocked-1.gif

Sedaj si kaj takega ne morem predstavljati....
crazy1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Z 800-900e plače se boš pa odselu od doma?
bonk.gif

Pred krizo se je mogoče dalo kaj s čarat, sedaj pa.... Če nimaš vsaj 1500€ je sploh brezveze, kaj takega študirat.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
bonk.gif

Pred krizo se je mogoče dalo kaj s čarat, sedaj pa.... Če nimaš vsaj 1500€ je sploh brezveze, kaj takega študirat.
Toliko denarja mesečno ne vidi veliko družin z več otroci tebi je pa samemu malo
stupid-1.gif

Očitno imaš sedaj Mama-hotel *****

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Sorry najemnina je 500e, zaslužiš pa jurja mogoče.

Potem pa z 500€ naj se človek prebije skos mesec? Vmes pa še avto amortizirat in še živeti....

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
bonk.gif

Toliko denarja mesečno ne vidi veliko družin z več otroci tebi je pa samemu malo
stupid-1.gif

Tocno tako, pac ni piva, cikov in kavic vsakodnevno. Jes riz in makarone, pri kmetih si nabavis vrece krompirja, kaksno zelenjavo, oskubljeno kuro in gre. Najemnine pa tudi niso povsod 500eur. Ne rabis ziveti sred copove ulice v ljubljani, malce iz lj na kmetih se pa ze najde. Pazi to, jaz sem si placeval se faks in imel se avto, danes pa mularija jamra kako je tezko vzdrzevati se ta špas in se vozi na fehtanje. Niti izpitov se jim ne ljubi narediti, ker so vsi barabe in ostali dobijo izpit po vezah oni morajo pa ure placevat.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.175
6.989
113
pri taščici
če ti je doma OK se najbrž ne boš. Če pa ti ni OK, se boš pa najbrž tudi s precej manjšimi dohodki.
Bil sem do skoraj 30 leta pri starših. Nekaj dodatnih leto so prienesle tudi okoliščine k temu, in moja "neodločitev" ali naj bom doma na kmetiji ali naj grem svojo pot.
pri 28 sem se odločil iti na svoje, takrat popolnoma sam, bolj ali manj na frišno "samski" . Brez pomoči staršev. In mi (še) ni žal. Je pa res da sem že pri 15 skrbel za določena "gospodinjska" opravila sam in ne tako kot nekateri ki še pri 40 ne znajo jajca na oko speč.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
Hja jest spoznavam zivljenje na svojem, in morem rect da sm si predstavljal da bo lazje...

Stroski se kar ne nehajo... Je pa res da se prejsnjemu stilu zivljenja se nisem cisto odpovedal...

Najbrz je problem, ce stalno zivis nekje skupaj po bajtah in je najbrz res groza, ko gres potem pri 30tih na svoje. Ce si pa kot mulc vrzen v morje, ti drugega kot plavati ne preostane. Mularija to rabi!

Jaz se sedaj nimam pametnega telefona in tablice, ker prisparam. Pa tudi piva ne pijem vsak dan, kave in cikov ne kadim. Vsaj za nekaj je dobro, ce si reven nekaj cajta.
smile-1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.092
113
v lokalni ostariji
no no ggg

350€ je malce ven iz lj (še vedno v okolici LPP) stanovanjček v "hlevu".

delavska plača (kjer je največ zaposlitev) je cca 700€ z malico itd...

torej pol plače za najemnino
kje je ostalo? mesečna je nekje 60€

pa jest in pit moraš makar makarone in riž...

a na kmetih je pa kar zastonj al kako?

sej da se veliko. ampak je pa težje kot je bilo 5 let nazaj, v času debelih krav

peters

Pripravnik
30. jul 2007
196
0
16
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
bonk.gif

V vsakem mestu in tudi malo iz LJ se da dobiti enosobno stanovanje za cca. 300 EUR (in celo manj) + stroški.
Pa recimo, da sta mlad zagnan par, imata se rada, bosta madona tudi v enosobnem lahko preživela par let. In če oba delata, ni hudir, da skupaj ne pridelata min 1500 EUR neto. In če jima 1.000 Eur na mesec za zapravljanje ni dovolj, potem pa res naj kar ostaneta v mama hotelu in se smilita sama sebi.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Kdo sedaj "par" omenja.....
bonk.gif

Jst pravim za samskega.

