Čiščenje senzorja

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Na tipalu EOS 400, se je pojavila umazanija. Čedalje več jé je. Sicer, se sprostim pogledom na senzor nič ne opazi, slika pa je vseno kar hudo zaznamovana.
Reč je bila najprej tako huda, da se je pri zaslonki 9 že vse videlo. S programom za čiščenje sem uspel izboljšati stanje do zaslonke 13. Ampak to ni to. Je možno varno očistiti doma, brez odhoda na servis. Zame je precej daleč, pa še kakšen teden je treba čakat, da o stroških niti ne govorim.

MMG, poskuse sem delal s tremi objektivi, in vedno enako. Torej, leče so čiste.

lp
Dolfe

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Mislim da pihalka ne pride v poštev. Na pogled ni ničesar videti. Vse se lepo blešči.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Prah na senzorju
evil.gif

Oglej si tole stran.
Sicer sam uporabljam Photosol, namesto njihovega držala pa sem naredil svojega. Sicer pa na servis, da očistijo.

Pri menjavi objektivov pa pazi (izključi aparat, aparat obrni navzdol, zamenjaj hitro in ne v prašnih prostorih ...).

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
lahko pa je tudi prah v objektivu...
wink-1.gif

sem zadnjič bentil in bentil, ker sem bil ravno na terenu, pa si od kolega sposodim pihalko, spuham, videti ni ničesar na senzorju, flek pa še vedno. pogledam na spodnjo stran objektiva, pa cel kos prahu...
tongue-1.gif

se zgodi. spucam objektiv, pa je blo okej.
grin1.gif

drugače pa pucam senzor 1x na 14 dni, objektive prav tako, mogoče še celo malo bolj pogosto, funkcijo sensor cleaning uporabim pa recimo na začetku in koncu delovnega dne... pa ne vsakič. in ni problemov z umazanostjo senzorja. celo zadnjič na Saturnusu ni bilo panike.
smile-1.gif

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Saj pravim, ne gre za objektive. Preverjeno. Imam tri in preko vseh je popolnoma enako, če zaprem blendo.

Dizzy, lahko malce opišeš postopek čiščenja senzorja in orodje?

Eni pravijo "bohnedaj se dotaknit senzorja", ampak v čistilnih setih pa so tekočine, čopiči, obliži, ........

MMG, zvezdic ne bo. Sem ti jih že lani dal, repete pa ne dovolijo.
cry12bpy.gif

lp
Dolfe

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ammm... js samo spiham, je dovolj. vedno naredim tako (glede na to da imava oba Canona:
grin1.gif
:) :

enostavno ga položim na mizo, seveda prej vklopim Manual Sensor Cleaning, da se sezamček odpre.

nato vzamem puhalko, in piham, seveda pa pazim, da se ne dodatknem senzorja. ko izpihaš, se pravi, po kakšnih 10 - 30 sekundah, ga postavi pokončno, in izpihaj še meglico, še malo senzor in na koncu še AF sistem.

to bi moralo biti to.

v to, da s kakšno metlico pucam senzor niti pomisliti nočem, ker sem bral, kako je že kdo razparal srce, to pa niti približno ne mislim.

tiste tekočine so ponavadi namenjene (v čistilnih kitih) čiščenju objektivov. ampak so meni tudi že objektiv zapacale, zato v kitih ponucam samo tiste vatirane palče, da pridem v robček, to je vse.

skratka, ne vem, če bi se kakorkoli senzorja pipal...

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Ko se zadeva "zapeče", pomaga samo mokro čiščenje. Še enkrat poglej moja dva linka - zagotovo preizkušeno in najbolj zanesljivo mokro čiščenje (če je to pač potrebno).

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Sam senzor pucam tako na cisto enostavni nacin.. Na Petrolu kupis stisnjen zrak (za tiste troble), vzames en copic, ga "nasprejas" z zrakom, da se prah nabere gor in pucas. Ponovis dvakrat in to je to...

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Ne dolgo tega se mi je na senzorju pojavila kar precejšnja smet, ki se je premikala po njem. Hudič je bil, ko se je vedno iznenada pojavljala in izginjala, zaradi obračanja aparata. Ko sem odprl zavesico pa nič ......
uf-1.gif

Nazadnje sem vzel kar hišni sesalec, in sesalno cev približal odprtini. Stopnja prahu se je bistveno zmanjšala, tiste smetke pa tudi ni bilo nikoli več.

Hmm, pihalka se mi zdi da bo premalo. ....... kaj pa kompresor.
17758-icon_confused.gif

lp
Dolfe

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Ja, sem si ogledal tisto zadevo in se mi zdi da je edina 100% uspešna. Ampak me begajo ta mnenja, da se senzorja ne smeš dotikat.

MMG, hvala za tista linka.

lp
Dolfe

KYPCK

Pripravnik
30. okt 2007
110
0
16
Ljubljana ter center dolenjske
Citat:
ne-ne-1.gif

glede kompresorja, sam nebi probaval...kolikor se spomnim iz srednje šole, so nas učili da se ta stisnjen zrak podmazuje z oljem, razen v lakirnicah, kjer tega ni, saj bi nastale posledice pri lakiranju.
Pa še v samem rezervarju stisnjenega zraka se rad zadržuje kondenz, voda (ki se jo na vsake toliko izputi ven)... nebi razkiral, mogoče kakšni tisti namizni airbrush kompresorji??? pozanimaj se pred uporabo
smirk-1.gif

VitoC

Pripravnik
10. okt 2007
395
0
16
Prekmurje/Ljubljana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik KYPCK pravi:
Citat:
ne-ne-1.gif

glede kompresorja, sam nebi probaval...kolikor se spomnim iz srednje šole, so nas učili da se ta stisnjen zrak podmazuje z oljem, razen v lakirnicah, kjer tega ni, saj bi nastale posledice pri lakiranju.
Pa še v samem rezervarju stisnjenega zraka se rad zadržuje kondenz, voda (ki se jo na vsake toliko izputi ven)... nebi razkiral, mogoče kakšni tisti namizni airbrush kompresorji??? pozanimaj se pred uporabo
smirk-1.gif

Se strinjam. In prav so vas naučili!

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik Dolfe pravi:
Ja, sem si ogledal tisto zadevo in se mi zdi da je edina 100% uspešna. Ampak me begajo ta mnenja, da se senzorja ne smeš dotikat.

MMG, hvala za tista linka.

lp
Dolfe

Drugače žal ne gre ...

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik Dolfe pravi:
Ne dolgo tega se mi je na senzorju pojavila kar precejšnja smet, ki se je premikala po njem. Hudič je bil, ko se je vedno iznenada pojavljala in izginjala, zaradi obračanja aparata. Ko sem odprl zavesico pa nič ......
uf-1.gif

Nazadnje sem vzel kar hišni sesalec, in sesalno cev približal odprtini. Stopnja prahu se je bistveno zmanjšala, tiste smetke pa tudi ni bilo nikoli več.
17758-icon_confused.gif

lp
Dolfe
Sesalca se raje izogibaj. Nekateri mehanski delci v aparatu so tako nežni ali tako natančno nastavljeni, da ima sesalec preveliko moč.