Cirkulacija tople vode brez povratnega voda

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.110
448
83
Imam centralni bojler za ogrevanje sanitarne vode bez povratnega toka kar pomeni da je pač treba nekoliko počakat, da v zgornjem nadstropju priteče topla voda.

Za stvar kot je tuš se človek navadi, da se malo počaka, uporaba bideja ali umivanja rok z mrzlo vodo pač malo težje.

Ni tako hudo da bi se odločili za popolno prenovo in vgradnjo povratnega toka, sem pa vseeno povprašal chatgpt za alternative in naletim na spodnje:

Siatem cirkulacije tople vode brez povratnega voda:

1. Majhna obtočna črpalka se namesti na izhod tople vode pri kotlu.

2. V najbolj oddaljenem umivalniku (npr. kopalnica) se pod pultom namesti termostatski obvodni ventil.

3. Ko se voda v cevi za toplo vodo ohladi, ventil odpre povezavo med toplo in hladno cevjo.

4. Črpalka potisne mlačno vodo iz cevi za toplo vodo preko ventila v hladno cev, nazaj proti kotlu.

5. Ko vroča voda doseže ventil, ta samodejno zapre obvod.

6. Ko odpreš pipo, takoj dobiš toplo vodo, ker je cev že napolnjena s predhodno segreto vodo.

Prednosti

Hitrejša dostava tople vode na pipah.

Ni potrebno dodajati nove povratne cevi → idealno za adaptacije.

Enostavna in hitra vgradnja (črpalka + ventil).

Možnost delovanja na časovnik, termostat, ali po potrebi (gumb/senzor).

Slabosti / posebnosti

Hladna voda je lahko za nekaj sekund rahlo mlačna, če je črpalka pred kratkim delovala.

Rahlo poveča porabo energije zaradi črpalke.

Delovanje je učinkovito le, če so cevi ustrezno izolirane.

Pozna kdo ta način, ima kdo ali tule AI malo halicunira. Ne predstavljam si namreč čisto kako tole deluje.

stariata

Pripravnik
12. jul 2010
69
18
8
Tole je prava neumnost. Cev za hladno in toplo vodo nista nikjer spojeni skupaj, vodni tok pride skupaj šele ko se zmeša v pipi. In edina pot je v odtok. Lahko bi pa naredil en manjši elektroventil na toplovodni cevi in ga kokntroliral z nekašnim časovnikom. Vsake 15min (samo primer) bi odprl ventil in za minuto spustil manjšo količino vode v odtok. Če vto narediš na najvišji točki, bo topla voda res hitreje -skoraj takoj pritekla iz pipe. Narediš lahko tudi preko časovnika, da ti odpira vodo šele recimo po 18uri in do 22ure, portem od 6ure do 8, itd.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.892
880
113
Tole je prava neumnost. Cev za hladno in toplo vodo nista nikjer spojeni skupaj, vodni tok pride skupaj šele ko se zmeša v pipi.
Katera voda gre v bojler? ;)
Kar nariši si. Z vsemi nepovratnimi ventili.

V teoriji bi delalo, res pa še nikjer nisem slišal, da bi imel kdo tako urejeno.

stariata

Pripravnik
12. jul 2010
69
18
8
Matko, malo razmisli, brez tretje cevi ne gre. Iz cevi za toplo vodo ne moreš nikakor priti nazaj v bojler po cevi za hladno vodo - v njej je enak pritisk kot v cevi s toplo vodo. Brez tretje cevi ne gre!

stariata

Pripravnik
12. jul 2010
69
18
8
Gospodje, pogledal sem si filmček, in razumem ta del problema, ampak v filmčku ni prikazano in razložite mi vi, kako pa pride hladna voda v bojler, kjer se potem ogreje. V filmčku so prikazane dve cevi in termostat pod pipo. Vse jasno ampak nekje mora biti še ena cev za dotok hladne vode v bojler in na tem mestu mora biti potem še nekakšen ventil, ki regulira dotok iz vodovodnega omrežja v kombinaciji s cevjo, ki vodi vod nazaj v bojler.

stariata

Pripravnik
12. jul 2010
69
18
8
Pa še eno vprašanje, na tem mestu potrebujem samo hladno vodo, od kje bo pritekla?. Tudi v filmčku to ni prikazano.

