Čemu rekreacija pri izgubi teže

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Živjo

Sam se sprašujem, zakaj vsi priporočajo, da se pri hujšanju ukvarjamo z rekreacijo. Moj primer, moj metabolizem potrebuje dnevno 2100 kcal, spanje + vrsta dela + prosti čas + termični učinek za vse to potrebujem 1000 kcal, skupaj torej 3100kcal, tolk potrebujem za vse to, če hočem hujšat moram pojest 500kcal/dan manj, torej 2600kcal, če bi zaužil 4000kcal bi naredil 900 kalorij presežka, torej bi se redil, lahko pa bi 2 ure treniral in pokuril še tistih 900kcal, torej se nebi redil.
Ampak, če že tako vnesem 2500kcal/dan + se še ukvarjam z rekreacijo porabim sigurno 500kcal/h, torej na koncu pristanem na 1900kcal, ampak saj v končni fazi zakaj se sploh ukvarjam z rekreacijo, če pa naredim tisti primanjkljaj že v sedečem položaju.

Saj vem z rekreacijo si izboljšaš zdravstveno stanje, boljše počutje, pridobiš kondicijo, manjše tveganje za nastanek bolezni itd, sam pri izgubi teže mi pa ni povsem jasno

Nazadnje urejeno:

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Evo ti mojo kmečko logiko....

Manj jem, ne telovadim - shujšam, sem brez energije, telo je mlahavo kot pri 90letnem dedku
Zdravo jem, telovadim - shujšam, sem polna energije, počutim se 10000% boljše, telo je napeto in v kondiciji.

Ajde, hujšaj brez telovadbe če češ... sej se da - itak pravjo da je pri hujšanju 80% hrana pomembna. Sam ne razumem ljudi, ki se morjo prou psihično trpinčit preden se spravjo na en hrib al pa na tek za pol ure. Gibanje bi moglo bit del življenja kot je to, da si zjutri umiješ zobe.

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Hrana pomebna gor dol gledat je treba kcal. Zdrava prehrana ma večinoma nizek kcal, medtem, ko kakšne hrenovke majo takoj 300-400kcal.
100g zelja ma recmo 30kcal, torej ga bi lahko pojedel 1kg oz. lahko bi pojedel 100g hrenovke in bi se primerjalo. Ampak s 100g hrenovke se nebi kaj dosti najedel, medtem ko 1 kg zelja to pa je velik.

Nazadnje urejeno:

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Citat:
Uporabnik Tjasa pravi:

Manj jem, ne telovadim - shujšam, sem brez energije, telo je mlahavo kot pri 90letnem dedku
Zdravo jem, telovadim - shujšam, sem polna energije, počutim se 10000% boljše, telo je napeto in v kondiciji.

Saj to sem tudi napisal, da si z rekreacijo pridobiš marsikaj, zdravje, bolješ počutje, kondicijo, okrepiš mišice na nogah.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik garner pravi:
Citat:
Uporabnik Tjasa pravi:

Saj to sem tudi napisal, da si z rekreacijo pridobiš marsikaj, zdravje, bolješ počutje, kondicijo, okrepiš mišice na nogah.

Več mišic -> večja poraba energije v standby -> hitrejše hujšanje.

Zakaj pa ti recimo karierno trolaš, če bi lahko vse izvedel s petimi kliki na guglu...

lp

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.302
34
48
41
Nekje v naši ljubi kokoški
Vedno je bolje več pokuriti kot manj pojesti. Seveda lahko brez rekreacije shujšaš. Ampak boš postal samo suh in šibek, tudi srce je mišica!! Če si resen za izgubo teže moraš najbolj paziti na ohranitev mišic, zato pa trening z utežmi. Nekaj jih boš vseeno izgubil. Ampak z utežmi jih lahko večino ohraniš in lahko iz "tedna v teden" vidiš, če si šibkejši ali močnejši in prilagajaš uteži in količino hrane. Nek kardio, torej tek ali kolesarjenje v bistvu ni pomembno, hrana in uteži so alfa in omega. Saj bistvo kardia je povečati srčni utrip, probaj kakšne compound (squat, deadlift, bench press) vaje z utežmi pa boš videl da scre gre v overdrive.

