Cena nepremičnin - velik razkorak v ceni iste hiše

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.561
113
Marlbor
Ker se bom kmalu selil, malo tipam za cenami hiš. Pa imam čuden občutek pri teh oglasih nepremičninskih agencij.
Na nepremičninskem portalu 3 agencije prodajajo isto hišo, slike so posnete pod različnimi zornimi koti, pa se prvi moment niti ne opazi, ampak vseeno ... najcenejša jo ponuja za 44.000eur, druga jo prodaja za 50.000eur, najdražja pa za 60.000eur.
Zdaj pa mene zanima, a se da kako priti do dejanskega lastnika hiše, ker ta pa bi jo potem po moje za 40.000eur dal, ali kakšne so sicer provizije pri teh poslih?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.341
7.405
113
Ugotovi lokacijo hise pol pa prek zemljiske knjige...

Al pa uno k ma za 40k poklici in rec da hoces ogled in sestane z lastnikom tam povej da das 35k in zglihajta. Procenti bodo verjetno 2% vse kar je vec je rop

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.341
7.405
113
Ki govori o? Z lastnikom bo tkoaltko moral prit v stik. Klavzula ki jo imas v mislih pa lastniku prepoveduje prodajo mimo agencije. Tega nisem nikjer omenjal

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.561
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Ponavadi je v posredniski pogodbi klavzula...
Kakšna klavzula? Da se lahko proda sam prek agencije? Kaj pa če lastnik kao neha prodajat, ker bo zdaj hčerka imela to hišo, ali podobne fore. Pa potem proda po svoje?

I

Izbrisan uporabnik #488

Apollo :)
Ravno za takšne ideje...

Ekskluzivno prodaja eno let, če prodajalec proda sam plača kazen oz. procente. Kje pa zivite. Posrednik vse zrihta, oglasuje, odpira vrata, pol pa prodajalec gre mimo tega do kupcs, ki ga namamil posrednik. Kar nekaj takih pravd sem že videl. Vedno hudi izgovori prodajalca,da se posrednik ni trudil, a prodano vedno kupci, ki ga je našel posrednik.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.341
7.405
113
V mojem primeru ko sem kupoval je posrednik tozil prodajalca ker je prek druge agencije prodal...so mel baje celo ekskluzivo podpisano...

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.237
25
48
Sm delu v agenciji za nepremčnine.

Glede na to da prodajajo 3 agencije isto hišo nima nobena "exluzivne klavzule" kar je dobro
wink-1.gif

Kokr je napisu apollo: Poklič najcenejšo agencijo greš na ogled potem daš ponudbo in se zmeniš da data vsak po 1% agenciji
ker je 2% too much... vse se da
smile-1.gif

Če bodo vztrajal z 2% pač rečeš da prideš na ogled še z drugo agencijo pri kateri si že zglihu na 1%
wink-1.gif

Srečno...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.341
7.405
113
V mojmu primeru sem mel svojo agencijo kateri sem dal 1% in ker prodajalceva agencija ni od mene dobila 2% je prodajalcu zaracunala 4% brez heca. Cisti rop

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
Agencija praviš vzame 2% od cene, to je na 50.000 EUR 1000 EUR; pa ja ni toliko. Itak pa proda za toliko, koliko bo na koncu rekel prodajalec, ne glede na oglaševano ceno. Sicer pa provizijo nabije tistemu, s katerim se dogovori, ponavadi je to prodajalec.

Pojdi k tisti, s katero ne boš nobene provizije podpisoval, če so tri, itak imaš izbiro. Če boš pa sam iskal prodajalca, kar je tudi možno (če približno poznaš kraj, bi lahko šlo, sam sem za MB kar dobro ugibal), pa mej v mislih stroške sestave pogodbe in podobno papirologijo, ki tudi stane, preko agencije pa običajno to agencija uredi.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.341
7.405
113
Ne razumes. Kupoval sem hiso in imel svojega agenta. Zmenjena sva bila za 1% od prvega dne dalje. bajto sem nasel in moj agent je stopil v kontakt z agencijo ki je zastopala prodajalca. Un agent je od mene hotel 2% ki jih logicno nisem dal saj sem hiso kupoval preko svojega agenta. Posledicno je moja 2% agent prodajalca obracunal kar prodajalcu in mu vzel 4% in osnova je bila konkretno visja od tiste ki si jo predvidel ti. Ze sam sem placal vec od tvoje racunice za 2%

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.966
113
pri taščici

Citat:
Uporabnik KKK pravi:
Agencija praviš vzame 2% od cene, to je na 50.000 EUR 1000 EUR; pa ja ni toliko. Itak pa proda za toliko, koliko bo na koncu rekel prodajalec, ne glede na oglaševano ceno. Sicer pa provizijo nabije tistemu, s katerim se dogovori, ponavadi je to prodajalec.