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.110
448
83
Tudi sam sem prvič naletel na tole in si ne predstavljam vseh detajlov, zato pa me zanima če kdo pozna ali celo ima in kako se obnese v praksi.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.900
2.767
113
Gospodje, pogledal sem si filmček, in razumem ta del problema, ampak v filmčku ni prikazano in razložite mi vi, kako pa pride hladna voda v bojler, kjer se potem ogreje. V filmčku so prikazane dve cevi in termostat pod pipo. Vse jasno ampak nekje mora biti še ena cev za dotok hladne vode v bojler in na tem mestu mora biti potem še nekakšen ventil, ki regulira dotok iz vodovodnega omrežja v kombinaciji s cevjo, ki vodi vod nazaj v bojler.
Ne rabiš, dovolj je, da daš neko vodno črpalko med toplo in hladno vejo, elektriko blizu pipe, ki naj bo tista najbolj oddaljena in smer pretoka mora biti v smeri topla - hladna. Tretje cevi ne potrebuješ. Sam sem razmišljal o tem, ker je v resnici še bolj učinkovita in bolj poceni metoda, kot imeti eno bolj močno črpalko v kurlinici in imeti tri cevi po celi hiši.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.900
2.767
113
Tudi sam sem prvič naletel na tole in si ne predstavljam vseh detajlov, zato pa me zanima če kdo pozna ali celo ima in kako se obnese v praksi.
V praksi se obnese čisto enako. Edini minus je, da jo moraš montirati na najbolj oddaljeno pipo oz. niti ni nujno da je pipa, dovolj je, da je to neka najbolj oddaljena točka, kjer imaš toplo in mrzlo cev skupaj. Ne moreš montirati dveh teh črpalk, efektivno je lahko samo ena. Teoretično jih imaš lahko sicer več, ampak ni učinkovito. Tako odpadejo recimo veje po dveh nadstropjih, zato tam tri cevni sistem.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.900
2.767
113
Tule si poglej Youtube komentarje:
S črpalko na bojlerju je še bolj OK, če želiš, da kroži voda nonstop. Meni je bil pa največji plus tega skupenga voda v tem, da bi črplako lahko dal samo na najbolj oddaljeno vejo. Ostale pipe če so kratke razdalje, dobijo tudi na tak način zelo hitro toplo vodo.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.726
3.970
113
Recimo da mi je jasen sistem delovanja AI predloga, imam samo en (teoretični) zadržek - pritisk vode na hladni cevi. Če zelo po AI razmišljamo, bo hladna/mlačna voda iz rdeče cevi šla v modro cev preko črpalke/ventila in po AI logiki verjetno preko modre cevi spet na dotoku v bojler; RAZEN če ni pritisk na vhodu v modro cev (glavni dovod) previsok in v zaprtem sistemu ne dovoli pretoka rdeča - modra.

Kje razmišljm napačno?

19. jul 2007
3.052
1.801
113
Saj zato pa imaš črpalko, ki črpa/dela nadtlak. Sploh ne rabiš velikih tlakov, rabiš mali nadtlak (relativno gledano na sistem*). Če bi imel kje na dovodu hladne vode protipovratni ventil, pa sistem ne bi deloval.
*Itak imaš na dovodu v hišo samo eno cev, in potem se ti sistem razcepi na hladno in toplo vejo, in je tlak v celotnem sistemu enak.

SimonS

Pripravnik
25. feb 2012
346
13
18
Nekaj od Geminija. V mislih imam električno pipo z obema dovodoma. Zgleda, se še noben ni spravil tega delat.

Hvala za pojasnilo. To je pomembna razlika.

Izdelek, ki bi bil ena sama pipa, priklopljena na toplo in mrzlo vodo ter imela vgrajen dodatni grelec za dogrevanje vode, je zelo redek oziroma ne obstaja kot standarden, široko dostopen izdelek.

Trg je v osnovi razdeljen na dva različna sistema:

1. Pretočne električne pipe (npr. Delimano, Well, Briwellna)​

To so pipe, ki ste jih verjetno videli v oglasih.