In ne pričakuj razumevanja od tvojih hamburger kebab ocvrti piščanec prijateljev. Ne bodo razumeli oziroma te bodo zafrkavali, ker delaš nekaj za kar oni nimajo dovolj mentalne moči. Ali pa jim je res vseeno. Ker če se misliš spraviti v spodoben izgled zaradi punc si zgrešil. No razen kakšne najstnice, ki misli, da je imeti nizek procent maščobe biti nabildan, ker se pač mišice bolj vidijo navzven. Resne zrele punce padajo na samozavest in odgovornost, pa lahko maš lamp do kitajske, če imaš samozavest in dobro službo boš fukal "manekenke".

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Jutri grem pa uro, ki meri srčni utrip, ker me je mal strah, da ponekod po kakšnem klancu močno pretiravam oz., da ponekod zelo premalo migam med hitro hojo, namesto, da v klanec hodim lahko tečem in s tem pridem na dobr srčni utrip.

Sam pa ne moreš vrjet, kako hitro se kalorije naberejo, dobr kakšna zelenjava tega se lahko napokaš kukr češ pa boš še vedno premal vnesel, medtem, ko kakšne mesne zadeve, mastne zadeve, mastn mlek in podobno, kruh recimo ga hitro zmažeš 300g dnevno, kar nanese 750kcal, 100g majoneze ma 700 kcal, ....
Domač mlek polnomasten ima 60kcal na 100g

Nazadnje urejeno:

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
kaj je prašiček, smo leni a?

Ja govoris kak zdravo zivis, prehrana in to,
sem ti povedal da to ni dovolj. Rekreacija.

En sportnik ki aktivno sporta 5x na teden in kadi, pije, je hamburgerje in vse ostalo, zivi bolj zdravo
kot pa ti.

In sem ti rekel da nebos zdrzal dolgo, si ze zacel z polezavanjem ker se ti neda.

3 tedne in ze bos odprl temo kako draga je hrana v mekdonaldsu in da raje gres na kebap.

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Pa kdo kej piše, da se osebno ne bom več ukvarjal z rekreacijo, če že se bom samo še več ukvarjal.

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:

En sportnik ki aktivno sporta 5x na teden in kadi, pije, je hamburgerje in vse ostalo, zivi bolj zdravo
kot pa ti.

hysterical-1.gif

glede aktivnosti pa
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Telo pri pomanjkanju energije najlažje pogreša mišično maso. Tako samo z dieto poleg maščpbe izgubljaš tudi mišice. Z rekreacijo to preprečiš, oz maščobo pretvoriš v mišično maso. V končni fazi imaš dvojno korist. Poveča se ti dnevna zahteva po energiji, pa še kilogrami grejo dol.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Posredno seveda. Zato je zanimivo, da je recept za zdravo pridobivanje kilogramov praktično enak hujšanju.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.721
9.931
113
40
MB
Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:
Na avte, fuzbal pa na hujšanje vsi vse vejo...

rade volje sprejmemo nasvete učenih ljudi, samo kaj ko so po fitnesih kvazi trenerji, ki mu omeniš HIIT trening pa te čukasto gleda, obenem pa ponuja proteinske napitke o katerih nezna prav dosti povedat o sestavi
wink-1.gif

