Čiščenje plinske cisterne za namen zalivanja?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Zdaj pa eno vprašanje, na eni lokaciji imamo v zemlji plinsko cisterno kjer je zmanjkalo plina. Zadeva je odprta ter do vrha napolnjena z vodo, prav tako je lep čas teklo preko ker bi naj plin šel na vrh vode. Torej glavnina ostanka plina je izprana. Problem je ta da ko poženem voso ven preko črpalke ima še vedno blagi vonj/okus po plinu. Pa me zanima kak predlog kako bi se tega postopoma rešil oz. če je komu znano a bi to škodilo za zalivanje zelenice? Hvala..

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
A kantico za bencin tudi uporabljaš v službi za pit vodo?

"plin" je ogljikovodik ki daleč od tega da je čist, vsebuje še kup ostalih ogljikovodikov ki so od strupenih do rakotvornih. Skratka četudi 10x opereš cisterno z vsemi možnimi čistili bo š vedno se sproščalo kaj strupenega v vodo. Sicer travica bi najbrž preživela, vprašanje pa kako se potem snovi nabirajo dalje po verigi oz. ko bodo pocrkale ribe v bližnjem potoku pa zajčki v bližnjem gozdu pa sosedov maček bo zgubil dlako ... ne boš več mirno spal! ;)

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
No.. jaz sprašujem kakšne so opcije, to je vse... ne pravim da bom karkoli. Tudi ko piješ vodo iz plastenke se snovi spročajo v vodo... Jebatga.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Plin je itak brez vonja, tako da kar ti vohaš je dodatek plinu ki daje značilni vonj. Ta dodatek se kar lepo zažre povsod in ga je težko spravit ven, najbrž samo z vodo niti ne bo šlo. Sam po sebi vonj ni škodljiv, tako da lahko mirno zalivaš če te ostali problemi ne skrbijo.

Sicer pa te cisterne so znane po temu da morajo bit vedno polne ker takoj ko niso začne vlaga delovat na stene in prerjavijo. Tako da po vsej verjetnosti prav dolgo ne boš zalival iz cisterne ki rjavi, po drugi strani pa železo v vodi (pa tudi aromatični/ciklični ogljikovodiki) koristijo trati, vsaj težav z mahom ne bo ker je občutljiv na železo pa prej ga poberejo strupene snovi! :D

• Všeč mi je
Reactions: tofsy

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
To vse si pogooglal v 3 minutah? Ta cisterna da bi prerjavela? :) Pa ti ves kaksne stene ima to? To ne prerjavi v 200 letih ce mene vprasas.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
No sej rja bi ti najbrž v tvojem problemu pomagala, zunanja plast železa/jekla ki je bila v stiku s plinom bo oksidirala in se počasi odluščila kar pomeni da bo potem samo "čisti" stik ki ni več problematičen za zdravje in okolje.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.398
5.680
113
če bi ta cisterna tak "hitro" prerjavela jih nebi meli na LPG avtih na podvozju.
Če jo misliš met za zalivanje zelenice je že zdavnaj čista. o butanu in propanu ni več niti sledi. To kaj pa vohaš je pa tisto sranje ki je dodano in se težko znebiš tega vonja.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Saj zdaj je bila komaj prvič napolnjena z vodo... Bomo vidli kaj bo po nekaj polnjenjih in praznjenjih... Sploh ni težave da si ne bi mogel kupiti nove plastične cisterne, ta je pač prikladna ker že idealno montirana "v zemlji" in ker ima večjo kapaciteto kot te klasične 1000 literske. Bi pač zadevo uporabil če se le da...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.648
6.704
113
pri taščici
Ti kar ponucaj, nima kaj biti. Tudi prerjavela ne bo tako hitro. Ko pa bo... Boš pa ukrepal.
Pleh plinske cisterne je debel 6mm!
Iz ene 5m3 smo naredili dva zalogovnika za vodo, ene pol metra prstana je še ostalo. Ena pa še čaka na travniku na uporabo.
Ni pa pocinkana ali podobno. Ampak ko smo imeli mi našo odprto, je bila notri "gladka". Če bi jo rja zrla bi bila vsa herpasta.

Če bo zadeva tako hitro prerjavela, potem bi morala meni cisterna od kurilnega olja tudi že preteči glede na do da je debela koliko že? Manj kot 2mm najbrž. Pa že 6 let voda v njej stoji od aprila do oktobra, pozimi pa je prazna, kar samo še pospesi rjavenje

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.605
3.129
113
Jaz sem dve veliki plinski jeklenki povezal in ju uporabljam kot dodatni zalogovnik za kompresor. Po več kot dveh letih je vonj po plinu še zmeraj prisoten. Te zadeve se najbrž sploh ne moreš rešiti.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ampak to imaš zaprt sistem če prav razumem? Ne spuščaš te vode redno ven in je menjuješ?

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Pozabi pametovanja od Utiševalca o raznih strupenih in rakotvornih spojinah! Železna cisterna od "plina"že po defaltu ne vsebuje ničesar drugege kot "plin". Propan/butan z minimalnim dodatkom merkaptana (zato, da smrdi (etantiol)).
Če te karkoli skrbi, samo izpumpaj (brez problema v kanalizacijo), trenutno vsebino in nato zalivaj.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ma danes sem spumpal vse ven, sedaj se bo čez zimo zračila. Sem pa danes govoril z nekom ki tudi ima to in pravi da bo še par polnjenj smrdelo, nato bo postopoma izzvenelo. Ima pa to še ob pamtiveka. Imam pa nekoga ki mi lahko tudi za hobi analizira vodo in bom vsekakor enkrat naslednje leto po nekaj polnjenjih dal zadevo za vsak slučaj na analizo. Me res zanima. Sem pa bral ene ameriške forume kjer režejo narazen te bombo od plina in delajo žare iz njih. Tam jih sicer perejo z belilom ter nato sperejo. Seveda verjamem da bi tisto bilo 3x bolj strupeno če že, pa težko bi potem to ven spral. Prav tako sem marsikje bral da mečejo not sodo bikarbono in vodo do vrha ter pustijo nekaj dni to počivati/delovati nato spumpajo ven. Tudi sode imam doma še enih 10kg. Tudi to bom verjetno not dal in zalil :)

I

Izbrisan uporabnik #9334

To se voha merkaptan, dodajajo ga plinu, da ga zavohaš, če bi puščal. Merkaptan je tisto, kar smrdi v našem blatu. Predvsem smrdi, škodljivo pa ni. Za trato zalivat bo čisto v redu, saj hlevska gnojnica tudi smrdi po merkaptanu.