• Kako delujejo: Te pipe imajo samo EN dovod, ki se priklopi na mrzlo vodo.
  • Funkcija: V pipi je močan grelec (npr. 3000 W). Z ročico izbirate:
    • Mrzla voda: Voda teče normalno skozi.
    • Topla voda: Voda se sproti segreje v grelcu.
  • Namen: Namenjene so prostorom, kjer dovoda za toplo vodo sploh ni (garaže, letne kuhinje, delavnice). Ne priklopijo se na obstoječo toplo vodo.

2. Sistemi "3-v-1" ali "4-v-1" (npr. iWater, Quooker, Grohe Red)​

Ti sistemi ustrezajo vašemu opisu, da imajo priklop na toplo in mrzlo vodo ter električni grelec, vendar delujejo drugače, kot si morda predstavljate.

• Kako delujejo: Ta pipa se normalno priklopi na dovod za mrzlo vodo IN dovod za toplo vodo iz vašega bojlerja/centralnega sistema. Z običajno mešalno ročico (pogosto na desni strani) uravnavate klasično toplo in mrzlo vodo.
  • Dodatni grelec: Poleg tega imajo pod pultom nameščen ločen majhen električni bojler (grelnik).
  • Funkcija: Pipa ima dodatno (pogosto levo) ročico ali gumb z varovalom. Ko ga uporabite, iz pipe priteče tretja vrsta vode:
    • Filtrirana vrela voda (blizu 100°C) za čaj, kavo, kuhanje.
    • Pri nekaterih modelih tudi filtrirana ohlajena in gazirana voda.
Primer takega sistema je iWater (kot je bilo najdeno v iskanju), ki ponuja "4-v-1":

1. Običajna mrzla voda
  2. Običajna topla voda (iz vašega sistema)
  3. Filtrirana vrela voda (iz dodatnega električnega grelnika)
  4. Filtrirana mrzla voda

3. Rešitev: "Booster" grelec (dodatni grelnik)​

Če je vaš cilj zgolj ta, da pri pipi ni treba čakati na toplo vodo iz oddaljenega bojlerja, obstaja rešitev:

• Kupite običajno pipo po vaši izbiri (z dovodom za toplo in mrzlo vodo).
  • Na cev, ki dovaja toplo vodo, pred pipo (običajno pod pult) vgradite majhen "point-of-use" (podpultni) električni grelnik ali "booster" grelec.
  • Ta naprava bo vodo, ki prihaja iz centralnega sistema (ki je morda še mlačna), hitro dogrela na želeno temperaturo.
Povzetek:

Če želite eno pipo za vse (klasično mešanje + vrelo vodo), iščete sistem "3-v-1" ali "4-v-1". Če pa želite le takojšnjo vročo vodo pri običajni pipi, je rešitev dodatni podpultni grelnik na dovodni cevi za toplo vodo.

böc

Majstr
1. avg 2007
2.427
473
83
Ne rabiš, dovolj je, da daš neko vodno črpalko med toplo in hladno vejo, elektriko blizu pipe, ki naj bo tista najbolj oddaljena in smer pretoka mora biti v smeri topla - hladna. Tretje cevi ne potrebuješ. Sam sem razmišljal o tem, ker je v resnici še bolj učinkovita in bolj poceni metoda, kot imeti eno bolj močno črpalko v kurlinici in imeti tri cevi po celi hiši.
V to smer sem tudi pred časom razmišljal. A imaš to že realizirano? Je kaj problemov če odpreš mrzlo vodo na eni od pip ko voda kroži (nazaj v bojler)?

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.089
10.680
113
EU
Podobno kot prej. Moraš pustit (mrzlo linijo) mlačno ven, dokler ne priteče mrzla.
Prej pa si moral mrzlo puščat ven, dokler ne priteče topla.
Ko potrebujem manjšo količino tople vode, recimo za ustno prho, pogledam v katerem položaju je ostal ročaj pipe. Če je obrnjen levo, to pomeni da je žena pravkar točila toplo vodo. Grem na to pipo, in natočim.