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
Shujšaš lahko brez rekreacije. Če hočeš malo bolj shujšati, boš še mau laufal, kar je pa nevarnost, da boš hitreje postal lačen. Če hočeš povečati dnevno porabo energije v mirovanju, si povečaš čisto mišično maso, kar pa pomeni samo kvihte in dovolj beljakovin. Če pri hujšanju poješ dovolj beljakovin čez dan, ne boš nič izgubil na mišični masi, ampak samo na maščobi, če pa je vsega v pomanjkanju, pa boš izgubil poleg maščob tudi mišice, kar pa pomeni zmanjšano porabo kalorij v mirovanju, torej, hujšaj v pomanjkanju ogljikovih hidratov in maščob, beljakovine pa probaj čimmanj zmanjšati. To ti bo zelo dobro uspelo z beljakovinskimi praški, ki imajo zelo malo OH in zelo malo maščob, vendar zelo veliko beljakovin. Največ beljakovin naj bi se pojelo zvečer, pre spanjem, saj se mišice obnavljajo predvsem ponoči, se pa seveda malce obnavljajo tudi podnevi, zato naj bo tudi čez cel dan vnos beljakovin zagotovljen.

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
@Cash

Nekje bi se strinjal s tabo, malo pa me zmoti tisto glede beljakovin pred spanjem. Vse je OK, če je sistem resnično naravnan na največ OH zjutraj, malo obpoldan in nič zvečer in zvečer čim več beljakovin, samo da bi se pa z beljakovinami našibal tik pred spanjem pa mi ne gre čisto skupaj. Saj je res, da mišice "nastajajo" čez noč, ampak mogoče ni čisto OK mišljeno tik pred spanjem.

Jaz cca 3 mesece delam po tem sistemu ... se pravi 5 do 6 obrokov na dan, zjutraj OH im maščobe, zvečer največ beljakovin, veliko vode in obvezno Omega 3 olje in multivitamin tableta. Res je, ne jem sladkarij, ne jem ocvrtega, drugače pa kosilo normalno in vmes še uteži na multifunkijski napravi (ker je bilo premrzlo za tek) in moram reči, da se mi takšen način obrestuje.

Seveda sem na pol poti, ampak bistveno mi je, da sem spremnil miselnost in da nisem ujet v neki neumni umetni časopisni dieti, ko svetujejo nemogoče zadeve in katere nebi zdržal niti teden dni.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:
Na avte, fuzbal pa na hujšanje vsi vse vejo...

rade volje sprejmemo nasvete učenih ljudi, samo kaj ko so po fitnesih kvazi trenerji, ki mu omeniš HIIT trening pa te čukasto gleda, obenem pa ponuja proteinske napitke o katerih nezna prav dosti povedat o sestavi
wink-1.gif

S tem se s tabo popolnoma strinjam. To je namreč moja nelojalna konkurenca. V prvem letniku sem imel 60 ur anatomije imeli smo jo premalo. Vidiš z neko srednjo šolo in z 60 urami vikend tečaja se nekateri prodajajo kot osebni trenerji. Vsak dan jih vidim kako pohabljajo ljudi. To so te fantje ki hodijo okoli z šejkerji in čokoladicami ... Dejstvo je da če hoče nekdo samo shujšat pa dobit mal kondicije je skor vseen kaj dela. Lahko dela na utežeh, na štadionu, hodi na aerobiko ali pa trenira s kettellbeli. Ampak če pa nekdo pride trenirat zato da bo imel boljši štartni pospešek, ali pa da bo boljši pri igri rokometa, saniral poškodbo kolena je pa fajn da gre komu ki ve kaj dela. Sam sem v prejšnjem letu za knjige, DVD- je seminarje zdeval nekaj čez 4 000€ (tko je zračunal računovodja), prejšnja leta pa tudi nekaj takšnega. Po končanem faksu sem bil nekaj časa v ameriki in naredil še eno šolanje v Londonu. Zato mi je res hudo, ampak ne da sem komu fauš za prislužen denar ampak mi je hudo za ljudi ki jih potem taki "stručkoti" pohabijo. Videl sem pa že marsikaj...

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Vzami primer, da si velik 175cm in imas 150kg. Najbrz podobno tebi. Do nekje 90kg bos z lahkoto shujsal z omejevanjem vnosa hrane. Zadnjih 15kg se bos pa jebal se kaksne dve leti, da ti bo uspelo spraviti tezo s svicanjem na normalnih 75kg za to visino in se stirikrat toliko energije bos porabil za idealnih 68-70kg.

zmaga.gif