Chili con carne

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Za moko oz dotično pšenično moko je polno težav povezanih.

Cuker, "namizni", je fruktoza, ki je živ hudič. Metabolizira se samo v jetrih, višek se nalaga v viscelarno maščobo, katera je najbolj nevarna za razne zdravstvene težave.

Škrob in maltodextrin pa se pač metabolizirata v krvni sladkor, kateri zdravim osebkom ne predstavlja težav.
Drugo je alergija, ki pa je minorna.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.058
-8.756
113
Scrklanc, meteroseksualec
evil.gif
Vsega se nekej bojiš.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Cuker, "namizni", je fruktoza, ki je živ hudič. Metabolizira se samo v jetrih, višek se nalaga v viscelarno maščobo, katera je najbolj nevarna za razne zdravstvene težave.

Nočem bit tečka, sam to nebo držalo. Gre za saharozo. Sicer je pa fruktoza sadni sladkor in ga je precej bolj priporočljivo uživati kot saharozo. Noben te pa nebo kar fental. https://sl.wikipedia.org/wiki/Saharoza
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Iz česa pa je sestavljena?
smile-1.gif


gr69, če misliš fruktozo; potem se vse dogaja v jetrih. Nekaj gre za jetrne glikogenske zaloge (dokler le-te niso polne), višek pa v lipide, ki se nalagajo "lokalno".
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Res je sestavni del fruktoza
wink-1.gif

Nevem no, meni se ti preprosti ogljikovi hidrati ne zdijo tak bavbav. Pač keč je seveda v količini konzumiranja.

Se pa strinjam da edini pravi chilli con carne je tak da ga sestaviš doma sam, tudi brez kakih prepripravljenih mešanic začimb
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.611
2.649
113
še v SLO - ampak komaj
Pa Presneto - škrob, cuker - skratka vsi OH "končajo" v "jetrih" kot enostavni sladkorji (npr. fruktoza, glukoza - mimogrede, disaharid sestavljen iz omenjenih dveh strokovno imenujemo tudi namizni sladkor) - in je več ali manj vseeno* ali smo jih zaužili kot moko, škrob ali maltodekstrin.

* čisto vseeno ni, ampak vseeno izpadeš smešen, če iščeš hrano brez moke in sladkorja, si pa happy, ko najdeš hrano z njenimi "surogati"
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Saj nisem mislil moke zaradi OH. Škrob kot OH je v določenih primerih zelo priporočljiv
wink-1.gif


ampak fruktoza pa ni gut za nič. Tisto nekaj malega kar napolni glikogen v jetrah, potem pa začne delat štalo, medtem ko se glukozni cuker lahko naloži marsikje, in kasneje tudi uporabi kot energija, od fruktoze tega nič ne bo.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Sem sprobal...

Prvo sem ruknil čili con carne lokalne mehiške restavracije in ker je bila premala porcija, sem še pripravil tole "pogrej in pojej". Niti ni tako švohno, sicer premalo šafrno, ampak to se hitro reši.

So pa porcije sila smešne, ene 3 al 4 bi moral ruknit človek, da bi bil sit.

Mislim, da bom še nabavil, soliden obrokec za takrat, ko človeku zmanjka časa...
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Pozabil dopisat. Dodaš ga lahko skupaj z mesom - po praženju čebule.

Špeh jaz narežem čisto na drobne kockice.

Slanino imas prirocno v lidlu 250g 2eur ki je ze narezana na kockice za ta namen ko se daje med meso za popestritev jedi.

A ta chili ki je notri v mesanici ze tolk pece al kaj?
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Sem nagruntal kako hitro spravi skupaj pošten čili con carne
wink-1.gif


Vzame se 2 x "pogrej in pojej" čili con carne
Konzerva rdeče fižole
Kisla smetana (po želji, oz odvisno od smetane)
Chili con carne mešanica začimb (enako po želji, vsaj nekaj čajnih žličk, da je tisti tapravi čili okus)

Vse skup se vrže v lonec, prekuha (7min) in to je to. S tem se dobi cca 1000kcal vreden obrok, kar je že primerno za obed
smile-1.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Fantje....nekaj mi razložite. Toliko časa, kot porabite za letanje po trgovinah in posledično še denarja zapravite za neko pakirano prehrano....ccc.

