centralno težava

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
oj

v dveh dneh se mi je zgodilo, da je pritisk v centralni padel na 0. preveril sem vse razvode, radiatorje in sistem je zaprt, ne spušča.
na sumu imam ekspanzijo. kako naj jo preverim?
sem mogoče površno preveril vse ostale ventile? kako naj to preverim za 100%? gledal sem namreč a je kje kaj mokro, in ni ne v razvodnih omaricah, ne beton, ne okoli ventilov. nikjer,

zoom

Majstr
14. maj 2014
703
250
63
Potrkaj po ekspanziji, boš takoj slišal če je votlo. Lahko pa tudi pritisneš na ventilek za pumpanje zrake, e priteče voda je fuč...

afna1972

Pripravnik
11. feb 2013
167
0
16
če pa je slučajno speljan varnostni ventil (3 bar.)..v odtok pa lahko tudi ta začne puščati in se ne vidi kerje v odtoku

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ekspanzija ni. na ventilček gre sam zrak.

kako sem preverjal
talno so delilniki vsi suhi
radiatorji so vsi suhi

odprl sem peč. lonček je delal odzračevanje, je nekaj mokro, dam ni to to.
kaj bi še lahko bilo.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Da pade tlak, sta le dve možnosti:
- počena membrana v ekspanzijski posodi
- netesnost sistema.
Če je kriva ekspanzijska vidiš po tem, da potrebuješ dodati zelo malo vode, da pritisk zelo hitro naraste na potrebno vrednost. Potem pa bo tlak stal na tej vrednosti, dokler ne boš spreminjal temperature v kotlu.
Če je kriva netesnost potem boš moral dodati več vode (dlje časa polniti) in pritisk bo počasi naraščal. Po prenehanju polnjenja ti bo tlak padel, četudi bo peč ves čas delovala.

Kako najti kje pušča- če ni na tleh luže in ne spušča varnostni ventil potem so lahko krivi členkasti radiatorji (npr. Aklimat) kateri puščajo le toliko, da vse sproti izhlapi. Pri členkasti peči ti lahko spušča pri kakšnem spoju med členki, ko je peč vroča (ti tudi vsa voda izpari) ko pa se peč ohladi, pa ne pušča več (ali pa obratno- pušča ko je peč hladna, a to boš videl). Lahko ti pušča peč in voda odteka v dimnik...
Če je peč relativno nova in ni podvržena kondenzaciji v kurišču (jo pravilno kuriš!) potem ti ostanejo le še cevi v kakšni plošči ali steni. Če je temu tako se bo slej ko prej pojavil madež na steni ali stropu. Pri tem lahko madež nastane kakšno nadstropje niže.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Isti primer sem imel pred sezono no pokvarjen je bil manometer
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Kako peč imaš...pa če prav razumem imaš tudi talno?

Ker ti pade pritisk na 0 je možno da pušča v peči...in seveda izhlapi. Druga opcija je da je nekje prebušena cev talnega (si kaj vrtal v tla zadnje dni?...zelo rado poči na kakem prehodu...npr iz stene v estrih).

Ekspanzija običajno počasi spušča...zato sam mislim da ni ona krivec.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
peč je plin, kondenzcija

vsi odjemalci so suhi. nikjer ni videti sledi spuščanja. voda v sistemu je obravana, kar se vidi na lončku v peči, tako da to bi skoraj opazil. dopuščam pa možnost, da ne.

ekspanzija ni.

sem pa opazil, da izpust kondenza kaplja. obarvano.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
kolko mora biti pritisk v ekspanziji??

odvisno od sistema
obicajno zadostuje predtlak ki je ze tovarnisko nastavljen na 1,5 bar
v moji praksi sem res redko dolilal predtlak n raztezni seveda pa mora biti prej raztezna odkolpljena iz sistema

pozdrav.gif