Pojdi k tisti, s katero ne boš nobene provizije podpisoval, če so tri, itak imaš izbiro. Če boš pa sam iskal prodajalca, kar je tudi možno (če približno poznaš kraj, bi lahko šlo, sam sem za MB kar dobro ugibal), pa mej v mislih stroške sestave pogodbe in podobno papirologijo, ki tudi stane, preko agencije pa običajno to agencija uredi.
Hipotetečni primer: provizije obračunajo agenciji ki prodajata za 44 in 50. Tista za 60 je ne obračuna. In sedaj naj gre k tisti za 60, zato da bo privarčeval provizijo? Dober nasvet.
Če so agenti tako naivni, potem naj na ogled gre najprej en tvoj prijatelj, ki pa ne sme v biti družinski član. On od agencij pridobi lokacijo, po možnosti kontakt lastnika, posreduje tebi (tega agencije ne smejo izvedeti), ti pa potem direkt k lastniku. Lahko pa narediš tako kot apollo

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.966
113
pri taščici
Če boš delal mimo agencij, da ne boš jokal čez nekaj tednov, kako si plačal hišo, ne moreš jo pa dobiti. To se sicer lahko zgodi tudi preko agencije, vendar tam sto bolj zaščiten.vsaj po mojem mnenju. Kaj če lastnik noče prodati brez agencije. Tudi on je v skrbeh za svoj denar. Podpiše pogodbo, dobi aro, se odseli, denarja pa ne, kupec se pa vseli in vpiše v zk.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
meni se s tem, ki ima najnižjo ceno. Itak je to oglaševana cena..zdaj kak bo prodajana pa..je odvisno kaj hoče prodajalec (do kje bo spuščal)...torej je na tebi da potipaš posrednika (In ugotoviš) koliko, če sploh kaj se bo dalo še zbijat.

S temi agencijami je tako..ene dajo cene noter kot rečeš, druge malo nabijejo..češ saj bomo potem spuščali, tretji rečejo da je bolje dat malo nižjo ceno (Pa bolj realno) a nato zgolj minimalno popustiti.

A vedno se da nekaj zglihat!

Pravovernik

Pripravnik
17. maj 2013
281
0
16
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Če boš delal mimo agencij, da ne boš jokal čez nekaj tednov, kako si plačal hišo, ne moreš jo pa dobiti. To se sicer lahko zgodi tudi preko agencije, vendar tam sto bolj zaščiten.vsaj po mojem mnenju. Kaj če lastnik noče prodati brez agencije. Tudi on je v skrbeh za svoj denar. Podpiše pogodbo, dobi aro, se odseli, denarja pa ne, kupec se pa vseli in vpiše v zk.

Sorry ampak a ste vsi malo butasti tukaj?!? Kaj pa zna agencija delat, česar ti ne? Dat gnil oglas na nepremičnine/bolho? Odgovorit na tistih par klicev interesentov? Se zmenit za oglede? Preverit informacije v zemljiški knjigi?

Daj no daj, nepremičninski agentje bi radi malo preveč na izi zaslužili za to čisto rutinsko in netežavno delo. Mogoče je tebi peechkin dim častit par jurjev za tiste dva klica pa oglede organizirat pa sprintat iz zemljiške en list, meni ni in nočem nikoli slišat za nobeno agencijo, daj ga srrrat.
uf-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.966
113
pri taščici
Eni rabljenega avta vrednega jurja lai manj neznajo/upajo kupit brez posrednika. Potem pa beremo in poslušamo razne zgodbe kako so bili ljudje opeharjeni (tako kupci kot prodajalci). In ja tu gre za življenske prihranke, lahko širše familije. In ne eno plačo kot pri rabljenem avtu. Po težavah iskati pravico na SLO sodišču je pa....
Koliko nepremičnin si kupil/prodal?
Zgoraj si napisal prvo polovico dejanja agencije. Druge polovice nisi napisal.
Aha nisem agent, imam pa dve pogodbi za nepremičnino z agencijo in dve se sam delal, zato čisto zelen nisem.
Lahko pa avtorju pomagaš in mu prilepiš vzorec pogodbe.

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Pravovernik pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Sorry ampak a ste vsi malo butasti tukaj?!? Kaj pa zna agencija delat, česar ti ne? Dat gnil oglas na nepremičnine/bolho? Odgovorit na tistih par klicev interesentov? Se zmenit za oglede? Preverit informacije v zemljiški knjigi?

Daj no daj, nepremičninski agentje bi radi malo preveč na izi zaslužili za to čisto rutinsko in netežavno delo. Mogoče je tebi peechkin dim častit par jurjev za tiste dva klica pa oglede organizirat pa sprintat iz zemljiške en list, meni ni in nočem nikoli slišat za nobeno agencijo, daj ga srrrat.
uf-1.gif

Se strinjam. Meni nikoli ne bo jasno, zakaj bi moral najemati neke agencije.
bonk.gif

In ja, sem že kupoval in prodajal bajto. Dosti več "spretnosti" rabiš potem na davčni. Ampak to je že druga zgodba.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.341
7.405
113
Kot je bilo ze napisano - vcasih ne mores brez agencije. In takrat lahko ceneje prides skoz ce imas tudi ti svojo ne le prodajalec.