Ceglasta stena...vložek ali lepilo?

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Moram vpet neko zadevo v steno, cegli so, pa mora biti trden na nateg, torej da ne pade ven, torej v smeri kot ga porineš noter samo kontra, da ga pač drži noter, sila bo delovala ven pravokotno na steno. Kako močno drži fi8 šrauf na ključ in vložek ali je bolje dati tiste mrežaste vložke, lepilo in pa navojno palico noter ter počakat da prime? Kolk je razlike? Baje da vložki noter se nekako zmečkajo in da drži kar precej....koliko kil en tak šravf drži preden ga ven utrga?

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
Poln cigli ali "votlak"?

Namenski "hilti", "wuerth",... Držijo kar precej samo pri montaži je potrebno vrtati s čimmanj vibracij da ne razsuješ preveč "prekatov" če gre za votle cigle. In predvsem zelooo z občutkom pritegniti s ključem, ker tu večina pretirava in misli, da je fajn če zategneš.

Če pa res rabiš na polno, potem pa lepilo. Če je prav narejeno prej utrga del cigla, kot pa da bi spustil vijak.

Kaj boš ubešal? Imaš res samo izvečno silo? Ta je najbolj problematična...

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Sklepam, da ima votlaka, glede na to, da je omenil lepilo skupaj z mrežico.
Jaz skoraj vse lepim (viseče omare, tv nosilce,...), sploh kjer je slaba stena.

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Ja pomojem so votli cegli, tisti klasični. Samo izvlečna sila bo ja. Torej lepit? Koliko drži fi8 šrauf v fi10 vložek in na ključ pritegnjen?

kdk

Fizikalc
25. feb 2014
198
29
28
okoli MB
Katalog Fischer stran 78 . Lepljenje z luknjičastim vložkom in navojna palica M8 - dovoljena obremenitev 30-140kg z upoštevanim predpisanim 7x varnostnim faktorjem. Obremenitve so odvisne od trdote opeke in načina vrtanja.
Od strani 175 naprej:
Priporočena max. trajna vlečna sila
Plastični vložki SX 10x80mm 50kg
Plastični vložki SX 10x50mm 17kg
Plastični vložki UX 10 = 20kg
Vseposod upoštevan 7x varnostni faktor

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Če boš lepil, je zelo dobro lepilo sika anchorfix2, je pa 20€ (Merkur). Tamale so po moje samo anchorfix1. Fisscher nisem probala, patex mi pa ni dobro prijel.

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
Sem lakšni dve škatli pateksa pokuril in deluje dobro. Zadnje čase pa wuerth, ki je malenkost cenejši. Ampak pri lepilu tudi ne gre "prtegnat" da voda ven priteče. Se navojna palca po navadi obrne. Pač matico gor in z občutkom. Ven ga pa ne boš potegnil, ce bos pravilno zalepil.

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Če je UX 10 vložek in dam 8 vijak, pa če piše da drži 20 kg z 7x faktorjem, to pomeni da dejansko lahko računam tam cirka 50kg na šrauf? To je kar lepa cifra, dva šraufa sta potem 100kg...ampak a so ti podatki za silo ki je potrebna da ga ven potegneš?

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Sem lakšni dve škatli pateksa pokuril in deluje dobro. Zadnje čase pa wuerth, ki je malenkost cenejši. Ampak pri lepilu tudi ne gre "prtegnat" da voda ven priteče. Se navojna palca po navadi obrne. Pač matico gor in z občutkom. Ven ga pa ne boš potegnil, ce bos pravilno zalepil.
Ah kje. Ko ti cukne, ti ne sme ven potegnit ali palico obrnit. Ti prej iz stene potegne palico skupaj z maso, kjer okoliš raztrga ven. Mase nikoli.
Lahko, da je tudi bila kakšna slaba roba,...Imam najboljše izkušnje s Siko in Hilti maso.

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik brunobruno pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Ah kje. Ko ti cukne, ti ne sme ven potegnit ali palico obrnit. Ti prej iz stene potegne palico skupaj z maso, kjer okoliš raztrga ven. Mase nikoli.
Lahko, da je tudi bila kakšna slaba roba,...Imam najboljše izkušnje s Siko in Hilti maso.

M8 palico zalepleno s hilti maso ti obrnem kot sa šalo! Ven je pa ne spipaš. Potrgas vse okoli prej.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Verjetno bi pomagalo če napišeš zakaj rabiš....

vrjetno kak fitnes pripomoček:)
če je res, je potrebno poleg lastne teže upoštevat potem še sunke:)

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Fitness ja. Zdaj odločil sem se da bom lepil. Vprašanje je zdaj, kakšno navojno palico dat, je 8 dovolj? Luknje imam 10, ampak 10 bi šlo na knap, raje bi dal 8, pa me zanima koliko lahko računam da bi 8 palica nosila? Vzel bi tisti kratki fi12 vložek z luknjicami in potem 8 navojno noter. Pa sunki bodo ja, ne bo statično. Bosta pa dve palici na nosilcu. Raje dat 10? Po vašem občutku, koliko nosi ena taka vpeta navoja palica? Ponavljam, sila bo vleka palico ven torej na nateg...

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Pri eni navojni palici mi ko zategujem matico ven leze palica, ampak se ne vrti. Kako se zadeva popravi? Vrtet matico z ključem dokler ne pride ven jn potem povrtat še enkrat z istim svedrom in še enkrat lim noter pa je to to? Ampak a ni zdaj kot bi bil beton ker so luknje že zafilane? Če zdaj povrtam in našopam še enkrat lim, bo držalo? Pa da dam nov plastičen vložek...al kako....
confused-1.gif

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.636
727
113
Preškrt si bil z lepilom. Si vzel M8 ali M10?

Katero maso imaš?
Če imaš pravo maso, je ne boš prevrtal.
wink-1.gif

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
M8, hilti lepilo. Povsod sem dajal enako, pa samo ena navojna od vseh gre ven ko matico vrtiš, ostale so OK. Kaj narediti? Sem probal matico gor pa se s težo obesit in spulit ven pa vseeno drži. Kaj če jo samo odfleksam pa pustim kot je, matica bi bila pač bolj švoh zategnjena? Ker zgleda navojna še vedno drži če jo nisem mogel ven spipat....

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
877
63
28
Bodisi si dal premalo lepila, ali pa nisi dobro spihal praha ven po vrtanju. Palico dej ven, pa not še malo lepila stisni, pa potem palico nazaj privijači. Če pa lahko, pa bi bilo še boljše, če bi lahko novo luknjo naredil.

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Ponavdi je premalo lepila notri iz izkušenj.
A navojno palico si na začetku odrezal pod 45° kotom in vrtel med dajanjem v luknjo?