cb - ukw ....

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Ne vem kaj kompliciraš z low cost in high cost?!
Watt je Watt, pa če je iz alana, general electric, concorda ali prezidenta...

CB ni za profi uporabo kar se že iz kratice C.B. lahko razbere.

Ja no, W ni enako W ... na sprejemu in na oddaji. Ene postaje že oddajajo skupaj s šumom (zanič vezje, šumi preko raznih porabnikov v vozilu, ...), če imaš zanič anteno gre v oddajo samo 1/10 moči itd. .. pri sprejemu se pa sploh ne strinjam da je poceni roba enakovredna dražji; že šumna zapora je tricky, potem pridemo pa še do modulacije, zvočnika, ... in na koncu imaš na dveh identično postavljenih postajah različnega cenovnega razreda na tapoceni samo šum in piskanje, na dražji pa lep in jasen zvok!

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.605
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
V svojih 25+ letih ukvarjanja s tem hobijem sem imel priložnost delati s čuda postajami.
Pa ti lahko povem, da sem s postajo ranga 50€ boljše sprejemal kot pa z ICOM ranga 2500€.
Go figure that...

Sicer pa lahko odpremo novo temo z razpravo o CB in drugih postajah.
Tukaj pa predlagaj kaj pametnega za uporabo v poslovne namene.

Nekaj časa nazaj so bile v prodaji tudi postaje, ki so delovale na frq. okoli 46MHz. Nisem gledal frq. pasu za Slovenijo,
če se lahko tu oddaja, bi pa bilo zelo zanimivo sprobati. Ne boš imel motenj, ker tu nihče ne oddaja, ta frq. je zanimiva
že zaradi valovne dolžine (na meji med KV in UKV) in zato so antene "simpatične" dolžine ravno tako bi moral biti uporaben
tudi domet.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
V svojih 25+ letih ukvarjanja s tem hobijem sem imel priložnost delati s čuda postajami.
Pa ti lahko povem, da sem s postajo ranga 50€ boljše sprejemal kot pa z ICOM ranga 2500€.
Go figure that...

Single band oz. celo singel freqency postaja bo ja delovala BOLJŠE kot pa univerzalec ki pokriva širše frekvenčno področje. Torej CB dela na ozkem frekvenčnem pasu in tam deluje OK, z raznimi radioamaterskimi postajami se moraš pa prilagajat oz. moraš žrtvovat določeno frekevenco zaradi druge!

Ampak ravno v tem je keč ker profi postaja (recimo take kot so pri taksistih) ima zelo ozko frekvenco delovanja, anteno se da umerit na točno to frekvenco in rezultat je neprimerno boljši kot pa če bi uporabil radioamatersko postajo za 5000k EUR (ajde malo pretiravam, ampak je skoraj resnično tole).

Ampak na koncu, po izkušnjah iz CBja z vozil je realen doseg dobro nastavljenega in umerjenega CBja 2-3km po dokaj flat terenu. Če greš na hrib in da je odprto se da doseči precej večje razdalje, če pa padeš v "luknjo" ne nese pa niti 500m ... večina kamionarjev pri nas ima za silo poštimano stvar in so azdalje okoli 1km kar je nekako meja za to kar oni rabijo (če jim nese manj potem gredo in vržejo cekinčke na mizo za umeritev/menjavo antene).