Certifikat CCNA

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Možnost imam zastonj opravljati izobraževanje za CCNA certifikat. Zanima me, "koliko je to kaj vredno", v smislu naučenega znanja in koliko kaj to pomeni firmam (referenca za CV)? Je že kdo delal to? To imaš najprej teoretično, nato praktično izobraževanju in na koncu kakšen izpit, ali kako?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.004
6.174
113
Jaz sicer nisem delal zastonj in niti ne pri NILu, vsekakor pa je takrat to bil dobro naložen trud. Kot prvo se z tem izobraževanjem spoznaš z omrežjem od 0 in 1-nice naprej. Tako da če misliš v življenju delat kaj z omrežji potem nimaš kaj razmišljat. Če boš pa kdaj iskal novo službo, potem te pri kakem boljšem podjetju niti povohat nočejo, če nimaš vsaj CCNA ter še katere druge podobne cestifikate.

Nazadnje urejeno:

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
Če ti nekdo časti, nimaš kaj mislit. Drugače mislim, da pride na faksu (lokalna Cisco akademija) 1000eur + izpit. Ja, imaš praktično in teoretično izobraževanje, na koncu pa pisni izpit (obkrožiš pravilne odgovore na številna "zvito" postavljena vprašanja, moraš imeti prek 80% prav, je pa nekje 50 vprašanj, en delček tega lahko vidiš tu - demo kviz IP addressing ). Naučiš se kar precej, ne postaneš pa profi networker s tem. Firme se res ne bodo borile za tebe zaradi CCNA, bo pa bodočemu delodajalcu vsekakor padlo v oči, če bo imel na mizi 5 CV in bo nekdo imel tak certitikat. Govorim za službe povprečnih adminov v povprečnih firmah. In tudi pri samem takem delu ti vsaj osnovno znanje mrežologije, ki ga na tem usposabljanju pridobiš, pride prav.
Edit: obstaja več vrst certifikata. Npr. Academy CCNA certificate (ki ga delajo prek šol, ipd) in Industrial CCNA certificate. Slednji je bolj zahteven, vendar tudi bolj cenjen.

Nazadnje urejeno:

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
V naši preljubi Sloveniji ni to nič vredno. Če pa se vidiš, kdaj v tujini pa ti priporočam razno razna izobraževnja. Kako je pri CCNA ne vem. Jaz sem delal CCNP. Tukaj sem jaz imel 4 module po 70 ur, skupno 280 ur + priprave. Na koncu izpit, ki ni tako enostaven (opravljali na računalniku ( simulator)). Mene so pred leti to napodili delat v podjetju, ker so predivedevali da bi prešli na ciscote samo potem ni bilio nič iz tega. Tako, da sem zadevo naredil in sedaj sem že v 2 leti pol stvari pozabil
smile-1.gif
.
Če se ti ponuja, da greš zastonj delat CCNA, pa se spravi to delat, ker drugače te zadeve niso tako poceni. Mogoče boš pa le kdaj rabil.

Nazadnje urejeno:

guardy

Guru
3. avg 2007
8.516
1.109
113
Obišči stran
Sam tečaj je OK, za izpit pa prašanje, kok se ti trenutno splača it delat. Velja le 3 leta in ga moraš potem ponovno opravljat
wink-1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.531
113
Za tale NILov tečaj se kar zagrebi, ti ne bo čisto nič škodilo.
smile-1.gif

Je pa tako, da (vsaj nekaj let nazaj je to veljalo, ko sem ga obiskoval sam), v 1 teden spravijo 14 dni materiala (verjetno bodo priporočili, da že prej preštudiraš en web course, kar je zelo smiselno, ker se na vsakem takšnem free tečaju najde kdo, ki žal bulji v zrak, ker je vse skupaj zanj kr neki), in za industrijski CCNA certifikat (samo izpit stane slabih 150 EUR) boš vsekakor moral še vzeti knjige v roke in konkretno študirati... Za domačo literaturo najbolj priporočam založbo Sybex, naslov bukle je CCNA 6th Edition, avtor je Todd Lammle.

Še za primerjavo, da boš vedel, kako zelo intenzivno je tole, CCNA tečaj na fakulteti traja eno leto (po dvakrat tedensko)...

Tečaj bi ti priporočal tudi zato, da boš videl, če se ti networking svet zdi zanimiv, morda te zadeva zgrabi in bo 9600 konzola tista, ki ti bo prinesla plačo vsak mesec...
cheer.gif

Pa še ena stvar je: NIL vedno išče kandidate med najboljšimi kadri, in s telim tečajem prideš v stik z njihovim sistemom iskanja kadrov. Lahko začneš s študentskim delom, in če boš tudi naredil izpit CCNA, imaš šanse za redno delo - kar je pa v teh časih, ko je dobiti prvo zaposlitev z diplomo v žepu cel projekt, zlata vredno...
zmaga.gif

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Glede teh certifikatov in zaposlitev. V Sloveniji se še kar gleda nato, kako bo delodajalec na tebi obračal denar. Če boš ti prišel na razgovor, pa se hvalil, da imaš CCNP, RHCE... pa še končano kakšno visoko šolo. Potem bo pa za tabo prišla snažilka na razgovor brez šole in bo rekla da ses spozna na cisco routerje. Pa kdo misliš, da bo priej pri nas dobil službo ? Moj mlajši brat je naredil še med študijem certifikat RHCE ( kar je trenutno neka osnova v Nemčiji za dober šiht). Pa ko je šel na razgovor v eno znano Slovensko podjetje in ko je na razgovoru omenil da ima RHCE narejen, so mu rekli da papir prenese vse. V Sloveniji je zelo malo firm, ki ceni znanje.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
No ja, papir res prenese vse.
smile-1.gif

Glede pomembnosti znanja, je pa odvisno do firme do firme. Ponavadi palijo ravno na papirje in ne na znanje. Magisterij na FDV, RHCE in 0 dni delovnih izkušenj, idelano za direktorja ITja kake državne firme.
smile-1.gif