Čiščenje motorja?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Imam 150.000km na svojem dizelskem vagnu in bi rad naredil kakšno "spomladansko" čiščenje motorja.... torej kaj priporočate za preventivo, recimo glede čiščenja šob, ventilov in takih delov motorja, ki se radi zapacajo?
Avto redno servisiram, deluje čisto lepo, bi pa rad da mi tako dela še naprej.

Ena varjanta je kakor vem ultrazvočno čiščenje šob. Obstaja še kaj takega? Kaj pa ventili in ostali vitalni deli?

V razne pripravke z bencinskih črpalk in podobnih STP, LiquiMolly zadeve ne verjamem, da tisto uspe tako očistiti.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.431
5.653
113
Bedarija če boš delujoč motor KI DELA BP šel razstavljat zarad................. lažjega spanca
smile-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
To sem tudi sam imel idejo pri podobnih km. Vsi strokovnjaki so bili soglasni, da naj pustim pri miru, ker sicer ob čiščenju se zna odluščit večji kosi umazanije, kar posledično pomeni odpoved injektorjev.
Potem sem prišel s tistim avtom na 2x kilometre, brez težav. Šlo se je pa za PD, pri common rail baje čiščenje ni tako problematično.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
ja sej moj je tudi PD.

A potem ga nisi nič "očistil" al zakaj si dal za primerjavo CR motor?

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Pri PD je razstavljanje in sestavljanje injektorja bistveno bolj zahtevna zadeva kot pri CR, ker so baje odmiki bistveno manjši. Posledično je velika verjetnost, da bo po tem kaj zajeb… Kot sem napisal, sem potem pustil zadevo pri miru in ni bilo nobenih težav do 300 jurjev. Ta nasvet pa je prišel s strani priznanega stručkota za te zadeve. Tako da, po moje bo najbolje, da pustiš pri miru.
Sicer imaš pa na Bosch servisih možnost čiščenja (cena je bila takrat okrog 50 EUR), ko ti laufa avto ene pol ure na nafto z vmešanim čistilom. Ampak mi je stručko tudi to odsvetoval, ker se lahko kakšen večji kos umazanije odkruši in zabije injektor.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.302
1.925
113
Ne diraj lava dok spava!

Ne vem zakaj bi drezal v stvar, ki povsem OK deluje?

Neki te j eprijelo, počaki da mine pa bo...ali pa preusmeri pozornost na kaj drugega, pa naj te tam prijemlje. Sej mene je tud prijelo da bi opral avto..a bom očakal kak mesec, da me mine, pa bo OK.
evil.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.506
5.802
113
vlij not delphijevo tekočino za dizle. nimam pojma kaj je ampak šobe vtihnejo po par 10km in prede diesel kot mucek.
dobi se pa v adelu.

glede čiščenja pa. če neboš dal glave dol nebo nič. ker je v glavnem tam najbolj zapacano. drugače pa če maš voljo. glavo dol. pa spucaj sesalni kolektor in sesalne kanale v nulo. pošlajfaj ventile. pa daj šobe spucat. avto bo šel ko nov. pa obv potem egr blindiraj če lahko.