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
Je problem, če nimaš nadpovprečne plače. Še posebej če si sam. Če sta dva s povprečno plačo ni problema, bi se komot dalo.
Moraš pa imeti 'podstreho' razčiščeno pa zapravljati po pameti. In da se ne najdeš v kakšnem takem opisu => imaš 900e neto plače pa si kupuješ puloverje za 50eur, jakne za 250eur, avto na liziko, itd. ... Tisti, ki se je tukaj našel bo z glavobolom šel skozi življenje. Brez glavobola pa le z mama hotelom ali velikim supportom sorodnikov.
smile-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
bonk.gif

stupid-1.gif

Tocno tako, pac ni piva, cikov in kavic vsakodnevno. Jes riz in makarone, pri kmetih si nabavis vrece krompirja, kaksno zelenjavo, oskubljeno kuro in gre. Najemnine pa tudi niso povsod 500eur. Ne rabis ziveti sred copove ulice v ljubljani, malce iz lj na kmetih se pa ze najde. Pazi to, jaz sem si placeval se faks in imel se avto, danes pa mularija jamra kako je tezko vzdrzevati se ta špas in se vozi na fehtanje. Niti izpitov se jim ne ljubi narediti, ker so vsi barabe in ostali dobijo izpit po vezah oni morajo pa ure placevat.
Sory, ampak, si ti že bil kdaj na kmetih???? Naj ti povem, da tam ni nič zastonj. In spoštuj kmetovo delo, ne pa kitajski krompir, korejske piščance.....itd. V trgovckih centrih kupiš slabšo hrano, kmetu bi pa manj plačeval.
Kdo dobi izpit po vezah.. ne vem. Vsi (kot pišeš) sigurno ne in vse , ki jih poznam so jih pošteno delali in plačali. In če si si ti plačeval šolanje sam in avto, bi bilo pri vsej tej nezaposlenosti zanimivo vedeti, kako ti je uspevalo. Legalno...seveda S službo si marsikateri tega ne more privošiti ali pa težko
Seveda, se pa opravičujem, če to govoriš za svojo ulico
lep dan

johannes

Tehnološki dinozaver/tabure selektor 1.snl
10. feb 2013
3.215
592
113
Off topic.

Avtomobili bodo šli pri vsaj 20% Slovencev v letu ali dveh - stran. Tudi če bo liter goriva po 0.70 evra. Kar ne bo.

- Znanec iz vukojebine, imenovane Litija, z ne tako majhno pokojnino 650 evrov, zaradi "na knap" finačne situacije pride lahko na kavo v Ljubljano NAJVEČKRAT DVAKRAT mesečno. Če sploh. Ob vseh ostalih stroških (hrana, položnice, kavo pa si sicer kuha doma).

- Število prevozov v obmestnem potniškem primeru je šlo v letošnjem letu GOR za velikih 16%.

Čudim se Slovencem, ki pri 500, 600 ali 700 dohodkov dajejo mesečno za usrani pleh 200 ali 250 evrov. Pravzaprav se čudim njihovim prioritetam.

Ob takem dobsedno samomorilskem ravnanju z denarjem potem posledično ne more bti ne zdrave prehrane, ne "kulture". Niti veselega decembra ne...

Nismo vsi "zidarji", da hodimo enkrat mesečno z letalom v sef v Švico. Omenjeni hodi, oziroma leti...

On topic.

Vsemu zgoraj omenjenemu (avtomobili, ki jih ljudje pravzaprav glede na dohodke NE BI SMELI IMETI) dajejo pogosto potuho TUDI hoteli mama.

Ideja za gimnastičarja: Kaj, če bi obdavčili tudi hotele mama? Recimo po stopnji, kot so obdavčeni hostli.
Kajti to, da imaš mesečno v hotelu le enega gosta, ne igra vloge...

Nazadnje urejeno:

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
(avtomobili, ki jih ljudje pravzaprav glede na dohodke NE BI SMELI IMETI)
in kako boš danes brez avta??? Al gledaš svojo ulico??
Tisti, ki zaslužijo minimalca že kredita ne more dobiti, ker ga pri teh cenah ne bi mogli odplačevati. Brez avta si lahko v LJ, MB... pa se vozte z javnimi prevozi. Kako vzdrževati... ja se strinjam. Pejdi na zavarovalnico in vprašaj, zakaj je zavarovanje tako drago?? Pa na DARS, zakaj plačujemo najdražjo vinjeto v EU plus tega cestni sklad, gorivo med najdražjim..... itd. In ni res, kako si napisal, da glede na dohodke avtov nekateri ne bi smeli imeti. Dohodki bi moral biti takšni, da si lahko osnovne življenske potrebščine privoščiš. Avto pa danes vsekakor je. In če bi plačo 5000€ zmajšali za pol - 2500 in minimalno zvišali na jurja, bi bilo več narejenaga, kot so naredili vsi ex vladarji SLO od njenega nastanka dalje!!!!!!