Skuhat po potrebi velik lonec chillija en vikend in si spakirat v skrinjo je zgleda res problem oz. mama verjetno dela samo filane paprike in sarmo.
evil.gif
Pakiranje je lahko tudi v močnih zip vrečkah, da se spravi veliko tega tudi v malo skrinjo. Evo Vam recept:

6 kos mesnatih govejih reber s kostjo(tema se je začela s svinjino WTF?!?)
1 štikl dimljene slanine
3 velike bele čebule
1 250gr masla
3 piksne rdečega ali pa če kje dobite mehiškega črnega fižola
3 piksne paradižnika
1 x piksna piva (temno)
0.5 l močne goveje osnove
bel poper pol žličke
črn poper pol žličke
dve žličke timijana
dve žličke mehiškega origana(ne navadnega)
lovor list
žilca smoked poblano chilli flakes ali en cel v kosu(ne peče toliko kot chipotle)
dve žlički dimljene sladke paprika (španska)
žlička kumina
cimet v skorji 1 lep kos
par klinčkov
par strokov česna
žlica sladkorja
žlica ali dve kvalitetnega črnega kakava ali tablica 90% črne čokolade
sol pa dodat na koncu po okusu.......

Vse kar je treba naseckat se nasecka in praži na maslu, da se čebula spusti. Meso se na roštilju ali ponvi nahitro od zunaj zapeče do temno rjave skorje in doda popraženim sestavinam. Doda se začimbe in premeša (tudi kakav), potem pa še paradižnik, pivo in juho. Meso se skuha toliko, da odstopi od kosti in vzame ven iz posode - nekje 4 ure na malepm ognju. Loči se kosti in kite, meso pa natrga in da nazaj v posodo. Doda se fižol in še pokuha. Čili je tako nared za hlajenje in pakiranje. Svež koriander in kak dober masten sir za potrosit pa za serviranje. Recept v osnovi ne preveč pekoč, da je lahko primeren za vse. Dodaš lahko karkoli na svoj krožnik.
 
Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Vse se da, če ima človek plac v skrinji, če pa je prostorska stiska pa kaj takega žal ne gre skozi in v veliko primerov, meščanskega folka, je to problem
wink-1.gif
 

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Če se skuha na zalogo, je treba paziti, da ni preveč okusno, ker drugače ne pride do skrinje. Vsaj meni redko kdaj uspe do skrinje spraviti take stvari ali pa kak ričet, ješprenj.... Vsak vzame še repete, pa ena runda naslednji dan... in zmanjka za v skrinjo :D

Pri zgornjem receptu pa nisem prepričana, če maslo res paše notri. Pa definirati je treba čokolado - zame je tablica 100 gramov :D Če se ne motim bo verjetno bolj prav rebro ali dve temne čokolade, čeprav bo kar težko dobiti 90 % in je kakav v prahu čisto ok alternativa.
 
Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Lindt ima 90% čokolado in tudi 99%, na voljo je pri vsakem večjem trgovcu s hrano (ne lidl/hofer, ipd)
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Upam, da nimaš kaj proti maslu.....res še nisem naletel na jed na žlico, kjer maslo ne bi pasalo zraven.
smile-1.gif
Double jackpot. Malo heca....ampak maslo res je del chillija in da posebno poln okus. Olivno olje na žalost malo bolj prevlada v tej jedi. Sploh zdaj, ko je moderno, da so olivna olja polna, skoraj pikantna. Maščobe sicer lahko daš manj, rebra, če so prava bodo tudi nekaj dodala.
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Darjan....zato sem napisal, da se da porcije spakirat tudi v ploščate ZIP vrečke in jih naložiš vsaj 5 tudi v najmanjšo skrinjo. Malce pazljivosti je treba samo pri transferju.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Tablica mišljena 100gr. Če se uporabi kakav potem še 1 žlico rjavega sladkorja, če pa tablica pa brez.....dobi pa se. Še Gorenjka ima ta Žlahtno 90%.....