Čiščenje dimnikov

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Je po zakonu OBVEZNO, da mora dimnikarska služba priti vsako leto na pregled dimnikov???

Vem, da so pred časom pravili, da je obvezno, nato se je govorilo, da bodo to spremenili, saj so se ljudje ornk bunili...

ME pa zanima kako je sedaj s tem?

HVALA!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Mislim da je obvezno 4x letno za kurjenje na drva in 1x letno za tekoča goriva/plin.

(1) Na mali kurilni napravi na trdna goriva, ki redno obratuje, je treba opraviti redno čiščenje:
– dvakrat v kurilni sezoni s presledki najmanj treh mesecev za male kurilne naprave do 250 kW na biomaso z manj kot 20% toplotnimi izgubami z dimnimi plini,
– trikrat oziroma dvakrat, če gre za območje primorskih občin, v kurilni sezoni s presledki najmanj dveh mesecev za malo kurilno napravo od 250 kW do 1 MW na biomaso z manj kot 20% toplotnimi izgubami z dimnimi plini,
– štirikrat oziroma trikrat, če gre za območje primorskih občin, v kurilni sezoni s presledki najmanj dveh mesecev za male kurilne naprave do 50 kW, ki niso naprave iz prejšnje alinee,

(2) Na mali kurilni napravi na tekoča goriva, ki redno obratuje, je treba opraviti redno čiščenje v naslednjih rokih:
– enkrat v kurilni sezoni za malo kurilno napravo do 50 kW,

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Banda
frown-1.gif

Jebela, v kaki državi živimo!
Počasi bmo morali plačati davek na to, če bomo globoko vdihnili!!!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Realno če kuriš na drva je skoraj dobro da se dimnik 2x letno očisti, peč na kakšno nafto je pa tudi po eni sezoni precej zapacana tako da jo je tudi smisleno očistit!

OSebno čistim dimnik 2x letno sam, pred glavno kurilno sezono in enkrat proti koncu kurilne sezone. Ko pride dimnikar mu odprem vratca dimnika, on pogleda, podpiše papir in jasno plačat moraš tistih 10+ eur ali koliko je že!
crazy1.gif

Edina stvar zaradi katere dimnikarja ne odslovim na vratih je to da je hiša zavarovana in je fino imeti vse papirje če se kaj zgodi!
grims-1.gif

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Realno če kuriš na drva je skoraj dobro da se dimnik 2x letno očisti, peč na kakšno nafto je pa tudi po eni sezoni precej zapacana tako da jo je tudi smisleno očistit!

OSebno čistim dimnik 2x letno sam, pred glavno kurilno sezono in enkrat proti koncu kurilne sezone. Ko pride dimnikar mu odprem vratca dimnika, on pogleda, podpiše papir in jasno plačat moraš tistih 10+ eur ali koliko je že!
crazy1.gif

Edina stvar zaradi katere dimnikarja ne odslovim na vratih je to da je hiša zavarovana in je fino imeti vse papirje če se kaj zgodi!
grims-1.gif

Tudi mi čistimo sami. Redno, že leta in leta...
So pa lani začeli hodit kar nonstop...kar pa se mi ne dopade. Prvič, da mi nonstop nekdo hodi po hiši, če jaz tega ne želim... drugiš, da dajem nekomu nonstop 10+, 20+... EUR.

Torej človeka lahko odsloviš, ali ga po zakonu ne smeš. Oziroma, če ga, so potem sankcije, ker nimaš papirja, da je uradna oseba pregledala dimnik??

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.455
1.915
113
Jaz sem jih enkrat ignoriral. Dejansko je čez čas prišla pošta (od dimnikarjev) da moram po zakonu imet pregledano in da me bodo prijavili nevemkateri inšpekciji, če jim ne omogočim izvedbe "storitve". Bilo je pa to v LJ, v Šiški.

Zdaj sem na drugi lokaciji in tu pač druga mafija obvladuje rajon, metode so pa zelo podobne. Dobil sem pismo, da bodo takrat in takrat opravljali meritve, ki jih moram imet opravljene po tem in tem zakonu in da naj bom doma od 7. do 14.
Moja reakcija je bil klic, da nimam časa, ker hodim v službo in si ne bom dopusta jemal zaradi njih, lahko pridejo po šesti zvečer. Zdaj čakam na feedback. Če se že grejo mafijske metode, jim bom vse skupaj čimbolj otežil.
Itak imajo z zakonom predpisano za koliko me lahko največ oropajo, bo pač nekdo delal nadure in se posebej zame vozil kolikorkoli daleč že.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
noben ne bo prišel. jaz sem jim tudi že na dveh lokacijah tako napisal. eni modeli celo delajo 1 x mesečno v soboto, ampak mene pač ni takrat, ker tudi delam ...
se raje ne ukvarjajo s takimi,l ker imajo dovolj tistih ki ne komplicirajo

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
A potem lahko ti njih prijaviš, da ti niso po zakonu pregledali in počistili dimnika?
evil.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Problem je če zagori hiška in papa zavarovanje, ker si bil "nemaren"
smile-1.gif

Idiotizem je pregled dimnika pri plinski peči... tam ni kaj gledat, le peč se servisira, če zadeva ne vleče se peč izklopi.